رفلاکس معده به معنای برگشت محتوای معده به مری در سیستم گوارشی است. در شرایط طبیعی پایینترین بخش مری که به معده متصل است به وسیله یک حلقه عضلانی به نام کاتر اسفنجی (LES) مسدود میشود تا جلوی جریان محتوای معده به مری را بگیرد. اما در برخی افراد، این عضله به میزان کافی فعالیت نمیکند و باعث رفلاکس معده میشود. با دکتر مایکو همراه باشید تا با بیماری ریفلاکس اسید معده و روشهای درمانی آن آشنا شوید.

گریدهای ریفلاکس معده
رفلاکس معده که از شایع ترین بیماری های گوارشی است میتواند در سه درجه تشخیص داده شود:
درجه اول: در این درجه ریفلاکس معده در ناحیه کف مری قرار دارد و علائمی مانند سوزش قلب، درد در ناحیه قفسه سینه و گاهی حس تنگی نفس را ایجاد میکند.
درجه دوم: در این درجه رفلاکس به بالاتر از کف مری گسترش مییابد و باعث کاهش شدید وزن و خشکی دهان میشود.
درجه سوم: در این درجه رفلاکس باعث ایجاد تنگی نفس، آسم، خونریزی و ترشحات شدید دهان میشود. این درجه از بیماری به شدت خطرناک است و در صورت عدم درمان ممکن است با مشکلات جدی ریه و قلب همراه باشد.

علائم خطرناک ریفلاکس اسید معده
علائم رفلاکس معده در افراد ممکن است با توجه به نوع درگیری اندام داخلی مختلف با یکدیگر متفاوت باشد؛ اما در کل علائم خطرناک آن عبارتند از:
- احساس درد و سوزش در سر معده
- درد شدیدی که به قسمت فوقانی بدن و خصوصاً قلب و مری امتداد پیدا میکند و نشاندهنده آسیبدیدگی مری است
- افزایش بزاق در دهان
- التهاب و عفونت ریه که به دلیل ورود اسید معده رخ میدهد
- احساس ضعف و بیحالی، خلط گلو، تهوع و استفراغ

درمان صددرصدی رفلاکس معده
درمان ریفلاکس معده به دو صورت دارویی و غیر دارویی (غذایی و رفتاری) صورت میگیرد. در بسیاری از موارد، استفاده از ترکیبی از این دو روش درمانی منجر به بهبود علائم رفلاکس اسید معده میشود. هدف از درمان این بیماری کاهش علائم، جلوگیری از آسیب به بخشهای مختلف گلو و مری و بهبود کیفیت زندگی فرد است.
در درمان دارویی، معمولاً داروهای ضد اسید و ضد التهاب معده، داروهای افزایش فشار معده و داروهای ضد اضطراب و تنش عصبی مصرف میشود. در درمان غیردارویی، اصلاح رفتارهای غذایی و سبک زندگی میتواند بهبود علائم بیماری را به همراه داشته باشد.
دمنوش برای رفلاکس معده
برخی دمنوشها میتوانند به کاهش علائم ریفلاکس اسید معده کمک کنند، اما مهم است که پیش از استفاده از هر گونه داروی گیاهی یا دمنوش، با پزشک خود مشورت کنید. این امر به خاطر این است که برخی از دمنوشها ممکن است با داروهای دیگر تداخل داشته باشند و ممکن است برای شما مناسب نباشند. در زیر، چند نمونه از دمنوشهایی که به کاهش علائم رفلاکس کمک میکنند، ذکر شده است:
- دمنوش زنجبیل
- دمنوش نعناع
- دمنوش آویشن

بهترین دکتر برای درمان رفلاکس اسید معده
بهترین دکتر برای این بیماری فردیست که دارای فوق تخصص در این حوزه، یعنی گوارش باشد. قبل از انتخاب پزشک برای درمان ریفلاکس معده بهتر است اطمینان حاصل کنید که او دارای تخصص و تجربه کافی در این حوزه است و میتواند به شما در درمان و کنترل علائم رفلاکس اسید معده کمک کند. در سامانه دکتر مایکو می توانید به راحتی از بهترین پزشکان بیمارستان ها و کلینیک ها نوبت خود را به صورت آنلاین رزرو کنید.
رژیم غذایی برای رفلاکس معده
از مصرف غذاهای چرب، تند و سنگین خودداری کنید. میوهها و سبزیجات فیبردار را در رژیم غذایی خود در نظر بگیرید. از مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین مانند قهوه، چای سیاه و نوشابههای گازدار خودداری کنید. از مصرف غذاهای حاوی اسیدهای آمینهی حساسیتزا مانند آرگینین و تریپتوفان خودداری کنید. این شامل مرغ، گوشت قرمز، سوسیس و کالباس و… میشود. وعدههای غذایی را به صورت کوچک و متعدد تقسیم کنید و در مدت زمان کوتاه مصرف کنید.
ریفلاکس معده و تنگی نفس
در سال 2015، یک مطالعه نشان داد که تا 89% از افراد مبتلا به آسم علائم “ریفلاکس معده” را نیز تجربه میکنند. دلیل این امر ممکن است به دلیل تعامل اسید موجود در مری با مجاری هوایی باشد. طبق این مطالعه اسید موجود در مری به عنوان یک سیگنال هشدار دهنده، به مغز ارسال میشود و باعث انقباض راههای هوایی میشود که در نتیجه میتواند علائم تنگی نفس را ایجاد کند. درمان علائم رفلاکس معده ممکن است به کاهش علائم آسم نیز کمک کند.

رفلاکس معده و وزوز گوش
رفلاکس ممکن است باعث وزوز گوش شود؛ اگرچه هنوز تنها به صورت یک تئوری و اثبات نشده است. در برخی موارد، اسید معده ممکن است به گلو و حتی به لولههای استاش (مجرایی که به گوش متصل است) نیز برسد و در صورت تماس مکرر با این ساختارها باعث آسیب رساندن به آنها شود. این مشکل به عنوان رفلاکس خاموش (LPR) شناخته میشود.
ریفلاکس معده و سرفه
رفلاکس معده یکی از علل مهم سرفه است. در بسیاری از موارد، اگرچه ارتباط بین رفلاکس و سرفه به صورت مستقیم نیست، اما از آن میتوان به عنوان علت غیرمستقیم سرفه نام برد. در بعضی از موارد، اسید معده میتواند به گلو و حنجره نشت کند و باعث تحریک آنها شود که در نتیجه سرفه را ایجاد میکند.
رفلاکس معده و سرطان
رفلاکس ممکن است در برخی افراد باعث افزایش خطر بروز سرطان معده شود. اگر اسید معده به طور مکرر به مری و گلو شما نشت کند ممکن است باعث تحریک و التهاب آنها شود که در برخی موارد میتواند به طور طبیعی توسط بدن کنترل شود. اما در مواردی که مکرر باشد میتواند باعث آسیب و تغییراتی در بافتهای گلو و مری شود. این تغییرات ممکن است منجر به بروز سرطان در این مناطق شوند.

رفلاکس معده و مدفوع زرد
رفلاکس نمیتواند مستقیماً با مدفوع زرد در ارتباط باشد، اما میتواند به طور غیرمستقیم باعث تغییر رنگ مدفوع شود. در برخی افراد اسید معده به اجزای پایینتر دستگاه گوارش، مانند روده نشت میکند. این موضوع میتواند باعث تحریک مجاری صفراوی شود که ممکن است منجر به ترشح زیاد صفرا، درد شکم، تغییر رنگ مدفوع به زرد یا رنگ زرد تیره و یا اسهال شود.
افسردگی و ریفلاکس معده
مطالعات نشان دادهاند که افراد مبتلا به رفلاکس و مشکلات گوارشی ممکن است دچار اختلالات خلقی مانند اضطراب، افسردگی، بی خوابی و خستگی شدید شوند. علاوه بر این، رفلاکس ممکن است باعث کاهش اشتها و کاهش وزن سریع شود که هر دوی این موارد میتواند باعث بروز افسردگی شود.

رفلاکس معده و درد پشت
هنگامی که اسید از معده به مری برخورد میکند میتواند باعث التهاب در این منطقه شود. این التهاب ممکن است باعث درد و سوزش در قسمت پشتی گلو و حتی در قسمت پشت بدن شود. در برخی موارد، اسید معده ممکن است به فضای داخلی قفسه سینه نیز نشت کند و باعث درد در قفسه سینه شود. در هر صورت، اگر شما از درد پشت ناشی از ریفلاکس اسید معده رنج میبرید باید به پزشکی حاذق مراجعه کنید.
رفلاکس معده در بارداری
برگشت اسید معده یکی از مشکلات شایع دستگاه گوارش بوده که ممکن است در دوران بارداری تجربه شود. در واقع بیش از 50 درصد از زنان باردار به شکل موقت با این مشکل مواجه میشوند. دلیل این مشکل در دوران بارداری معمولاً به دلیل افزایش هورمون پروژسترون است که باعث کاهش فشار کشیدنی معده و افزایش لخته شدن مواد غذایی میشود. همچنین افزایش حجم رحم، فشار روی معده را افزایش میدهد.
برای کنترل رفلاکس معده در بارداری، میتوان از راهکارهای زیر استفاده کرد:

- پرهیز از مصرف از غذاهای سنگین و چرب و نوشیدنیهای حاوی کافئین
- مصرف وعدههای غذایی کوچک در روز برای کاهش فشار بر معده
- خودداری از خوابیدن، 2 تا 3 ساعت بعد از مصرف غذا
منابع:
www.niddk.nih.gov
www.hopkinsmedicine.org
علائم خطرناک رفلاکس معده چیست؟
علائم رفلاکس معده در افراد ممکن است با توجه به شدت ریفلاکس اسید معده متفاوت باشد؛ اما در کل علائم خطرناک آن عبارتند از:
احساس درد و سوزش در سر معده
درد شدید قسمت فوقانی بدن و خصوصاً قلب و مری
افزایش بزاق در دهان
التهاب و عفونت ریه
احساس ضعف و بیحالی، خلط در گلو، تهوع و استفراغ
درمان صددرصد رفلاکس معده چگونه است؟
درمان ریفلاکس معده به دو صورت دارویی و غیر دارویی (غذایی و رفتاری) صورت میگیرد.مختلف گلو و مری و بهبود کیفیت زندگی فرد است.
در درمان دارویی، معمولاً داروهای ضد اسید و ضد التهاب معده، داروهای افزایش فشار معده و داروهای ضد اضطراب و تنش عصبی مصرف میشود. در درمان غیردارویی، اصلاح رفتارهای غذایی و سبک زندگی میتواند بهبود علائم بیماری را به همراه داشته باشد.
6 دیدگاه
سلام من مدتیه که.گلویم عفونت کرده است و زبونم هم سفیده شده ولی درد شکم و نه درد گوشی چیزی ندارم میتونه مال معده باشه؟
سلام دوست عزیز. نمی توان بدون آزمایش و نظر متخصص این مشکل را بررسی کرد. لازم است با یک پزشک عمومی مشورت کنید و علائم خود را به او بگویید تا آزمایش های لازم برای یافتن علت برای شما ثبت کند. شما می توانید به راحتی و از داخل خانه با پزشکان دکتر مایکو صحبت نمایید و بعد اگر معاینه ی فیزیکی نیاز بود به مطب و بیمارستان مراجعه کنید. پزشکان دکتر مایکو نسخه ی آزمایش و داروهای لازم را برای شما در نسخه ی الکترونیک ثبت می کنند.
لینک پزشکان عمومی آنلاین دکتر مایکو:
https://drmyco.ir/Online/General%20Specialist
سلام سم زدایی از اثرات دارو چیه؟ من سالهاست بیماری msدارم و کپسول میخورم همین دارو ها باعث رفلاکس مری شده .چه جوری سم زدایی بشیم ممنون
سلام دوست عزیز. در مورد این موضوع به زودی مقاله ی کامل و تایید شده توسط پزشک منتشر خواهیم کرد.
با سلام وقت بخیر
جامع و مفید بود مرسی من الان ۷ ساله رفلاکس معده دارم و درمانای دارویی موقتیه کافیه یه مدت استرس داشته باشم همه چی برمیگرده و موندگار میشه میترسم ازاینکه ایقد ازاین سن به داروهای مختلف وابسته س بدنم
سلام. نظر لطف شماست دوست عزیز. از همراهی و خواندن نظر شما خوشحالیم.
حق با شماست و این مسئله برای خود شخص خوشایند نیست. اما می تونید علاوه بر دارو با تغییر رفتارهای غذایی و سبک زندگی به بهبود بیشتر خودتون کمک کنید. رعایت این موارد کمی سخت هست اما از اذیت شدن و شروع دارو خوردن بهتر هست. البته کاهش و کنترل استرس در قدم اول بسیار مهم تر هست. اگر هم مجبور به خوردن دارو شدید و نگرانی هایی در مورد تاثیرشون دارید می تونید سم زدایی کنید تا از عوارض دارو خوردن در امان باشید.