بیماری فراموشی Forgetfulness به شرایطی اطلاق میشود که فرد توانایی یادآوری یا حفاظت از اطلاعات را نداشته باشد یا حتی در یادگیری مهارتهای جدید با شکست روبرو شود. این موضوع میتواند ناشی از تغییرات و اختلالات پیشآمده در مغز باشد. “علت فراموشی” به اختلال در بازیابی این اطلاعات برمیگردد. دکتر مایکو در ادامه اطلاعات جامعتری درباره این موضوع ارائه میدهد.

بیماری فراموشی چیست؟
تمام اطلاعات در ذهن ما ثبت شده و در سه مرحله بهخاطر آورده میشوند. ابتدا اطلاعات فیزیکی بهصورت رمز درآمده و در حافظه ذخیره میشوند و زمانی که ما به این اطلاعات نیاز داشته باشیم، حافظه بازیابی میشوند. حال اگر فرد توانایی یادآوری یا حفاظت از اطلاعات را نداشته باشد یا حتی در یادگیری مهارتهای جدید با شکست روبرو شود یعنی به یکی از بیماری های مغز و اعصاب یعنی بیماری فراموشی دچار شده است.
لغزش های حافظه تشدید کننده، خسته کننده و گاهی اوقات نگران کننده هستند و وقتی که بیش از آنچه باید اتفاق بیفتند، می توانند باعث ترس از زوال عقل یا بیماری آلزایمر شوند. البته برای درمان فراموشی راه هایی وجود دارد. ابتدا بهتر است با علت فراموشی آشنا شویم.

علت فراموشی چیست؟
علت فراموشی باتوجهبه عوامل مختلفی قابلبررسی است. اگر بیماری فراموشی طولانیمدت و شدید باشد باعث میشود که فرد حالت بیماری پیدا کند. بیماری فراموشی ناشی از آسیبهای مغزی است که به دنبال:
- سکته مغزی
- التهاب مغزی
- تشنج
- بیماریهای زوال عقل و آلزایمر
- تومورهای مغزی
- سوءمصرف الکل و مواد مخدر
- و عوارض جانبی برخی از داروها بروز پیدا میکند.
عوامل دیگری چون استرس، اضطراب و افسردگی بیماریهای متابولیک مانند دیابت، کمبود ویتامین B12 و عفونتها نیز میتوانند باعث بروز بیماری فراموشی شوند.
علت بیماری فراموشی در جوانی
تحقیقات مختلف نشان میدهد که افراد میتوانند در جوانی نیز دچار فراموش شوند. علت فراموشی در جوانی میتواند در افراد مختلف متفاوت باشد. از جمله اصلیترین علل فراموشی در جوانان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مصرف دارو و عوارض جانبی آن
- کمبود خواب
- کم کاری تیروئید
- مصرف الکل
- استرس
- افسردگی
- فشار زیاد کاری
- ضربه و آسیب به سر
- بیماری هانتینگتون
- کمبود ویتامین B12
- سکته
- بیماریهای مغزی
- بیماری پارکینسون
- مصرف غذاهای ناسالم
- استفاده بیش از حد از تجهیزات الکترونیکی

انواع بیماری فراموشی چیست؟
Forgetfulness در انواع مختلفی وجود دارد و مغز و اعصاب فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. انواع رایج بیماری فراموشی عبارتاند از:
- ناپایداری و زودگذر بودن: در این حالت فرد حقایق و رویدادها را در طی دوره زمانی خاصی فراموش میکند. خاطراتی که کمتر به یاد آورده میشوند، بیشتر احتمال بیماری فراموشی دارند.
- مسدودکردن: در این شرایط فرد از شما سؤالی پرسیده؛ ولی با وجود دانستن جواب قادر به بیان آن نیست.
- حواس پرتی: در این شرایط فرد جای اشیا و وسایل خود را فراموش کرده یا در اجرای برنامههای خود سروقت مقرر دچار مشکل میشود.
- اختلال انتساب: در این حالت فرد قسمتی از چیزی را بهخوبی به یاد آورده؛ اما بخش دیگری از آن بهخصوص جزئیات را فراموش میکند.
- تمایل به یک سو: این وضعیت حالتی است که فرد خاطرات را بهصورت خلقوخو و تمایلات یکطرفه بهخاطر میآورد.
- تلقینپذیری: این نوع آسیب مغزی باقدرت تلقین زیاد همراه است و باعث میشود فرد خود را گول بزند.
- پایداری: در این شرایط فرد در مورد فراموشکردن مسائل احساس نگرانی و عذاب میکند و همیشه در تلاش است تا هیچ چیزی را فراموش نکند. در این شرایط فرد بیماری فراموشی نمیگیرد بااینحال احساس منفی و ترس از مریضی فراموشی او را اذیت میکند.
علائم فراموشی چیست؟
معمولاً فراموشی بهصورت “فراموشی خاطرات” خود را نشان میدهد. بهطوریکه فرد بهیادآوردن خاطرات و جزئیات آن دچار مشکل میشود. علائم بیماری فراموشی میتواند با دو نشانه اصلی و اولیه ظاهر شود: دشواری در یادگیری اطلاعات تازه و دشواری در بهخاطرآوردن اطلاعات مربوط به گذشته خاطرات و اتفاقات.
تفاوت بیماری فراموشی و آلزایمر
این سؤال که آیا فراموشی و آلزایمر با هم تفاوت دارند ممکن است برای خیلی از افراد مطرح شود. در پاسخ باید گفت که این دو با یکدیگر تفاوتهایی دارند و میتوانند در شرایط مختلفی به کار روند. بهطورکلی میتوان گفت که آلزایمر یک بیماری است که فرد را فقط در یکزمان خاص تحتتأثیر قرار داده و غیرقابلدرمان است. علائم آن با افزایش سن بدتر میشود و بر سلامت جسمی و روانی فرد تأثیر میگذارد. در مقابل بیماری فراموشی اختلالی است که در هر زمان میتواند روی فرد اثر گذاشته و روشهای درمانی متفاوتی داشته، همچنین شدت علائم آن ثابت است.

رابطه افسردگی و بیماری فراموشی
اختلال افسردگی میتواند تأثیرات منفی روی عملکرد ذهن داشته باشد که یکی از این موارد حافظه است. در تحقیقات مختلفی نشاندادهشده که استرس حاد و افسردگی میتواند باعث زوال عقل، بیماری فراموشی و مشکلات دیگر شود. افسردگی در سنین مختلف با حافظه کوتاهمدت در ارتباط است بااینحال تأثیر آن بر حافظه بلندمدت اثبات نشده است؛ بنابراین افسردگی میتواند روی حافظه کوتاهمدت تأثیرگذار باشد.
تست فراموشی آنلاین
امروزه میتوان به کمک تستهای آنلاین علائم یک بیماری را تشخیص داد. به طور مثال برای تست حافظه میتوانید تمرینهای زیر را انجام دهید. ابتدا کلماتی برای شما نشان داده میشوند که باید آنها را در مدت ۲ دقیقه بهخاطر بسپارید. بعد از دو دقیقه کاغذ را روی کلمات گذاشته و کلمات را بهخاطر آورد و یادداشت کنید. بر اساس تعداد کلمات که به یاد آوردهاید نتیجه مشخص میشود. در تست شماره 2 ۲۰ کلمه را باید در مدت ۹۰ ثانیه بخوانید و بعد از تمام شدن وقت کلماتی را که به یاد میآورید به ترتیب بنویسید. در این مورد هم تعداد پاسخهای صحیح نشاندهنده وضعیت حافظه شما خواهد بود.
معرفی کتاب تقویت حافظه و درمان فراموشی
کتابهای مفیدی در زمینه تقویت حافظه وجود دارند که در این بخش به برخی از بهترین کتابها در این زمینه اشاره میکنیم:

بهترین راهکارهای درمان فراموشی
پیش از تعیین راهکار درمانی برای بیماری فراموشی، لازم است علت فراموشی مشخص شود. چراکه عامل ایجاد فراموشی نقش مهمی در انتخاب نوع متد درمانی دارد. درمان فراموشی به کمک راهکارهای مختلفی امکانپذیر است. تمرینات مختلف ذهنی میتوانند باعث تقویت حافظه و بهبود علائم ناشی از بیماری فراموشی شوند. از جمله راهکارهای مفید برای فراموشی میتوان به:
- یادداشت کارهای روزانه
- ترک اعتیاد فوری به مواد و الکل
- استفاده از تقویم برای برنامهریزی
- کارکردن با دست مخالف
- ورزش
- حل جدول و پازل
اشاره کرد.

منابع:
علت فراموشی چیست؟
بهترین راه های درمان بیماری فراموشی چیست؟
یادداشت کارهای روزانه، استفاده از تقویم برای برنامهریزی، کارکردن با دست مخالف، ورزش، حل جدول و پازل.
2 دیدگاه
میشه واضح تر ساده تر ازاین که گفتین راه حل باشه
پینگ بک: بیماری های مغز و اعصاب – سلامتی و زیبایی