آندوسکوپی endoscopy به زبان ساده آزمایشی است که برای مشاهده درون بدن به خصوص دستگاه گوارش انسان و همین طور نمونه برداری، مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش یک فرد متخصص، یک لوله بلند و نازک را از طریق دهان وارد بدن شما می کند و به بررسی داخل بدن می پردازد. در صورت نیاز از داخل لوله یا همان آندوسکوپ که در سر آن یک دوربین وجود دارد، ابزارهایی مخصوص و بسیار کوچک برای نمونه برداری عبور داده می شود. انجام آندوسکوپی در تشخیص بسیاری از بیماری ها و یا آمادگی برای برخی چراحی ها کمک زیادی به پزشکان می کند. در ادامه با دکتر مایکو همراه باشید تا بیشتر با این آزمایش، مدت، شرایط انجام، میزان درد و… آن آشنا شوید.

آندوسکوپی چیست و چقدر طول می کشد؟
پزشک مربوطه بسته به بیماری فرد لوله آندوسکوپ را به یکی از نقاط ورود بدن وارد کرده و سپس با کمک دوربین آندوسکوپ تمام تصاویر را در مانیتور مشاهده می کند. این روش تهاجمی نیست و فرد درد خاصی را تجربه نخواهد کرد. در کل انجام آندوسکوپی می تواند در شناخت بیماری و عارضه های نیازمند اقدام و همچنین آمادگی برای جراحی هایی مثل عمل لاغری کمک شایانی کند. انجام آندوسکوپی معمولا بین سی دقیقه تا یک ساعت ممکن است طول بکشد ولی اگر نیاز به نمونه برداری یا کار دیگری در حین آن باشد، ممکن است مدت زمان بیشتری نیاز باشد. در ادامه می خواهیم به انواع آندو بپردازیم.

انواع آندوسکوپی کدامند؟
برای بعضی از بیماری ها وقتی فردی به پزشک مراجعه کند، ممکن است پزشک برای تشخیص بیماری فرد، به آندوسکوپی احتیاج داشته باشد و آن را برای فرد تجویز کند. بسته به نوع بیماری، آندوسکوپی به روش های مختلفی و با ابزارهای مجزایی صورت می گیرد. انواع آندوسکوپی به پنج دسته کلی تقسیم می شوند که آندوسکوپی معده پر کاربردترین آن ها است.
نوع | محل انجام آندوسکوپی |
هیستروسکوپی | در واژن برای بررسی رحم. |
گاستروسکوپی | در دهان برای بررسی مری (لوله غذا) و معده و همینطور قسمتی از روده. |
سیستوسکوپی | در مجرای ادرار، برای بررسی مثانه. |
کولپوسکوپی | در واژن برای بررسی دهانه رحم. |
کولونوسکوپی | در قسمت پایین بدن برای بررسی روده ها. |
انجام آندوسکوپی با بیهوشی
آندوسکوپی درد زیادی را برای بیمار به همراه ندارد اما در بعضی مواقع ممکن است ورود آندوسکوپ به داخل بدن فرد با درد و حالت تهوع همراه باشد. در این مواقع پزشک قبل از آن برای بیمار از دارو بیهوشی استفاده می کند. اکثر این داروها خیلی قوی نیستند اما باعث می شوند تا به خوابی نسبتا سنگین فرو بروید. البته این بیهوشی فقط به این خاطر است که در حین عمل هیچ حس دردناکی را تجربه نکنید و پس از چند ساعت به حالت عادی باز خواهید گشت.

انجام آندوسکوپی بدون بیهوشی
در آندوسکوپی های فوقانی چون آندوسکوپ از دهان وارد بدن فرد می شود، نسبت به آندوسکوپی تحتانی بیمار درد خیلی کمتری را تجربه می کند و اکثریت فقط حالت تهوع می گیرند. به همین دلیل پزشک با استفاده از داروی آرام بخش، می تواند از بروز حالت تهوع در فرد جلوگیری کند، بدون این که نیاز باشد از دارو بیهوشی استفاده کند. پس در هر دو حالت هیچ گونه دردی را تجربه نخواهید کرد، به همین دلیل قبل از انجام آندو نگرانی نداشته باشید. هر چند برعکس گذشته بیشتر اوقات از بیهوشی استفاده می شود.
ترس از درد آندوسکوپی: آیا آندوسکوپی درد دارد؟
پاسخ این سوال خیر است چراکه اگر آندو طوری انجام شود که دردناک باشد، قطعا پزشک از آن مطلع بوده و قبل از انجام آن به شما دارو بیهوشی خواهد داد. البته حتی اگر هیچ گونه دردی نداشته باشد بازهم پزشک برای جلوگیری از حالت تهوع و استرس، به شما دارو آرام بخش می دهد تا از این مشکلات جلوگیری شود. پس نتیجه گیری می کنیم که در هر حالتی آندوسکوپی با دارو بیهوشی یا آرام بخش انجام می شود تا بیمار هیچ حس ناخوشایندی را تجربه نکند.

آمادگی برای انجام آندوسکوپی
آزمایش آندوسکوپی در تمام دسته بندی و انواع ذکر شده احتیاج به آمادگی هایی قبل از انجام آن دارد که پزشک مربوطه قطعا این نکات را به بیمار توضیح خواهد داد. در جدول زیر می توانید مراقبت هایی که از یک هفته قبل از آندوسکوپی باید انجام دهید را مشاهده کنید.
هفت روز قبل | از مصرف قرص آهن و اسپرین خودداری کنید. |
پنج روز قبل | مصرف داروهای ضد التهاب را متوقف کنید. |
یک روز قبل | شب قبل از عمل هیچ غذایی که جامد باشد را مصرف نکنید. |
روز آندوسکوپی | هشت ساعت قبل از انجام آندوسکوپی از خوردن و آب نوشیدن اجتناب کنید. |
لازم به ذکر است برای راحتی خود بهتر است روز انجام آندوسکوپی لباس گشاد و با یقه باز به تن کنید، تا از ایجاد حالت تهوع و داشتن حس خفگی پیشگیری شود.
برای درد بعد از آندوسکوپی چه کنیم؟
بعد از آندوسکوپی ممکن است با مشکلاتی مثل احساس درد کمی در شکم، فشار در گلو و زدن آروغ به خاطر هوایی که زمان آندو وارد معده شده مواجه شوید که تمام این موارد نرمال هستند و به مرور زمان از بین می روند. هر چند اگر با مشکلی جدی تر مواجه شدید که نگرانتان کرد حتما مشورت با پزشک را در اولویت قرار دهید تا خیالتان راحت شود. اگر پزشکتان راه دور است و یا در منطقه ای شلوغ قرار دارد نیازی نیست با تحمل کلی دردسر به مطب او بروید. شما می توانید به راحتی مشاوره تلفنی، متنی و تصویری با کیفیت با او داشته باشید که از طریق دکتر مایکو به بهترین شکل برای شما فراهم می شود. چه برای پزشکان کلینیک ها و چه بیمارستان ها.

برای بعد از آندوسکوپی چه کنیم؟
بعد از آندوسکوپی ممکن است با مشکلاتی مثل احساس درد کمی در شکم، فشار در گلو، زدن آروغ به خاطر هوایی که زمان آندو وارد معده شده و که تمام این عوارض و مشکلات طبیعی می باشد و با گذشت زمان بهبود پیدا می کند.
- می توانید بدون هیچ مشکلی دوباره رژیم غذایی قبل خود را آغاز کنید.
- حتما روزانه بیشتر از دو لیتر مایعات بنوشید. به خصوص اگر آندوسکوپی روده انجام دادید.
- سعی کنید بیشتر از غذاهای مایع مثل سوپ و آب گوشت استفاده کنید.
- اگر دارو خاصی مصرف می کنید، می توانید با مشورت پزشک مصرف را از سر بگیرید.
- به دلیل اثرات آرام بخش و داروهای بیهوشی بهتر است تا ۲۴ ساعت رانندگی نکنید.

در کنار انجام این موارد اگر علائم زیر را داشتید حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
- اگر شکم شما سفت و متورم شده و دست زدن به آن دردناک است.
- در صورت داشتن تب و علائم عفونت.
- هرگونه مشکل در تنفس یا درد در قفسه سینه
- مشکل در بلع یا درد شدید گلو
کپسول آندوسکوپی چیست؟
یک دوربین با دید ۳۶۰ درجه شبیه به یک کپسول است که فرد به جای وارد کردن لوله آندوسکوپ به بدن آن کپسول را می بلعد و سپس پزشک می تواند با استفاده از آن به مشاهده داخل بدن فرد بپردازد. این روش مزایای بسیاری دارد از جمله دادن دید به پزشک در قسمت هایی که نمی توان از لوله آندوسکوپ استفاده کرد. اما چون این یک روش کاملا جدید است، معایبی از جمله قیمت بالا و همین طور دیده نشدن زخم های کوچک دارد. البته در آینده انتظار می رود با پیشرفت بیشتر تکنولوژی این اختراع پیشرفته تر شده و برای بیماری های دیگری نیز مورد استفاده قرار گیرد. امروزه بیشتر برای مشاهده مشکلات و بیماری های گوارشی از آن استفاده می شود.

هزینه آندوسکوپی
قیمت آندوسکوپی به همراه بیهوشی طبق تعرفه مصوب سازمان نظام پزشکی یک میلیون و دویست هزار تومان است. این هزینه برای سال ۱۴۰۱ بوده و اگر نیاز به نمونه برداری در حین انجام آندوسکوپی باشد، قیمت افزایش می یابد. البته این هزینه برای آندوی معده و مری بوده و هزینه انواع دیگر آندوسکوپی متفاوت است. شما می توانید قبل از انجام آن از مراکز مختلف هزینه آندوسکوپی تجویز شده پزشک برای خود را جویا شوید.
برای تحلیل جواب آندوسکوپی کافیست …
لازم است پس از دریافت جواب آندو به پزشک مراجعه نمایید تا تحلیل آن زودتر انجام و در صورت نیاز فرآیند درمان آغاز شود. در صورتی که هنوز پزشک موردنظر را پیدا نکرده اید می توانید به راحتی از طریق سامانه دکترمایکو با پزشکان کلینیک ها و همچنین بیمارستان ها را بررسی و نوبت حضوری و یا آنلاین خود را ثبت نمایید.

و در پایان…
آندوسکوپی یکی از روش های خوب و کم تهاجمی در شناخت مشکلات گوارشی است. با وجود مشکلات گوارشی در بسیاری از افراد این روش در حال پیشرفت و توسعه بوده و به تازگی از طریق کپسول آندوسکوپی هم انجام می شود. اگر برای مشکلات گوارشی خود به پزشک مراجعه کنید ممکن است که این راه را برای شناخت بیماری به شما توصیه کند. آندوسکوپی نسبتا هزینه کمی دارد و در مراکز و بیمارستان های بسیاری انجام می شود. برای تجزیه و تحلیل جواب آزمایش خود حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید تا دقت بیشتری در شناسایی بیماری شما لحاظ شود.
سوالات شما
آندوسکوپی چقدر طول می کشد؟
انجام آندوسکوپی معمولا بین سی دقیقه تا یک ساعت ممکن است طول بکشد ولی اگر نیاز به نمونه برداری یا کار دیگری باشد، ممکن است مدت زمان بیشتری نیاز باشد.
هزینه آندوسکوپی چقدر است؟
قیمت آندوسکوپی با بیهوشی طبق تعرفه مصوب سازمان نظام پزشکی یک میلیون و دویست هزار تومان است. این هزینه برای سال ۱۴۰۱ بوده و اگر نیاز به نمونه برداری در حین انجام آندوسکوپی باشد، قیمت افزایش می یابد. البته این هزینه برای آندوی معده و مری بوده و هزینه انواع دیگر آندوسکوپی متفاوت است.