خود بیمار انگاری یا اختلال اضطراب بیماری یک وضعیت طولانی مدت است که می تواند در شدت نوسان داشته باشد. خود بیمار پنداری ممکن است با افزایش سن یا در زمان استرس افزایش یابد. اما مشاوره روانشناختی (روان درمانی) و گاهی اوقات دارو می تواند به کاهش نگرانی شما کمک کند.
ممکن است اضطراب شدیدی را تجربه کنید که احساسات بدن، مانند انقباض عضلانی یا خستگی، با یک بیماری خاص و جدی مرتبط است. این اضطراب بیش از حد – به جای خود علامت فیزیکی – منجر به پریشانی شدیدی می شود که می تواند زندگی شما را مختل کند. در ادامه با این مقاله از مجله ی دکترمایکو همراه باشید تا با علت، علائم و راه های درمان خود بیمار انگاری آشنا شوید.

خود بیمار انگاری چیست؟
خود بیمار انگاری، که گاهی هیپوکندریازیس یا اضطراب سلامت نامیده می شود، فکر و باوری بیش از حد نگران کننده است که شما بیمار شدید یا ممکن است به شدت بیمار شوید. این بیماری روانی ممکن است علائم فیزیکی نداشته باشد یا فرد باور داشته باشد که احساسات طبیعی بدن یا علائم جزئی نشانههای بیماری شدید هستند، حتی اگر یک معاینه پزشکی کامل وضعیت پزشکی جدی را نشان ندهد.
خود بیمار انگاری ایدز
افراد مبتلا به هراس اچآیوی که مرحله ی قبل ایدز است اغلب میتوانند آنقدر متقاعد شوند که آلوده شدهاند که همه آزمایشهای منفی در جهان ترس آنها را کاهش نمیدهد. آنها میتوانند زمان زیادی را در اینترنت به دنبال شواهدی بگردند که نشان دهد سوء ظنشان بهنوعی موجه است.
دیگرانی هستند که برای جلوگیری از ابتلا به HIV مطلقاً هر کاری انجام می دهند، حتی اگر رفتارشان به وضوح غیرمنطقی باشد. آنها ممکن است ترس داشته باشند که لکه های روی یک تکه لباس شواهدی از خون آلوده به HIV باشد.

خود بیمار انگاری سرطان
سرطان هراسی یک ترس بیش از حد و غیرمنطقی از سرطان است که می تواند باعث ناراحتی و اختلال قابل توجهی در زندگی روزمره فرد شود. افراد مبتلا به این فوبیا ممکن است اضطراب، نگرانی و هوشیاری شدید در مورد ابتلا به سرطان را تجربه کنند، حتی زمانی که هیچ مدرک یا سابقه خانوادگی سرطان وجود ندارد.
افراد با هر گروه سنی یا جنسیتی ممکن است تحت تاثیر این اختلال قرار گیرند. در حال حاضر، علت ایجاد سرطان هراسی به خوبی شناخته نشده است. با این حال، مشابه سایر فوبیاها، ترکیبی از عوامل ژنتیکی، محیطی و روانی ممکن است در ایجاد آن مؤثر باشد. برخی از مطالعات نشان می دهد که افرادی که سابقه خانوادگی سرطان دارند یا تجربیات آسیب زا مرتبط با سرطان دارند، ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به این اختلال باشند.
خود بیمار انگاری ام اس
در بیماری ام اس، خانم ها بیشتر از آقایان خود بیمار انگاری دارند چرا که این بیماری بانوان را بیشتر از آقایان درگیر می کند. سابقه خانوادگی مثبت نیز از علل شایع خود بیمار پنداری ام اس در افراد است.
علل اختلال اضطراب بیماری
علت دقیق خود بیمار پنداری مشخص نیست، اما این عوامل ممکن است نقش داشته باشند:

- باورها
ممکن است در تحمل عدم اطمینان در مورد احساسات ناخوشایند یا غیرعادی بدن مشکل داشته باشید. این می تواند شما را به اشتباه بیاندازد که همه احساسات بدن جدی هستند، بنابراین شما به دنبال شواهدی برای تأیید ابتلا به یک بیماری جدی هستید.
- خانواده
اگر والدینی داشته باشید که بیش از حد نگران سلامتی خود یا شما هستند، ممکن است بیشتر دچار اضطراب سلامتی شوید.
- تجربه گذشته
ممکن است در دوران کودکی تجربه بیماری جدی داشته باشید، بنابراین احساسات فیزیکی ممکن است برای شما ترسناک باشد.
کیا خود بیمار انگاری دارن؟
اختلال اضطراب بیماری معمولا در اوایل یا اواسط بزرگسالی شروع می شود و ممکن است با افزایش سن بدتر شود. اغلب برای افراد مسن تر، اضطراب مربوط به سلامت ممکن است بر ترس از دست دادن حافظه متمرکز شود.
عوامل خطر برای اختلال اضطراب بیماری ممکن است شامل موارد زیر باشد:

- داشتن استرس زیاد در زندگی
- تهدید یک بیماری جدی که معلوم می شود جدی نیست
- سابقه سوء استفاده در کودکی
- یک بیماری جدی دوران کودکی یا والدین مبتلا به یک بیماری جدی
- ویژگی های شخصیتی، مانند داشتن تمایل به نگران بودن
درمان خود بیمار انگاری
افراد مبتلا به خود بیمار انگاری علاوه بر ملاقات منظم با پزشکی که علائم فیزیکی را بررسی می کند، ممکن است از روان درمانی نیز بهره مند شوند. مطالعات نشان می دهد که وجود گروه درمانی، اصلاح رفتار و درمان شناختی برای درمان بیماران جواب می دهد.
افراد مبتلا به خود بیمار پنداری اغلب دارای سایر شرایط سلامت روان مانند اضطراب و افسردگی هستند. درمان این شرایط در درمان علائم هیپوکندریازیس مهم است. ممکن است پزشک شما، محدود کردن مطالعه کتاب ها و وب سایت های پزشکی را توصیه کند.
درمان قطعی خود بیمار انگاری
پزشکان معمولاً از داروها برای درمان خود بیمار انگاری استفاده نمی کنند. آنها ممکن است برای شرایط مرتبط با سلامت روان دارو تجویز کنند. داروهای ضد افسردگی، از جمله مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) مانند فلوکستین یا پاروکستین ممکن است اضطراب و علائم فیزیکی خود بیمار پنداری را بهبود بخشند.

چندین نوع روان درمانی ممکن است کمک کند:
درمان شناختی رفتاری (CBT)، نوعی گفتگو درمانی، می تواند به شما در مقابله با علائم کمک کند. CBT به شناسایی افکاری که علائم را بدتر می کنند کمک می کند و روش هایی برای مقابله با علائم ایجاد می کند.
درمان مدیریت استرس رفتاری نوع دیگری از روان درمانی است. این روش مدیریت استرس و تکنیک های آرامش را آموزش می دهد. این تکنیک ها به افراد کمک می کند از تمرکز بر بیماری در موقعیت های استرس زا اجتناب کنند. پزشکان ممکن است از آن همراه با درمان شناختی رفتاری استفاده کنند.
درمان خود بیمار انگاری در طب سنتی
درمان در طب سنتی شامل 2 بخش می شود: تغذیه و طب سوزنی

طب سوزنی
برخی از مطالعات نشان می دهد که طب سوزنی ممکن است در درمان برخی از علائم «خود بیمار انگاری» مفید باشد، مانند: اضطراب، فشار بالا، درد و اختلالات خواب.
تغذیه
هیچ مطالعه علمی تأثیر تغذیه سالم بر «خود بیمار پنداری» را بررسی نکرده است. با این حال، افراد مبتلا به هیپوکندریازیس که همچنین دارای اضطراب یا افسردگی هستند ممکن است از ترک اعتیاد به الکل و کافئین سود ببرند.
پیروی از این نکات تغذیه ای عمومی نیز ممکن است به کاهش خطرات و علائم کمک کند:
- تمام آلرژن های غذایی مشکوک، نگهدارنده ها و افزودنی های شیمیایی مواد غذایی را کنار بگذارید.
- غذاهای آنتی اکسیدانی از جمله میوه ها (مانند زغال اخته، گیلاس و گوجه فرنگی) و سبزیجات (مانند کدو حلوایی و فلفل دلمه ای) بخورید.
- از غذاهای تصفیه شده مانند نان سفید، پاستا و شکر خودداری کنید.
- اسیدهای چرب ترانس را به میزان قابل توجهی کاهش دهید یا حذف کنید.
- از قهوه و سایر محرک ها، الکل و تنباکو خودداری کنید.
- روزانه 6 تا 8 لیوان آب بنوشید (تصفیه شده).
می توانید مکمل های زیر را در نظر بگیرید:
- یک مولتی ویتامین روزانه، حاوی ویتامین های آنتی اکسیدانی A، C، E، D، ویتامین های B کمپلکس و مواد معدنی بدن که کمیابند مانند منیزیم، کلسیم، روی و سلنیوم.
- اسیدهای چرب امگا 3، مانند روغن ماهی، ممکن است التهاب را کاهش داده و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند. اسیدهای چرب امگا 3 با داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین (کومادین) و آسپرین تداخل دارند، برای مصرف باید با پزشک خود مشورت کنید.
- ملاتونین ممکن است خواب را بهبود بخشد. با این حال، هیچ مطالعه ای در مورد ایمنی درمان طولانی مدت با ملاتونین وجود ندارد.

عوارض خود بیمار پنداری
اختلال اضطراب بیماری ممکن است باعث مشکلات زیر برای فرد شود:
- مشکلات روابط یا خانوادگی زیرا نگرانی بیش از حد می تواند دیگران را ناامید کند.
- مشکلات عملکرد مرتبط با کار یا غیبت بیش از حد
- مشکلات عملکردی در زندگی روزمره، که احتمالاً حتی منجر به ناتوانی می شود.
- مشکلات مالی ناشی از ویزیت های درمانی بیش از حد و صورت حساب های پزشکی
- ایجاد یک اختلال روانی دیگر، مانند اختلال علائم جسمی، سایر اختلالات اضطرابی، افسردگی یا اختلال شخصیت
«اگر سوالی در مورد اختلال خود بیمار پنداری و یا تجربه ای دارید که به سایر خوانندگان مقاله کمک می کند، در قسمت نظرات آن را با ما به اشتراک بگذارید.»
منابع:
خود بیمار انگاری چیست؟
خود بیمار انگاری، که گاهی هیپوکندریازیس یا اضطراب سلامت نامیده می شود، فکر و باوری بیش از حد نگران کننده است که شما بیمار شدید یا ممکن است به شدت بیمار شوید. این بیماری روانی ممکن است علائم فیزیکی نداشته باشد یا فرد باور داشته باشد که احساسات طبیعی بدن یا علائم جزئی نشانههای بیماری شدید هستند، حتی اگر یک معاینه پزشکی کامل وضعیت پزشکی جدی را نشان ندهد
کیا خود بیمار انگاری دارن؟
اختلال اضطراب بیماری معمولا در اوایل یا اواسط بزرگسالی شروع می شود و ممکن است با افزایش سن بدتر شود. اغلب برای افراد مسن تر، اضطراب مربوط به سلامت ممکن است بر ترس از دست دادن حافظه متمرکز شود.
عوامل خطر برای اختلال اضطراب بیماری: استرس زیاد، تهدید یک بیماری جدی، سابقه سوء استفاده در کودکی، یک بیماری جدی در کودکی یا والدین، ویژگی های شخصیتی، مانند داشتن تمایل به نگرانی.