هر کسی ممکن است گاهی اوقات احساس غمگینی کند اما اختلال افسردگی یا دیپرشن depression یک احساس مزمن پوچی، غمگینی، یا ناتوانی در احساس لذت است که ممکن است به نظر بی دلیل رخ دهد. این متمایز از غم و اندوه و سایر احساساتی است که فرد ممکن است پس از رویدادهای دشوار زندگی احساس کند. افسردگی جزو شایع ترین مشکلات بیماری های روانی است. به گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO)، این بیماری عامل اصلی ناتوانی در سراسر جهان است.

آمار افسردگی در دنیا حدود 20 تا 25 درصد جمعیت را تشکیل می دهد. این آمار در کشورهایی با شرایط مختلف فرق می کنند. مثلا وقتی در کشوری زلزله شده یا جنگ یا تغییرات اقتصادی و اجتماعی سریع دیده می شود، میزان این بیماری بیشتر می شود. از جمله در تهران نیز تحقیق انجام شده که نزدیک به 34 درصد تهرانی ها دارای این بیماری روانی بوده اند ولی آمار مربوط به بیماری روانی و افسردگی در سطح جامعه ایران، حدود 21 تا 25 درصد است. اختلال افسردگی که از شایع ترین مشکلات روانشناسی است، می تواند روابط فرد را تضعیف کند، کار و حفظ سلامتی را بسیار دشوار کند و در موارد شدید ممکن است منجر به خودکشی شود. در این مقاله از دکترمایکو به بررسی چیستی حالت افسردگی، علل، انواع، درمان و … پرداخته می شود.
تعریف اختلال افسردگی چیست؟
قبل از همه چیز باید به این بپردازیم که اصلا دپرشن چیست؟ اختلال افسردگی depression یک اختلال خلقی است که باعث احساس مداوم غم، پوچی و از دست دادن شادی می شود. این اختلال با نوسانات خلقی ای که افراد به طور منظم به عنوان بخشی از زندگی تجربه می کنند متفاوت است. رویدادهای مهم زندگی مانند سوگواری یا از دست دادن شغل، می توانند باعث افسردگی شوند. اما این بیماری از احساسات منفی ای که فرد ممکن است به طور موقت در پاسخ به یک رویداد دشوار زندگی داشته باشد، متمایز است.
اختلال افسردگی اغلب با وجود تغییر شرایط ادامه مییابد و باعث ایجاد احساساتی میشود که شدید، مزمن و متناسب با شرایط فرد نیست. این بیماری یک مشکل دائمی است، نه یک مشکل گذرا. در حالی که انواع مختلفی از افسردگی وجود دارد، شایع ترین آن ها افسردگی شدید است. این نوع شامل دوره هایی است که حداقل دو هفته طول می کشد. افسردگی می تواند چندین هفته، ماه یا سال طول بکشد. علائم افسردگی گسترده است. برای بسیاری از افراد، این یک بیماری مزمن است که بهبود می یابد و سپس عود می کند.
انواع اختلال افسردگی چیست؟
انواع مختلفی از افسردگی وجود دارد که در ادامه برخی از رایج ترین انواع آن را می شناسیم:

1. افسردگی شدید
فردی که با اختلال افسردگی شدید زندگی می کند یک حالت غمگین دائمی را تجربه می کند. آن ها ممکن است علاقه خود را به فعالیت هایی که قبلاً از آن ها لذت می بردند از دست بدهند.
2. اختلال افسردگی مداوم
این اختلال همچنین به عنوان دیستیمیا شناخته می شود. حالت افسردگی مداوم باعث حالاتی می شود که حداقل 2 سال طول می کشد. فردی که با این اختلال زندگی می کند ممکن است دوره های افسردگی شدید و همچنین حالت خفیف تری داشته باشد که به صورت کامل معیارهای اختلال افسردگی شدید را برآورده نمی کند.
3. افسردگی پس از زایمان
پس از زایمان، برخی بانوان دوره ی کوتاهی از غم و اندوه یا احساسات شدید را تجربه می کنند. این حالت معمولاً طی چند روز تا چند هفته از بین می رود. هیچ دلیل واحدی برای این نوع افسردگی وجود ندارد و می تواند ماه ها یا سال ها ادامه داشته باشد. هر فردی که پس از زایمان دچار افسردگی مداوم می شود باید فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشد.

4. اختلال افسردگی شدید با الگوی فصلی
این نوع که قبلا به عنوان اختلال عاطفی فصلی (SAD) شناخته می شد، معمولاً در ماه های زمستان و پاییز، زمانی که آفتاب کمتری وجود دارد، رخ می دهد. البته این اختلال کمتر رایج است و ممکن است از الگوهای فصلی دیگر پیروی و در بقیه ی ایام سال و با دریافت نور کافی، درمان شود. به نظر می رسد این وضعیت به ویژه افرادی را که در کشورهایی با زمستان های طولانی یا شدید زندگی می کنند، تحت تاثیر قرار می دهد.
علت اختلال افسردگی در سنین و جنسیت های مختلف
جامعه پزشکی به طور کامل دلایل اختلال افسردگی را درک نمی کند، هرچند علل احتمالی زیادی وجود دارد. معمولا عوامل ایجاد حالت افسردگی مختلف با هم ترکیب می شوند تا فرد را تحریک کنند.
عواملی که احتمالاً نقش دارند عبارتند از:
تعامل بین عوامل مختلف می تواند خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهد. به عنوان مثال، فردی با سابقه خانوادگی یا خطر ژنتیکی افسردگی ممکن است این بیماری را پس از یک رویداد آسیبزا تجربه کند.

اختلال افسردگی در زنان
بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، افسردگی در زنان تقریبا دو برابر بیشتر از مردان است. محققان دقیق نمی دانند که چرا این آمار در زنان بیشتر است با این حال، بر اساس یک مطالعه در سال 2021 این تفاوت ممکن است به دلیل نابرابری در گزارش ها باشد. محققان دریافتند که زنان بیشتر از مردان احتمال دارد افسردگی را گزارش کنند و به دنبال درمان باشند. برخی تحقیقات نشان می دهد که قرار گرفتن در معرض تبعیض جنسیتی خطر ابتلا به اختلال افسردگی را افزایش می دهد. همچنین، برخی از انواع این بیماری برای زنان منحصر به فرد است، مانند افسردگی پس از زایمان و اختلال نارسایی پیش از قاعدگی.
اختلال افسردگی در مردان
بر اساس دادههای مطالعه ملی بهداشت و تغذیه، که بر گزارشهای سلامت روان تکیه دارد، 5.5 درصد از مردان افسردگی را در یک دوره 2 هفتهای معین گزارش میکنند، در حالی که این میزان در زنان 10.4 درصد است. مردان مبتلا به اختلال افسردگی بیشتر از زنان به نوشیدن الکل بیش از حد، خشم نشان می دهند و در نتیجه این اختلال در معرض خطر قرار می گیرند.
- اجتناب از موقعیت های خانوادگی و اجتماعی
- بدون وقفه کار کردن
- مشکل در انجام مسئولیت های کاری و خانوادگی
- نشان دادن رفتار توهین آمیز یا کنترل کننده در روابط
می توانند نشان دهنده ی این اختلال در فرد شوند.

اختلال افسردگی در دانشجویان
به طور کلی دانشگاه می تواند برای دانشجو استرس به همراه داشته باشد و فرد ممکن است برای اولین بار با سبک های زندگی، فرهنگ ها و تجربیات دیگری سر و کار داشته باشد. برخی از دانشجویان در کنار آمدن با این تغییرات مشکل دارند و در نتیجه ممکن است دچار حالت افسردگی، اضطراب یا هر دو شوند.
دانشجویانی که مشکلات زیر را دارند باید بیشتر مواظب خود باشند:
- مشکل در تمرکز بر روی تکالیف
- بی خوابی یا خواب زیاد
- کاهش یا افزایش اشتها
- اجتناب از موقعیت های اجتماعی و فعالیت هایی که قبلاً از آن ها لذت می بردند.
