پرخوری عصبی با نام Bulimia نیز شناخته میشود. بولیمیا یک اختلال جدی است که درصورت عدم درمان سلامت افراد را تهدید کرده و روند عادی زندگی را با مشکل مواجه خواهد کرد. بعضی از افراد مبتلا به این اختلال بهمنظور جلوگیری از بروز اضافهوزن از روشهای ناسالمی جهت خلاص شدن از شر کالریهای اضافی استفاده میکنند. استفراغ کردن مداوم، مصرف داروهای کاهشدهندهی وزن و ملینها ازجمله این روشها محسوب میشوند.
کاهش اعتمادبهنفس ناشی از اضافهوزن و بروز بیماریهای مرتبط با جذب بیشازحد کالری تنها بخشی از مشکلاتی است که اشخاص مبتلا به این اختلال با آن دستوپنجه نرم میکنند. برای آشنایی بیشتر با علتها، علائم و روشهای درمان «پرخوری عصبی» تا انتهای این مقاله با دکترمایکو همراه باشید.
پرخوری عصبی چیست؟
پیش از اینکه به علائم و روشهای درمان بولیمیا بپردازیم بهتر است بدانیم که پرخوری عصبی چیست و چگونه زندگی افراد را تحت تاثیر قرار میدهد. بولیمیا نوعی اختلال است که باعث میشود افراد مبتلا بهصورت کنترلنشده و در دورههای نامشخص دست به پرخوری بزنند. خوردن غذای بیشتر از حد نیاز و در فاصلهی زمانی کمتر از دو ساعت یکی از علائم ابتلا به این اختلال است.
اکثر افراد مبتلا به بولیمیا برای مدتی طولانی وزن طبیعی خود را حفظ میکنند. این موضوع باعث میشود تا پنهان کردن ابتلا به این اختلال مربوط به تغذیه برای آنان بسیار راحت باشد. مبتلا شدن به اضافهوزن و بیماریهای جسمی و بیماری های روانی ناشی از آن از مهمترین عواقب عدم درمان بهموقع پرخوری و بازگشت به رژیم غذایی سالم به شمار میروند.
پیش از آنکه بخواهیم به ادامه ی بحث در مورد پرخوری عصبی بپردازیم بهتر است ابتدا بررسی کنید که اگر دچار این اختلال شده اید آیا درگیر مشکلات چاقی و اضافه وزن پس از آن هم شده اید یا نه. برای اینکار می توانید به راحتی از تست غربالگری چاقی دکتر مایکو استفاده کنید. پس از پاسخ به سوالات این تست، جواب های شما بلافاصله تحلیل و نتیجه ی تست آماده ی نمایش به شماست. شما می توانید درصد اضافه وزن خود را ببینید و با توجه به BMI (شاخص توده بدنی) خود بفهمید چقدر احتمال دارد درگیر عوارض چاقی شوید. به علاوه، در پایان غربالگری چاقی، لیست نکات مثبت و منفی سبک زندگی شما به همراه توصیه هایی برای داشتن سبک زندگی سالم تر برای مقابله با پرخوری و اضافه وزن هم نمایش داده می شود.
خبر خوب این است که تحلیل اولین فرم غربالگری که پر کنید برای شما کاملا رایگان است. کد تخفیف 100 درصدی اولین غربالگری: first_screening
پرخوری عصبی چه علائمی دارد؟
علائم بولیمیا بسیارند. برخی از رایجترین این علائم مواردی مانند عدم رضایت از فرم بدن و وزن، ترس از ابتلا به اضافهوزن و بیماریهای ناشی از آن، اضطراب و افسردگی را دربرمیگیرند. در این بخش از مقاله نشانههای اختلال پرخوری عصبی در بزرگسالان، کودکان و نوزادان بررسی خواهیم کرد.
نشانههای پرخوری عصبی در بزرگسالان
از مهمترین نشانههای پرخوری عصبی در بزرگسالان میتوان به افزایش وزن یا ترس مداوم از افزایش وزن اشاره کرد. دیگر نشانههای ابتلا به این اختلال در افراد بزرگسال علائم زیر را شامل میشوند:
- احساس نفخ شکم یا دل درد پس از غذا خوردن
- از دست دادن انرژی و احساس رخوت پس از پرخوری
- احساس ناتوانی در انجام دادن فعالیتهای بدنی یا ورزش کردن افراطی
- گرفتن رژیمهای سخت و استفاده از داروهای کاهشدهندهی وزن
- استفراغ کردن اجباری و استفاده از ملینها برای دفع مواد غذایی اضافی
- قاعدگی نامنظم در زنان و دختران
علائم پرخوری عصبی در کودکان
علائم پرخوری از نوع عصبی در کودکان نیز تقریبا مشابه نشانههای این اختلال در بزرگسالان است. مصرف بیشازحد مواد خوراکی و دفع آنها با استفاده از روشهای ناسالم ازجمله این علائم به حساب میآیند. دیگر نشانههای بولیمیا در کودکان عبارتند از:
- احساس ابتلا به اضافهوزن
- عادتهای غذایی عجیب
- استفراغ اجباری
- گرفتن رژیمهای سخت یا اجتناب از خوردن غذا در بعضی دورههای زمانی
- اضطراب، افسردگی و کمبود اعتمادبهنفس
- رفتارهای مرتبط با اختلال وسواس درمواردی مانند غذاخوردن و ورزش کردن
نشانههای پرخوری عصبی در نوزادان
اصلیترین علت بروز پرخوری در نوزادان مبتلا بودن مادر به این اختلال است. فرایند رشد جسمی نوزادانی که مادرشان از اختلالهایی مانند پرخوری یا بی اشتهایی عصبی رنج میبرند، در مقایسه با نوزادان دیگر متفاوت است. تحقیقات نشان میدهد که این نوزادان در سن ۹ ماهگی نسبت به سایر همسالان خود رشد بیشتری داشته و بعضی از آنها به اضافهوزن مبتلا شدهاند.
علت پرخوری عصبی در کودکان و نوجوانان
دختران در سنین نوجوانی بیشتر از سایر کودکان در معرض ابتلا به «پرخوری عصبی» قرار میگیرند. اغلب این کودکان از طبقات بالای اجتماعی و اقتصادی جامعه بوده و ممکن است با مشکلات دیگری نظیر اضطراب یا اختلالات رفتاری نیز مواجه باشند.
هنوز تحقیقات دانشمندان درباره علتهای بروز بولیمیا در کودکان و نوجوانان به نتیجهی واحدی نرسیده است؛ بااینوجود بروز پرخوری های عصبی در کودکان میتواند ناشی از این عوامل باشد:
- توجه بیشازحد به نگرش غالب اجتماع درمورد معیارهای زیبایی بدن
- ارزیابی خود براساس معیارهایی مانند میزان وزن و فرم بدن
- درگیر بودن با مشکلات خانوادگی
سریعترین راه درمان پرخوری عصبی
استفاده از درمان ترکیبی بهعنوان سریعترین راه درمان بولیمیا شناخته میشود. در این روش افراد مبتلا به این اختلال هم از نظر جسمی و هم از نظر روانی مورد ارزیابی و درمان قرار میگیرند.
بهره گرفتن از رواندرمانی و مشاوره در تغییر نگرش فرد مبتلا نسبت به وزن مناسب و فرم بدن بسیار موثر است. ارائهی برنامه غذایی توسط متخصصان تغذیه نیز از دیگر مواردی است که بر درمان بیماران تاثیر میگذارد. در بعضی از موارد انواع خاصی از داروهای ضدافسردگی جهت کاهش مدتزمان دورههای پرخوری تجویز خواهد شد.
معرفی داروی گیاهی ضد پرخوری عصبی
میزان تاثیرگذاری داروهای گیاهی ضد «پرخوری عصبی» بر جلوگیری از این اختلال بهطور علمی اثبات نشده است؛ اما استفاده از برخی مواد غذایی غیرشیمیایی میتواند به افراد مبتلا به اختلال بولیمیا در کاهش عوارض ناشی از این بیماری کمک کند. این مواد غذایی موارد زیر را شامل میشوند:
- آلوئهورا (کاهش نفخ و تسکین درد معده)
- منابع غذایی پروبیوتیک (افزایش باکتریهای مفید معده)
- جینسینگ (تسکین اضطراب و رفتارهای وسواسگونه)
- پرتقال (کاهش میل به پرخوری)
- اسفناج (کاهش احتمال ابتلا به افسردگی)
ضرورت مراجعه به دکتر متخصص پرخوری عصبی
مراجعه به پزشک متخصص در زمان مناسب به کاهش عوارض ناشی از این اختلال کمک میکند. از طریق مراجعه به وبسایت دکتر مایکو میتوانید، از تخصص بهترین پزشکان برای درمان بولیمیا بهره بگیرید.
و در پایان…
ابتلا به اختلال «پرخوری عصبی» به بروز بیماریهای جسمی و روانی بسیاری منجر میشود. پس از شناخت علائم و دلایل بروز این اختلال قادر خواهید بود، در اسرع وقت نسبت به درمان آن اقدام کرده و از افزایش عوارض جانبی بولیمیا جلوگیری کنید.
«اگر شما هم تجربه ی پرخوری عصبی دارید، حالات و راه درمان خود با سایر خوانندگان در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.»
منابع:
https://my.clevelandclinic.org/health/bulimia-nervosa
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/symptoms-causes
https://www.insider.com/overeating-physical-signs-according-to-a-dietitian