بیماری سرخک measles یک عفونت ویروسی مربوط به دوران کودکی است که با واکسن قابل پیشگیری میباشد. بااینحال این ویروس میتواند برای کودکان بسیار کم سن، جدی و کشنده باشد؛ این بیماری عفونی مسری است و در بینی و گلوی فرد مبتلا تکثیر میشود. ویروس با هر بار سرفه و عطسه یا هنگام صحبتکردن آلودگی در هوا پخش شده و افراد دیگر نیز میتوانند آن را استنشاق و مبتلا شوند. عواملی چون کمبود ویتامین A و واکسینه نشدن میتواند خطر ابتلا به سرخک را افزایش دهد. با دکتر مایکو همراه باشید تا درباره سرخک در کودکان و بزرگسالان، علائم و روشهای درمانی آن بیشتر صحبت کنیم.

بیماری سرخک در کودکان
بیماری سرخک در کودکان در سالهای اولیه زندگی ممکن است رخ دهد. در نتیجه ی سرخک لکههای قرمز و ملتهب روی پوست ظاهر میشود. همچنین سرخک میتواند با تب و علائم دیگری نیز همراه شود. این بیماری یک دوره نهفته دارد که در این مرحله علائم اولیه حدود 10 روز تا 2 هفته بعد از ورود ویروس به بدن نمایان میشوند.

علائمی چون تب، آبریزش بینی و قرمزی چشمها جزو علائم دوره نهفته هستند. بیماری سرخک در اطفال درمان مشخصی ندارد و باید دوره کامل خود را طی کند. بهترین درمان برای سرخک پیشگیری از آن است؛ بنابراین لازم است نوزادان واکسنهای لازم را بزنند تا از ابتلا به این بیماری جلوگیری شود. درصورتیکه کودک واکسن دریافت کرده باشد، بیماری علائم شدیدی نداشته و بهراحتی درمان میشود.
بیماری سرخک در بزرگسالان
سرخک میتواند در بزرگسالان نیز رخ دهد. ازآنجاییکه سرایتپذیری سرخک بسیار زیاد است، عواملی چون مسافرتهای بینالمللی میتواند خطر ابتلا به این بیماری را در بزرگسالان افزایش دهد. از علائم این بیماری در بزرگسالان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- راش پوستی
- تب
- اسهال
- سرفه خشک
- آبریزش چشم
- آبریزش بینی
- درد در ناحیه گوش یا گلو

علائم بیماری سرخک چیست؟
علائم سرخک اولینبار 10 تا 12 روز بعد از ورود ویروس به بدن نمایان میشوند. این علائم در کودکان و بزرگسالان تقریباً یکسان بوده با این تفاوت که در کودکان ممکن است با بیقراری و گریههای شدید کودک همراه باشد. از جمله علائم کلی این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرفه خشک
- تب
- گلودرد و گوش درد
- قرمزی چشم
- آبریزش چشم
- آبریزش بینی
- لکههای سفید در داخل دهان

آیا بیماری سرخک با خارش همراه است؟
یکی از سؤالاتی که در ابتلا به بیماری Measles ممکن است مطرح شود، این است که آیا سرخک باعث ایجاد خارش در پوست میشود یا نه. در علائم این بیماری خارش وجود ندارد. باید در نظر داشت که این ویروس با بیماریهایی چون آبله مرغان یا انواع آلرژی متفاوت است. در آلرژی، آبله مرغان یا زونا خارش در سطح پوست و در ناحیه تاولها ایجاد میشود؛ اما در سرخک خارش پوستی وجود ندارد. بااینحال میتواند آزاردهنده باشد و به دلیل سرایتپذیری بالا لازم است اقدامات درمانی فوراً انجام شود.
روشهای درمان بیماری سرخک
همانطور که پیشتر نیز ذکر شد، درمان بخصوصی برای سرخک وجود ندارد و بهترین راه پیشگیری از آن است. از جمله راههای جلوگیری از سرخک میتوان به جداسازی، واکسیناسیون و جلوگیری از عفونتهای جدید اشاره کرد. واکسیناسیون نقش بسیار پررنگی در پیشگیری از سرخک دارد. اولین دوز واکسن برای کودکان در 12 تا 15 ماهگی و دوز دوم در 4 تا 6 سالگی تزریق میشود.

برای درمان سرخک لازم است اقداماتی انجام شود. ابتدا باید فرد بعد 72 ساعت از ابتلا به این ویروس واکسینه شود. بعد از تزریق واکسن علائم بیماری سرخک بسیار خفیفتر شده و رو به بهبودی میرود. گلوبولین سرم ایمنی در زنان در دوران بارداری، کودکان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند کاربرد دارد. درصورتیکه این پروتئین ظرف شش روز بعد از ابتلا به فرد تزریق شود، میتواند سرخک را بسیار خفیفتر کرده و در درمان آن مؤثر باشد. درمانهای خانگی سرخک نیز وجود دارند که از جمله آن ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استراحت کافی و دوری از فعالیتهای پرتحرک
- آب خوردن زیاد و مصرف آبمیوه طبیعی
- استفاده از دستگاه بخور

واکسن MMR کودکان و بزرگسالان
واکسن MMR واکسنی است که سیستم ایمنی بدن را در برابر ویروسهای سرخجه، سرخک و بیماری اوریون مقاوم میکند. این واکسن از ویروسهای غیرفعال درست شده و در دو دوز تزریق میشود. در کودکان دوز اول در سن 12 تا 15 ماهگی و دوز دوم در سن 4 تا 6 سالگی تزریق میشود. در بزرگسالانی که بیشتر از 18 سال و مستعد ابتلا به این ویروس نیز تزریق واکسن در دو دوز صورت میگیرد. مقاومت ایجاد شده بهوسیله این واکسن بسیار زیاد است و حدود 85 درصد بدن را ایمن کند.

برای درمان بیماری سرخک چه غذاهایی مصرف کنیم؟
استفاده از غذاهای مفید میتواند در بهبود بیماری سرخک تأثیرگذار باشد. حتماً به توصیههای تغذیهای زیر توجه داشته باشید تا به درمان هرچه سریعتر این سرخک کمک کنید.
- 8 تا 10 لیوان آب در روز بنوشید.
- از مصرف قهوه و محرکهایی مانند الکل همچنین دخانیات دوری کنید.
- روزانه 30 دقیقه و به مدت 5 روز در هفته ورزش کنید.
- از روغنهای گیاهی استفاده کنید.
- از مصرف غذاهای فرآوری شده خودداری کنید.
- به دلیل مضرات گوش قرمز از مصرف زیاد آن خودداری کنید
- خوراکیهای سرشار از ویتامین b و آهن مانند سبزیجات، اسفناج، کلم و غلات سبوسدار را مصرف کنید.
- مصرف مواد غذایی آلرژیزا مانند لبنیات، سویا و دیگر موارد را به حداقل برسانید.
- از مواد و خوراکیهای حاوی آنتیاکسیدان مانند گیلاس، گوجهفرنگی، سبزیجات و زغال اخته استفاده کنید

منابع:
www.measlesrubellainitiative.org
سوالات شما
علائم بیماری سرخک کی نمایان می شوند؟
این بیماری یک دوره نهفته دارد که در این مرحله علائم اولیه حدود 10 روز تا 2 هفته بعد از ورود ویروس به بدن نمایان میشوند.
آیا بیماری سرخک با خارش همراه است؟
خیر. باید در نظر داشت که این ویروس با بیماریهایی مثلآبله مرغان یا انواع آلرژی متفاوت است. در آلرژی، آبله مرغان یا زونا خارش در پوست و در تاولها ایجاد میشود؛ اما در سرخک خارش پوستی وجود ندارد. بااینحال میتواند آزاردهنده باشد و به دلیل سرایتپذیری بالا لازم است اقدامات درمانی فوراً انجام شود.