تفاوت استرس و اضطراب چیست؟ آیا اضطراب، استرس و ترس فرق دارند؟ بله فرق دارند. معمولا افراد وقتی این دو کلمه را می شنوند فکر می کنند مقصود یکسان است درحالیکه اینطور نیست و این دو حس با هم فرق دارند. البته یکی رابطه ی علت و معلولی هم بین آن ها وجود دارد، به این شکل که استرس می تواند باعث اضطراب هم در فرد بشود. در این مقاله از دکتر مایکو می خواهیم این تفاوت ها را بشناسیم و عوارضی که برای بدن فرد دارند هم معرفی کنیم.

تفاوت استرس و اضطراب و ترس چیست؟
فرق استرس و اضطراب، که می توانیم آن ها را جزو مشکلات روانی در نظر بگیریم، در این است که استرس از اتفاق یا شرایطی ناشی می شود که باعث ناامیدی یا عصبی شدن شما شده باشد اما اضطراب احساس نگرانی، ترس و ناراحتی است. اضطراب همچنین می تواند به عنوان یک واکنش به استرس اتفاق بیفتد بدون آنکه چیزی و یا اتفاقی باعث آن شده باشد. در واقع استرس یک محرک خیلی رایج برای اضطراب است و زمانی که این اضطراب زیاد و خطرناک باشد باید برای جلوگیری از ایجاد اختلال اضطراب در فرد تلاش جدی نشان دهید. به عنوان مثال حمله پانیک یکی از نشانه های اضطراب زیاد است و نه استرس.

یکی از کارهایی که در این شرایط باید برای سلامت مجدد خود انجام دهید این است که با یک متخصص صحبت کنید تا گره هایی که باعث این حس های شدید و نگران کننده شده اند را برایتان باز کند و یا به شما کمک کند راه مقابله با این حس ها را یاد بگیرید. براین سهولت رفع این مشکلات مشاوران و روانشناسان دکتر مایکو می توانند به صورت حضوری و غیر حضوری یعنی تماس تصویری، تلفنی و متنی به شما کمک کنند. کافیست اولین زمانی که می توانید را از متخصص موردنظر انتخاب و ثبت کنید.
استرس بدتر است یا اضطراب؟
کنار آمدن با موقعیت های استرس زا و مضطرب کننده هر دو سخت است و گاهی خارج از کنترل اما قطعا با شناخت الگوهای فکری و حسی خود هر کس می تواند کنترل این دو حس را هم دست بگیرد. اگر اینطور نباشد، زندگی روزمره ی فرد می تواند تحت تاثیر اختلال های اضطرابی قرار بگیرد. مثلا اگر کسی در طول روز نمی توانید کار کنید و تمرکز کنید و یا دچار حمله های پانیک می شوید این می تواند مشکل ساز باشد و برای حل آن نیاز به کمک تخصصی و احتمالا دارودرمانی دارید.

استرس دارم یا اضطراب؟
استرس و اضطراب علائم مشابهی دارند. با این حال، استرس معمولا کوتاه مدت تر از اضطراب است و در پاسخ به یک تهدید قابل تشخیص اتفاق می افتد. اما اضطراب ممکن است طولانی تر باقی بماند و محرک آن هم به راحتی برای فرد قابل شناسایی نباشد. یک اتفاق بزرگ یا مجموعه از چند موقعیت استرس زای کوچکتر در طی زمان می توانند باعث اضطراب مفرط در فرد شوند. مثلا مرگ عزیزان، مواجهه با مشکلات درسی، کاری، برآوردن انتظارات آدم ها، مسائل مالی و… همه می توانند به مرور یا یک دفعه فرد را درگیر خود کنند.
استرس و اضطراب با بدن چه میکند؟
اینکه هر از گاهی استرس چیزی را داشته باشید اصلا چیز بدی نیست و حتی لازمه ی زندگی است. شما در مقابله با ناشناخته ها و کارهای سخت ممکن است استرسی شوید و اضطراب پیدا کنید اما می دانید که این حس ها لازمه ی حرکت به جلو و پیشرفت هستند. نکته ای که وجود دارد و باید به آن توجه داشت این است که اگر استرس یا اضطراب مداوم داشته باشیم که کاملا از کنترل خارج هستند چه بلایی ممکن است سرمان بیاید؟ برخی از مشکلات سلامتی جسمی و روانی که استرس و اضطراب باعثشان می شوند عبارتند از:

استرس:
- مشکلات سلامت روان مانند افسردگی، اضطراب و اختلالات شخصیتی؛
- بیماری های قلبی عروقی مانند فشار خون بالا، ریتم غیر طبیعی قلب، حمله قلبی و سکته مغزی؛
- چاقی و سایر اختلالات خوردن مانند پرخوری یا بی اشتهایی؛
- مشکلات قاعدگی؛
- اختلالات جنسی مانند ناتوانی جنسی و انزال زودرس در مردان و کاهش میل جنسی در مردان و زنان؛
- مشکلات پوست و مو، مانند آکنه، پسوریازیس و اگزما و ریزش موی دائمی؛
- مشکلات گوارشی، مانند رفلاکس معده، گاستریت، کولیت اولسراتیو و سندروم روده تحریک پذیر.
اضطراب:
- مشکلات سلامت روان فرد مانند تکان دادن سریع اعضای بدن مثل پا، مشکل در تمرکز، تحریک پذیری، بی قراری، افسردگی، از دست دادن حافظه و مور مور شدن.
- مشکلات جسمی مانند بی خوابی، سرگیجه، تنگی نفس، سوء هاضمه، اسهال، حالت تهوع، تنش عضلانی، تعریق، درد قفسه سینه سمت راست یا چپ، خشکی دهان، خستگی، سردرد، تنفس سریع و پی در پی، ضربان قلب سریع، بیماری قلبی و مشکلات سیستم ایمنی بدن؛
«اگر شما هم درگیر استرس و اضطراب شده اید تجربه ی خود را در مقابله با این دو حس با سایر خوانندگان در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.»