سرفه یک بیماری نیست، بلکه یک عمل غیرارادی مانند بلعیدن و پلک زدن است که علامت چیز دیگریست. سرفه پاسخ بدن به تحریکات خارجی است و میتواند نشاندهندهی سایر اختلالات باشد. به همین دلیل، زمانی که این پدیده رخ میدهد، باید برای یافتن علت مشکل به پزشک مراجعه کنید. همواره باید بین سرفه خشک و سرفه خلطدار تمایز قائل شد، سرفه خشک سرفهای است که به خودی خود رخ میدهد و خواب شبانه را مختل میکند و از تحریکات خارجی ناشی میشود. سرفه خلطدار با وجود و تولید خلط زیاد مشخص میشود. در این مطلب از سامانهی نوبتدهی دکترمایکو به بررسیِ انواع سرفه میپردازیم.
سرفهی خشک نشانه چیست؟
سرفه خشک همراه با خلط نیست و در بیشتر موارد به دنبال محرکهای خارجی رخ میدهد. در اولین علائم بهتر است از داروهایی که آن را آرام میکنند اجتناب کنید، زیرا استفاده از آنها میتواند تشخیص را به تاخیر بیندازد.
تکرار مداوم سرفه میتواند باعث ایجاد ضایعات برونش یا ریوی شود که به ویژه برای کسانی که از فشار خون بالا یا بیماری قلبی رنج میبرند مضر است. بنابراین اگر سرفهی خشک ادامه داشت، بهتر است پس از مشورت با پزشک به داروهای خاصی متوسل شوید.
همانطور که بیان شد سرفه میتواند نشانهای از بیماریهای مختلف باشد و تشخیص باید توسط پرسنل واجد شرایطی که قادر به تشخیص و تفسیر آن هستند، انجام شود. بنابراین درمان سرفهی مزمن باید با شناسایی و از بین بردن علت و عامل مستعدکننده انجام شود.
اگر نمی دانید سرفهی شما به چه علتی است بهتر است یا به پزشک مراجعه کنید یا اول فرم غربالگری ما را انجام دهید تا از قبل با مشکل احتمالی خود آشنا شوید و بعد با پزشک مشورت کنید. پس از تکمیل فرم بلافاصله جواب های شما تحلیل و در اختیارتان قرار می گیرد. در نهایت توصیه های لازم هم برای داشتن سلامت ریه ی بیشتر ارائه می شود که مخصوص شخص شماست.
خبر خوب این است که تحلیل اولین فرم غربالگری که پر کنید برای شما کاملا رایگان است. کد تخفیف 100 درصدی اولین غربالگری: first_screening
سرفه خلط دار نشانه چیست؟
سرفه خلط دار با وجود خلط غلیظ و چسبناک مشخص میشود. هر چقدر هم که ناخوشایند و آزاردهنده باشد، سرفه خلط دار یک ابزار دفاعی و محافظتی بسیار مهم برای دستگاه تنفسی است. در واقع داخل خلط خارج شده با سرفه، صدها میکروارگانیسم بسیار کوچک وجود دارد که اگر در مجاری تنفسی باقی بمانند، میتوانند عفونت را تشدید یا حتی بدتر کنند.
در هنگام سرفه، قفسهی سینه به دلیل انسداد نایژهها در اثر تجمع مخاط، کم و بیش ثابت است. سرفه ی قفسه سینه تنها در شرایط سرماخوردگی و آنفولانزا رخ نمیدهد، بلکه درواقع یک علامت است که در بسیاری از بیماری های تنفسی رخ میدهد.
سرفه شدید نشانه چیست؟
سرفه شدید میتواند ناشی از عوامل متعددی مانند عفونتهای باکتریایی و ویروسی، استنشاق دود یا مواد تحریک کننده، بیماریهای برونش، نارسایی قلبی و حلق باشد. همچنین میتواند علامتی از حالات روانی خاص در افراد مضطرب باشد که دچار سرفه عصبی شوند. سرفه به پاکسازی مجاری تنفسی از چیزی که بدن را آزار میدهد کمک میکند؛ به همین دلیل است که به عنوان یک مکانیسم دفاعی خودکار شناخته میشود.
سرفههای آلرژیک
سرفه میتواند ارادی باشد و شما این کار را آگاهانه انجام میدهید تا گلوی خود را صاف کنید و همچنین میتواند غیرارادی و ناشی از آلرژی باشد. پایانههای عصبی در بینی، دهان یا گلو جسم خارجی یا تحریک کننده را تشخیص میدهند. آنها سیگنالهایی را به ناحیهای در مغز میفرستند که سرفه را کنترل میکند. تکانههای این ناحیه که سرفه را کنترل میکند، به اعصاب حرکتی ستون فقرات در دیافراگم، دیوارهی شکم و عضلات میگوید که حرکت کنند که به آن رفلکس سرفه میگویند و سرفه آلرژیک خود را به این شکل نشان میدهد.
علت سرفههای مداوم
سرفه، به ویژه در فصل سرما، معمولاً به دلیل عفونتهای جزئی دستگاه تنفسی فوقانی (مانند سرماخوردگی، رینیت، سینوزیت، لارنژیت، تراکئیت، آنفولانزا و غیره) ایجاد میشود. در 80 درصد موارد، علت این سرفه ویروسی است (بنابراین آنتی بیوتیکها بی فایده هستند) و در 20 درصد مواقع باکتریایی هستند. با این حال سرفه میتواند نشانهای از بیماریهای جدیتری باشد که در ادامه بیان آنها پرداختهایم:
- پنومونی (ذات الریه)
- آمبولی ریه
- استنشاق جسم خارجی
- تشدید بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD)
در صورت مشاهدهی هر یک از موارد زیر، فوراً به پزشک مراجعه کنید:
- هموپتیزی (خون در خلط)
- دیس پنه (تنگی نفس)
- تب بالا
- سیانوز (رنگ آبی مخاط)
- درد قفسه سینه راست یا چپ
- تاکی پنه (تنفس سریع)
سرفهی مزمن علل بسیار زیادی دارد که همهی آنها ریوی نیستند و گاهی اوقات همزمان رخ میدهند. شایعترین علل آن شامل موارد زیر هستند:
- آسم
- برونشیت مزمن
- سل
- فیبروز ریه
- تومورهای ریه
- COPD
- سینوزیت و لارنژیت مزمن
- رفلاکس معده به مری
- دیسفاژی (مشکل در بلع)
- نارسایی قلبی
- مصرف داروها
در افراد غیرسیگاری که قفسهی سینه آنها طبیعی کار میکند، آسم، رفلکس اسید معده به مری و قطره بینی خلفی سه علت شایع هستند که تا حدود 80 درصد موارد را تشکیل میدهند. حتی در صورت عدم وجود علائم بیماری های گوارشی، رفلکس اسید معده به مری میتواند باعث سرفه شود.
نتیجهگیری
سرفه انواع مختلفی از جمله سرفه خشک و سرفه خلطدار دارد و نوع دیگر آن سرفههای آلرژیک است که یک پاسخ ایمنی بیش از حد به قرار گرفتن در معرض آلرژن های موجود در محیط مانند گرده، گرد و غبار و موی حیوانات است.
«اگر شما هم درمورد علت سرفه شدید یا مداوم اطلاعاتی دارید که می تواند به سایر خوانندگان کمک کند، در قسمت نظرات آنها را به اشتراک بگذارید.»
منابع:
https://www.verywellhealth.com/allergy-cough
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/lungs-and-airways/cough