سکته قلبی زمانی اتفاق می افتد که جریان خون به قلب مسدود یا قطع شود. اگر خون غنی از اکسیژن کافی به قلب جریان نداشته باشد، می تواند به آن آسیب برساند، در نتیجه عضله قلب کارکرد خود را از دست داده و اصطلاحا می میرد. وقتی قلب خون و اکسیژن موردنیاز برای عملکرد صحیح را دریافت نمی کند، می تواند شما را در معرض خطر نارسایی قلبی و سایر عوارض جدی قرار دهد. سکته قلبی یک اورژانس پزشکی است و تسریع در برطرف کردن مشکل و خونرسانی به قلب، شانس زنده ماندن را افزایش می دهد. در ادامه با این مقاله از مجله ی دکترمایکو همراه باشید تا با دلایل و درمان سکته قلبی آشنا شوید.
تفاوت حمله قلبی و سکته قلبی چیست؟
حمله و سکته قلبی هیچ تفاوتی باهم ندارند و هردو به معنی مسدود شدن جریان خون رسانی به عضله ی قلب و از شایع ترین انواع بیماری های قلبی هستند.
اگر شک دارید که مشکل قلبی دارید یا می خواهید بدانید چقدر احتمال دارد که به ناراحتی های قلبی دچار شوید، تکمیل فرم غربالگری قلب دکتر مایکو برای شما مناسب است. در این فرم در کمتر از چند دقیقه سوالات را پاسخ می دهید و بلافاصله جواب تحلیل آن ها را دریافت می کنید. مثلا می فهمید که چند درصد احتمال ناراحتی قلبی برای شما وجود دارد و مراقب چه مسائلی باید باشید. به علاوه، فهرست عوامل مثبت و منفی سبک زندگی و تغذیه به همراه توصیه هایی هم به شما نمایش داده می شود تا با رعایت آن ها بتوانید خود را از بیماری های مربوط به قلب دور نگه دارید یا اقدامات درمانی لازم و به موقع را شروع کنید.
خبر خوب این است که تحلیل اولین فرم غربالگری که پر کنید برای شما کاملا رایگان است. کد تخفیف 100 درصدی اولین غربالگری: first_screening
انواع سکته قلبی چیست؟
انواع حمله قلبی براساس شدت:
حمله یا سکته قلبی شدید
وقتی اکثر مردم به سکته قلبی فکر می کنند، اغلب به STEMI فکر می کنند. STEMI زمانی اتفاق می افتد که یک شریان کرونر کاملاً مسدود و بخش بزرگی از عضله دریافت خون را متوقف می کند. این یک حمله قلبی جدی است که می تواند آسیب قابل توجهی ایجاد کند.
سکته قلبی خفیف
برخلاف STEMI، در حمله قلبی خفیف شریان کرونر آسیب دیده فقط تا حدی مسدود می شود. NSTEMI هیچ تغییری در قطعه ST در نوار قلب نشان نمی دهد و یک سکته قلبی گذرا است. در صورتی که نیاز به مشورت با متخصصانی خوب دارید می توانید نوبت حضوری و آنلاین خود را از دکتر مایکو دریافت کنید. با استفاده از کلینیک مجازی دکتر مایکو می توانید به راحتی با پزشکان بهترین بیمارستان های کشور ارتباط متنی، تلفنی و تصویری داشته باشید.
چگونه به فردی که دچار حمله قلبی شده است کمک کنیم؟
یکی از مهم ترین سوالات این است که با فردی که سکته قلبی کرده است چه کنیم؟ اگر کسی علائم سکته را تجربه می کند، فوراً با اورژانس تماس بگیرید و دستورالعملهایی را که به شما میدهند را به دقت انجام دهید.
- اگر فرد بیمار پاسخگو نیست و نبض ندارد، انجام احیای قلبی ریوی (CPR) یا استفاده از الکتروشوک قلبی (AED) می تواند نجات دهنده باشد.
- CPR نباید به تعویق بیفتد. انجام CPR می تواند به پمپاژ خون اکسیژن دار در بدن فرد تا رسیدن خدمات اضطراری کمک کند.
- هرچه زودتر یک فرد بتواند به مراقبت های پزشکی اورژانسی مراجعه کند، آسیب کمتری به ماهیچه قلب او متحمل خواهد شد.
در ویدیوی زیر می توانید نحوه ی CPR و اتفاقاتی که پس از آن در بدن می افتد را ببینید.
انواع سکته قلبی از لحاظ جنس و سن:
حمله قلبی در زنان
مقالات و تحقیقات انجام شده بیان می کند که علائم سکته قلبی حدود 4 هفته زودتر در زنان نمایان می شود.
سن سکته قلبی در زنان
سن سکته در ایران، بین 10 تا 20 سال از سایر کشور ها کمتر است و معمولا بین 40 تا 50 سال است.
حمله قلبی در مردان
در مردانی که مصرف دخانیات و الکل زیاد دارند، خطر سکته قلبی بیشتر است.
سکته قلبی در جوانان
در سال های اخیر، میانگین سن سکته قلبی در ایران کاهش یافته و جوانان هم در معرض این بیماری قرار دارند.
حمله قلبی در نوجوانان
خوشبختانه در نوجوانان شیوع سکته قلبی بالا نیست و حمله قلبی در این سن بیشتر مربوط به مشکلات مادرزادی است.
سایر انواع سکته قلبی:
حمله قلبی عصبی
حمله عصبی که باعث درد قلبی می شود، پانیک نام دارد. این حمله معمولا بخاطر استرس و اضطراب شدید ایجاد می شود.
سکته قلبی در خواب
حمله قلبی در خواب از خطرناک ترین عوامل مرگ و میر است. بسته به نوع و شدت سکته، فرد می تواند از خواب بیدار شود یا نه.
علت سکته قلبی چیست؟
علت اصلی حملات قلبی، بیماری عروق کرونر قلب است. در این بیماری توده هایی به نام پلاک در شریان های مغزی قلب ایجاد می شوند. تجمع کلی پلاک در شریان ها به عنوان آترواسکلروز نیز شناخته می شود.
سایر دلایل سکته قلبی عبارتند از:
علت سکته قلبی در جوانان
سوء مصرف مواد مخدر، استفاده از محرک هایی مانند کوکائین، آمفتامین ها (سرعت) و مت آمفتامین ها (کریستال مت) می تواند باعث باریک شدن عروق کرونر، محدود شدن جریان خون و شروع حمله قلبی شود. سکته قلبی ناشی از مصرف کوکائین یکی از شایع ترین علل مرگ ناگهانی در جوانان است بنابراین بهتر است ترک اعتیاد را در اولویت حفظ سلامتی در نظر داشته باشند.
ریسک فاکتورهای حمله قلبی
عوامل متعددی می تواند شما را در معرض خطر سکته قلبی قرار دهند. شما نمی توانید برخی از عوامل مانند سن و سابقه خانوادگی را تغییر دهید اما می توانید برخی از آن ها را اصلاح کنید.
عوامل خطر قابل تغییر که می توانید به کنترل آن ها کمک کنید عبارتند از:
- استعمال دخانیات
- کلسترول بالا
- چاقی (در صورت شدید بودن اضافه وزن و عوارض چاقی خطرناک، گاهی پزشک عمل لاغری را پیشنهاد می کند.)
- عدم ورزش
- سطوح بالای استرس
- دیابت یا پیش دیابت
- رژیم غذایی سرشار از چربی های ترانس و چربی های اشباع شده
- مصرف بیش از حد الکل
- آپنه خواب
سکته قلبی چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشکان معمولاً پس از انجام معاینه فیزیکی و بررسی سابقه پزشکی شما، حمله قلبی را تشخیص می دهند. اگر سابقه ی سکته دارید بهتر است همیشه با پزشک در ارتباط باشید. برای اینکار احتیاجی نیست همیشه از خانه یا شهر خود خارج شوید تا زیر نظر پزشکانی خوب درمان شوید. شما می توانید با استفاده از کلینیک مجازی دکتر مایکو این ارتباط را به راحت ترین شکل تلفنی، متنی و تصویری از طریق ویزیت آنلاین متخصص قلب و عروق حفظ کنید. حتی اگر نیاز به حضور فیزیکی در مطب یا بیمارستان باشد همچنان می توانید نوبت خود را از سامانه نوبت دهی دکترمایکو اقدام نمایید.
تشخیص سکته قلبی با نوار قلب
پزشک احتمالا یک نوار قلب (ECG) برای بررسی فعالیت الکتریکی قلب فرد انجام خواهد داد. بسیاری از مشکلات قلبی به تغییرات ظاهری و ولتاژی در نوار قلب ظاهر می شود و این موضوع به تشخیص مشکل بسیار کمک می کند. اکوکاردیوگرام، که از امواج صوتی برای ایجاد تصویری از حفره ها و دریچه های قلب استفاده می کند، می تواند نشان دهد که چگونه خون در قلب جریان دارد و چه قسمت هایی از قلب، آسیب دیده اند.
همچنین ممکن است پزشک کاتتریزاسیون قلبی که یک پروب است که از طریق یک لوله انعطاف پذیر به نام کاتتر وارد رگ های خونی می شود را تجویز کند. این کار به پزشک این اجازه را می دهد تا نواحی داخل و اطراف قلب را که ممکن است در آن ها پلاک ایجاد باشد مشاهده کند. آن ها همچنین می توانند رنگ به شریان های قلب تزریق کرده، برای مشاهده نحوه جریان خون عکس برداری با اشعه ایکس سفارش دهند تا هرگونه انسداد را مشاهده کنند. همچنین یک آزمایش خون که معمولاً مورد استفاده قرار می گیرد، سطح تروپونین T، پروتئینی که در عضله قلب یافت می شود را بررسی می کند. افزایش سطح تروپونین T در جریان خون با حمله قلبی مرتبط است.
درمان سکته قلبی
پزشکان می توانند از روش های جراحی یا غیر جراحی برای درمان سکته قلبی استفاده کنند. استفاده از این روش ها به شرایط بیمار و مشکل بستگی دارد.
رویه های رایج درمان سکته قلبی عبارتند از:
- استنت گذاری
استنت یک لوله مشبک سیمی است که جراحان برای باز نگه داشتن آن پس از آنژیوپلاستی در شریان قرار می دهند.
- آنژیو بعد از سکته قلبی
در آنژیوگرافی قلب با استفاده از بالون یا با از بین بردن تجمع پلاک، شریان مسدود شده باز می شود. توجه به این نکته مهم است که پزشکان دیگر به ندرت از آنژیو به تنهایی استفاده می کنند.
- جراحی بای پس قلب
در جراحی بای پس، پزشک مسیر جریان خون را از رگ مسدود شده تغییر می دهد و یک مسیر جدید برای آن ایجاد می کند.
- جراحی دریچه قلب
در جراحی ترمیم یا تعویض دریچه، جراحان دریچه های نشتی را تعمیر یا تعویض می کنند تا به پمپاژ قلب کمک کنند.
- دستگاه ضربان ساز
ضربان ساز دستگاهی است که در زیر پوست کاشته می شود و می تواند به حفظ ریتم طبیعی قلب شما کمک کند.
- عمل پیوند قلب
جراحان ممکن است پیوند قلب را در مواردی توصیه کنند که سکته قلبی باعث مرگ دائمی بافت در بیشتر قلب شود.
پزشک همچنین ممکن است داروهایی را برای درمان حمله قلبی تجویز کند، از جمله:
- آسپرین
- داروهای آنتی کواگولان (ضد لخته)
- ضد پلاکت و ضد انعقاد
- مسکن ها
- نیتروگلیسیرین
- داروی فشار خون
- مسدود کننده های بتا
زمان دریافت درمان برای سکته قلبی بسیار مهم است. هر چه زودتر پس از حمله قلبی تحت درمان قرار بگیرید، جریان خون سریعتر به قسمت آسیبدیده قلب شما باز میگردد و نتیجه موفقیتآمیزتر خواهد بود.
پزشکانی که حملات قلبی را درمان می کنند …
از آنجایی که حملات قلبی اغلب غیرمنتظره هستند، پزشک اورژانس معمولاً اولین پزشکی است که حمله قلبی را درمان می کند. پس از به ثبات رسیدن علائم حیاتی، نوبت دهی متخصص قلب و عروق که به صورت تخصصی به درمان مشکلات قلبی می پردازد، امری ضروری است.
درمان های جایگزین سکته قلبی
درمان های جایگزین و تغییر سبک زندگی می تواند سلامت قلب شما را بهبود بخشد و خطر حمله قلبی را کاهش دهد. یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی و متعادل و یک سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت برای حفظ سلامت قلب ضروری است.
عوارض سکته قلبی
برخی از افراد پس از حمله قلبی دچار عوارض می شوند. بسته به شدت این رویداد، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- افسردگی
این حالت پس از حمله قلبی شایع است و تعامل با عزیزان و گروه های حمایتی می تواند کمک کننده باشد.
- آریتمی
آریتمی به معنی ضربان قلب نامنظم است؛ یعنی یا ضربان قلب بالا یا پایین تر از ضربان قلب نرمال.
- ادم
مایع تجمع یافته باعث تورم در مچ پا و ساق پا می شود.
- آنوریسم
بافت اسکار روی دیواره آسیب دیده قلب ایجاد می شود که باعث نازک شدن و کشیدگی عضله قلب شده و در نهایت کیسه ای را تشکیل می دهد. این مورد همچنین می تواند منجر به لخته شدن خون شود.
- آنژین صدری
ممکن است دوباره اکسیژن ناکافی به قلب برسد و باعث درد قفسه سینه سمت راست یا چپ شود.
- نارسایی قلبی
قلب دیگر نمی تواند به طور موثر پمپاژ کند، که منجر به خستگی، مشکل در تنفس و ادم می شود.
- پارگی میوکارد
این پارگی در قسمتی از قلب به دلیل آسیب ناشی از حمله قلبی است.
جلوگیری از سکته قلبی فوری
راه های مختلفی برای جلوگیری از سکته قلبی وجود دارد. این راه ها عبارت اند از:
تغذیه خوب و قلب سالم همیشه با هم در ارتباط هستند. به عنوان مثال، پیروی منظم از یک رژیم غذایی سالم می تواند به کاهش کلسترول بد و پایین آوردن قند خون و تری گلیسیرید خون و فشار خون کمک کند. در رژیم غذایی مناسب بسیاری از میوه ها و سبزیجات یافت می شوند که منبع سرشار از پتاسیم هستند و به کاهش فشار خون کمک می می کنند. همچنین کاهش مصرف گوشت با توجه به مضرات گوشت قرمز باعث کاهش کلسترول خون و در نتیجه کاهش خطر سکته قلبی است.
فشار خون پایین و سکته قلبی
فشار خون نیروی خون شما است که از قلب رانده و در سراسر بدن گردش می کند. در طول «حمله قلبی»، جریان خون به بخشی از قلب مسدود می شود. گاهی اوقات، این می تواند منجر به فشار خون پایین شود. در برخی افراد، ممکن است تغییر کمی در فشار خون ایجاد شود و در موارد دیگر، ممکن است فشار افزایش یابد. هرگونه تغییر فشار خون که ممکن است در طول سکته قلبی رخ دهد غیرقابل پیش بینی است، بنابراین پزشکان معمولاً از آن ها به عنوان نشانه سکته قلبی استفاده نمی کنند. انواع دیگر علائم بسیار بارزتر هستند.
آیا سکته قلبی باعث مرگ می شود؟
تغییر ناگهانی در سیگنال های قلب باعث ایست قلبی ناگهانی می شود. حمله قلبی خطر ابتلا به این وضعیت تهدید کننده ی زندگی را افزایش می دهد و بدون درمان فوری می تواند منجر به مرگ (مرگ ناگهانی قلبی) شود.
منابع:
سوالات شما
راه های جلوگیری از سکته قلبی فوری چیست؟
اجتناب یا ترک سیگار، محدود کردن مصرف الکل، داشتن یک رژیم غذایی متعادل و سالم، ورزش منظم، مدیریت دیابت، سطح کلسترول، فشار خون و … حفظ وزن بدن سالم و اجتناب از استرس و اضطراب شدید.
تفاوت حمله قلبی و سکته قلبی چیست؟
حمله و سکته قلبی هیچ تفاوتی باهم ندارند و هردو به معنی مسدود شدن جریان خون رسانی به عضله ی قلب است.
1 دیدگاه
از مقاله مفید و عالی تون ممنونم اقای دهقانی نژاد🤍