شاید تاکنون نام بیماری سندروم روده تحریکپذیر را شنیده باشید. این بیماری طیف وسیعی از افراد جامعه را به خود درگیر کرده است، اما به علت دردهای قابل تحمل و علائم نه چندان جدی، بسیاری از افراد مبتلا، از وجود آن در بدن خود بیخبرند و شاید آن را با یک دل درد و اسهال ساده اشتباه بگیرند. اگرچه روده تحریکپذیر خطر و تهدیدی برای جان افراد ندارد، اما دانستن یک سری نکات میتواند از پیشرفت این بیماری و ایجاد مشکلات جدی ناشی از آن پیشگیری به عمل آورد. در ادامه همراه دکتر مایکو باشید تا بیشتر با این بیماری آشنا شوید.
علت سندروم روده تحریک پذیر
اگرچه ابتلا به بیماری سندروم روده تحریکپذیر محدود به جنسیت یا بازه سنی خاصی نیست، اما تحقیقات نشان داده است که خانمها بیشتر از آقایان با این مشکل مواجه میشوند این بیماری روده اگرچه خطر و تهدید خاصی برای افراد ندارد، اما عدم توجه به یک سری نکات و رعایت نکردن راههای مناسب برای درمان باعث میشود که فرد مبتلا به مرور شاهد دردهای شکمی بیشتر باشد.
علت بیماری ibs چندان مشخص نیست اما طبق گفته ی پزشکان، عوامل میکروبی بیشترین تاثیر را در ابتلا به این بیماری دارند. اما در کنار آن عواملی نظیر نداشتن یک رژیم غذایی مناسب، تحمل استرس و فشار روانی زیاد، عوامل ژنتیکی، تغییرات هورمون به ویژه در خانمها و در دورههای خاص، سیستم عصبی ضعیف و… میتوانند زمینه بروز سندروم روده تحریکپذیر را فراهم کنند.
از کجا بفهمیم سندروم روده تحریکپذیر داریم؟
همانطور که گفتیم این بیماری در بسیاری مواقع با اسهال و بیرون روی اشتباه گرفته میشود، بنابراین ممکن است شما نیز از وجود این بیماری در بدن خود بیخبر باشید. اما در پاسخ به این سوال که از کجا بفهمیم سندروم روده تحریکپذیر داریم؟ باید بیان کنیم که دردهای مربوط به این بیماری معمولاً پس از خوردن غذا بیشتر و شدیدتر میشوند.
همچنین گاهی ممکن است این درد تا چند روز ادامه پیدا کرده و ناراحتیهایی را در قسمت شکم شما ایجاد کند. افراد مبتلا به این بیماری معمولاً احساس تیر کشیدن در ناحیه پهلوها و ناحیه مرکزی شکم را دارند و از نفخ شکمی، اسهال یا یبوست رنج میبرند.
رنگ و شکل مدفوع، در سندروم روده تحریک پذیر
بیماری آی بی اس نیز مانند سایر بیماریها با علائمی همراه است که یکی از مهمترین آنها تغییر در شکل مدفوع و رنگ آن است.
- اسهال یکی از شایعترین علائم این بیماری است که در آن شکل مدفوع کاملاً شل، آبکی و همراه با موکوس میشود.
- همچنین رنگ مدفوع از حالت متداول خود روشنتر شده و گاهی به رنگ زرد در میآید.
- معمولاً افراد مبتلا به این بیماری در مقایسه با افراد عادی تعداد دفعات اجابت مزاج بیشتری دارند.
علائم سندروم روده تحریک پذیر
روده تحریکپذیر مانند هر بیماری دیگری با علائمی همراه است که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد. علائم ibs شدید:
- درد یا گرفتگی معده
- نفخ
- اسهال
- یبوست
- ترشح مخاط از راست روده
- احساس خستگی و کمبود انرژی
- حالت تهوع
- کمر درد
- دل درد و دلپیچه
- تیر کشیدن پهلوها، اطراف ناف و زیر شکم
- سردردهای مزمن
- عارضه بوی بد دهان
- پریود نامنظم
- مبتلایان به این بیماری معمولاً تعداد دفعات بیشتری به توالت مراجعه میکنند و هر بار احساس میکنند که مثانه و روده آنها به طور کامل تخلیه نشده است.
- از دیگر نشانههای این بیماری میتوان به بیاختیاری مدفوع اشاره کرد که معمولاً در مراحل پیشرفته ایجاد میشود.
آیا سندروم روده تحریکپذیر باعث سرطان میشود؟
یکی از متداولترین سوالاتی که معمولاً افراد پس از مواجهه با این مشکل مطرح میکنند این است که آیا سندروم روده تحریکپذیر باعث سرطان میشود؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که خوشبختانه این بیماری هیچ ربطی به سرطان ندارد؛ بنابراین خیالتان بابت این موضوع راحت باشد.
اگرچه یک سری علائم بیماری ibs و سرطان روده بسیار به هم شبیه هستند، اما تفاوتهای فاحشی در آنها وجود دارد که این دو بیماری را از هم جدا میکند. به طور مثال خونریزی مقعدی، کاهش وزن ناخواسته، مدفوع تیره و خون آلود از علائم مهم سرطان روده محسوب میشوند که در سندروم روده تحریکپذیر وجود ندارند.
خطرات سندروم روده تحریک پذیر
بر خلاف تصور بسیاری از افراد سندروم روده تحریکپذیر بیماری خطرناکی نیست، اما میتواند مشکلاتی را برای مبتلایان ایجاد کند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- اختلالات روانی: افراد مبتلا به این بیماری ممکن است با مشکلات روحی نظیر افسردگی، استرس، خستگی و بی خوابی مواجه شوند.
- مشکلات تغذیهای: این بیماری ممکن است باعث کم اشتهایی در افراد شود و با ایجاد مشکل سوء جذب، منجر به لاغری و کاهش وزن شدید شود.
- محدودیتهای زندگی: افراد مبتلا به این بیماری ممکن است نتوانند به راحتی در جمعها شرکت کنند و این مشکل و ناراحتیهای آن باعث دوری و کاهش رفت و آمد شود.
سندروم روده تحریکپذیر و درد مفاصل و درد پهلو
یکی از شایعترین درد هایی که افراد مبتلا به روده تحریکپذیر آن را تجربه میکنند، درد مفاصل و درد پهلوها است. زمانی که رودهها نتوانند عملکرد خود را به طور صحیح و متداول انجام دهند، درد آنها به شکل دل پیچه به قسمت ناف و بخشهای مرکزی شکم منتقل میشود و در قسمت پهلوها احساس گرفتگی میکنید.
دردهای ناشی از این بیماری آن هم در قسمت پهلوها، معمولاً با درد کلیه و درد تخمدانها اشتباه گرفته میشود، در حالی که این موضوع هیچ ربطی به این بخش از بدن ندارد.
استرس و روده تحریک پذیر
بیماری روده تحریکپذیر که امروزه طیف گستردهای از افراد جامعه را به خود درگیر کرده است و به عنوان کولیت عصبی در میان مردم شناخته میشود. این بیماری به طور مستقیم با استرس و اضطراب ارتباط دارد و افرادی که به هر دلیلی شرایط روحی نامناسب و یا استرس و اضطراب بالا را تحمل میکنند به آن مبتلا میشوند.
همانطور که میدانید معده با شرایط عصبی بدن به طور مستقیم در ارتباط است و زمانی که استرس یا اضطراب بالایی دارید، معده دچار حالتهای غیر عادی میشود. این موضوع در نهایت میتواند زمینه بروز بیماری سندروم روده تحریکپذیر را فراهم کند.
سندروم روده تحریکپذیر و خون در مدفوع
همانطور که پیش تر بیان کردیم سندروم روده تحریکپذیر با علائمی نظیر اسهال، نفخ، دردهای شکمی، خروج مخاط و… همراه بوده و وجود خون در مدفوع از علائم این بیماری محسوب نمیشود. دیده شدن خون در مدفوع از علائم و نشانههای بیماریهای جدیتر است و در صورت مشاهده، این موضوع باید سریعا مورد بررسی قرار گیرد. بیماریهایی ماند شقاق مقعد، سرطان روده و تومورهای موجود در این ناحیه با علائمی مانند مدفوع خونی همراه هستند.
سندروم روده تحریکپذیر و حالت تهوع
با توجه به اینکه سندروم روده تحریکپذیر باعث اختلال در عملکرد معده و رودهها میشود، شاید یکی از شایعترین علائم این بیماری حالت تهوعهای مکرر پس از خوردن غذا باشد. البته این موضوع در کنار علائم دیگر میتواند نشان از بیماری روده تحریکپذیر باشد و نمیتوان تنها با نشانه حالت تهوع ابتلا به این بیماری را تشخیص داد.
معمولاً افراد مبتلا به این بیماری بعد از خوردن غذا حالت تهوع میگیرند و همین موضوع میتواند سبب کاهش اشتها و کاهش وزن در افراد مبتلا شود که در بسیاری موارد با سرطان معده اشتباه گرفته میشود.
سندروم روده تحریکپذیر و اسهال
اسهال یکی از اصلیترین و مهمترین نشانههای سندروم روده تحریکپذیر است و اتفاقاً به همین علت افراد مبتلا به این بیماری معمولاً آن را با اسهال ساده اشتباه میگیرند. افرادی که با این بیماری دست و پنجه نرم میکنند، در بسیاری مواقع احساس شل و آبکی بودن مدفوع دارند و رنگ مدفوع آنها اغلب روشن و به زردی میرود.
آیا سندروم روده تحریکپذیر خطرناک است؟
بیماری سندروم روده تحریکپذیر یکی از شایعترین بیماریهایی است که امروزه افراد زیادی در جامعه به دلایل مختلف و در راس آنها استرس و اضطراب به آن مبتلا میشوند. این بیماری منجر به اختلال در عملکرد روده و معده شده و منجر به دردهای شدید در ناحیه پهلو و اطراف ناف میشود. اگرچه روده تحریکپذیر خطر و آسیب جدی برای افراد به همراه ندارد، اما یکسری مشکلات نظیر اختلالات روحی و روانی، دوری از جمع، کاهش وزن و… را در میدارد.
حرف آخر
آی بی اس یا همان روده تحریکپذیر بیماری است که با ابتلا به آن نحوه عملکرد طبیعی روده دچار مشکل شده و طی آن دردهای مزمن، نفخ، تغییر در شکل مدفوع و… گریبان گیر افراد میشود. در صورتی که علائم اعلام شده را داشتید با پزشکان متخصص دکتر مایکو مشورت نمایید تا راه بهبودی خود را بیابید.
«اگر شما هم تجربه ی سندروم روده تحریک پذیر یا آی بی اس را دارید می توانید علائم و سایر جزئیات در مورد آن را با دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید.»
منابع:
www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome
https://www.hopkinsmedicine.org/irritable-bowel-syndrome-ibs