در دیابت نوع دو سطح گلوکز یا قند خون بسیار بالا بوده، گلوکز منبع اصلی انرژی شماست و از غذاهایی به وجود میآید که میخورید. هورمونی به نام انسولین به گلوکز کمک میکند تا وارد سلولها شود و به آنها انرژی بدهد. اگر دیابت دارید، بدن شما انسولین کافی تولید نمیکند یا به خوبی از آن استفاده نمیکند. سپس گلوکز در خون باقی میماند و به اندازه کافی وارد سلولها نمیشود.
با گذشت زمان داشتن بیش از حد گلوکز در خون میتواند باعث مشکلاتی برای سلامتی افراد شود. با این حال میتوان اقداماتی را برای کنترل دیابت و تلاش برای جلوگیری از این مشکلات انجام داد.
میزان قند خون در دیابت نوع 2
سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 تمایل به بالاتر بودن از حد نرمال دارد.
- سطح قند خون نرمال آنها، قبل از غذا بین 70 تا 99 میلی گرم در دسی لیتر (میلی گرم در دسی لیتر) است.
- و دو ساعت پس از غذا، سطح قند خون باید زیر 140 میلی گرم در دسی لیتر باشد.
اگر هنوز مطمئن نیستید که در خطر دیابت نوع دو هستید یا نه، انجام دادن تست غربالگری دکترمایکو را به شما پیشنهاد میدهیم. در این تست که کمتر از چند دقیقه وقت شما را می گیرد چند سوال از شما پرسیده می شود و شما گزینه ی درست را انتخاب می کنید. پس از تحلیل جواب های شما احتمال درصد دیابت، نتیجه با توجه به علائم و آزمایش های شما (اگر آزمایشی انجام داده باشید)، عوامل مثبت، عوامل منفی و توصیه هایی به شما نمایش داده می شود.
خبر خوب این است که تحلیل اولین فرم غربالگری که پر کنید برای شما کاملا رایگان است. کد تخفیف 100 درصدی اولین غربالگری: first_screening
علائم دیابت نوع دو در زنان و مردان
بسیاری از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 هیچ علامتی ندارند. اگر آنها را اطراف خود داشته باشید، دیدهاید که علائم به آرامی طی چندین سال ایجاد میشوند و ممکن است آنقدر کوچک باشند که شما متوجه آنها نشوید. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- افزایش تشنگی و ادرار
- افزایش گرسنگی
- احساس خستگی
- تاری دید
- بی حسی یا گزگز در پاها یا دستها
- زخمهایی که خوب نمیشوند (زخم دیابتی)
کاهش وزن بدون علت ظاهری
علائم دیابت نوع دو به طور کلی طی چند سال ظاهر میشوند و میتوانند برای مدت طولانی بدون علائم باشند (گاهی اوقات علائم قابل توجهی وجود نخواهد داشت). از آنجایی که تشخیص علائم ممکن است دشوار باشد، مهم است که بدانید عوامل خطر این بیماری چیست و در صورت داشتن هر کدام برای آزمایش خون به پزشک مراجعه کنید.
علت دیابت نوع دو
دیابت نوع 2 میتواند توسط ترکیبی از عوامل ایجاد شود که مهمترین آنها اضافه وزن یا چاق بودن، عدم فعالیت بدنی انجام، ژنتیک و سابقه خانوادگی است.
به طور کلی دیابت نوع دو با مقاومت به انسولین شروع میشود. این وضعیتی است که در آن سلولهای شما به طور طبیعی به انسولین پاسخ نمیدهند. در نتیجه بدن شما به انسولین بیشتری برای کمک به ورود گلوکز به سلولها نیاز دارد. در ابتدا بدن شما انسولین بیشتری تولید میکند تا سلولها را وادار به واکنش کند. اما با گذشت زمان، بدن شما نمیتواند انسولین کافی را بسازد و سطح گلوکز خون شما افزایش مییابد.
لوزالمعده، هورمونی به نام انسولین تولید میکند که به عنوان کلیدی عمل میکند که اجازه میدهد قند خون وارد سلولهای بدن شود تا آنها بتوانند از آن برای انرژی استفاده کنند. اگر دیابت نوع 2 دارید، سلولهای شما به طور معمول به انسولین پاسخ نمیدهند که مقاومت به انسولین نامیده میشود.
لوزالمعده برای اینکه سلولها را وادار به واکنش کند، انسولین بیشتری تولید میکند اما نمیتواند خود را حفظ کند و سطح قند خون شما افزایش مییابد و شرایطی را برای پیش دیابت و دیابت نوع 2 ایجاد میکند که برای بدن مضر است و باعث سایر مشکلات جدی مانند بیماری قلبی، کاهش بینایی و بیماری کلیوی می شود.
دیابت نوع دو ارثی است؟
دیابت نوع دو دارای پیوند ژنتیکی است که میتواند افراد دارای سابقه خانوادگی را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری قرار دهد. ژنهای مختلفی در این زمینه نقش دارند و افراد میتوانند از طریق آزمایشات ژنتیکی از وجود آنها مطلع شوند. با این حال از آنجا که ژنها میتوانند تحت تأثیر عوامل محیطی رفتار را تغییر دهند، افراد میتوانند با اتخاذ برنامههای مناسب در رژیم غذایی و سبک زندگی، بر ابتلا یا عدم ابتلا به دیابت نوع 2 تأثیر بگذارند.
به عنوان مثال، رسیدن به وزن ایده آل یا حفظ آن، فعالیت بدنی منظم و دنبال کردن یک رژیم غذایی متعادل میتواند خطر ابتلا به این بیماری را در فرد کاهش دهد. عوامل دیگری مانند سیگار کشیدن، استرس و بی خوابی نیز میتوانند در خطر ابتلا به دیابت نوع 2 نقش داشته باشند.
سن ابتلا به دیابت نوع ۲: دیابت نوع دو در چه سنی است؟
این بیماری به طور کلی در بزرگسالی ظاهر میشود (تقریباً 2/3 موارد دیابت افراد بالای 64 سال را مبتلا میکند)، اگرچه در سالهای اخیر، تعداد زیادی از افراد در نوجوانی به این بیماری مبتلا شده اند.
دیابت نوع دو، نوعی از دیابت است که معمولاً در افراد بالای 40 سال بروز میکند. این بیماری زمانی رخ میدهد که در آن لوزالمعده قادر به تولید انسولین کافی برای تنظیم قند خون (گلوکز) در بدن نباشد، یا انسولین تولید شده به طور موثر توسط سلولهای بدن مورد استفاده قرار نگیرد. در نتیجه سطح قند خون به طور غیرطبیعی بالا میرود و میتواند منجر به طیف وسیعی از عوارض شود.
درمان قطعی دیابت نوع دو
درمان دیابت نوع 2 شامل کنترل سطح قند خون شما است. بسیاری از افراد میتوانند با یک سبک زندگی سالم به این درمان برسند. برخی از افراد ممکن است نیاز به مصرف دارو داشته باشند.
یک سبک زندگی سالم شامل پیروی از یک برنامه غذایی سالم و درگیر شدن در فعالیت بدنی منظم است. در صورت مصرف بیش از حد خوراکیها باید یاد بگیرید که بین آنچه میخورید و مینوشید با فعالیت بدنی و داروهای دیابت تعادل برقرار کنید.
داروهای دیابت شامل داروهای خوراکی، انسولین و سایر داروهای تزریقی است. با گذشت زمان، برخی از افراد برای کنترل دیابت خود نیاز به مصرف بیش از یک نوع دارو دارند.
شما باید به طور مرتب سطح قند خون خود را چک کنید. متخصص مراقبتهای بهداشتی به شما خواهد گفت که هر چند وقت یکبار باید این کار را انجام دهید.
همچنین مهم است که سطح فشار خون و کلسترول خود را در محدوده ای که پزشک برای شما تعیین میکند، نگه دارید. مطمئن شوید که به طور منظم غربالگری میکنید و از این بیماری خاموش آگاه هستید.
درمان دیابت نوع دو در طب سنتی (درمان گیاهی دیابت نوع دو)
طب غربی علائم دیابت را با استفاده از داروهایی مانند متفورمین درمان میکند که میتواند سطح قند خون را کاهش داده و حساسیت بدن به انسولین را افزایش دهد، هورمونی که توسط پانکراس تولید میشود و جذب قندها را تسهیل میکند.
اما بسیاری از افراد به این فکر میکنند که چگونه دیابت را به طور طبیعی درمان کنیم؟ درمان دارویی را نمیتوان جایگزین کرد، اما طبیعت مانند همیشه، میتواند در تسهیل بیماری به کمک ما بیاید.
گیاهان دارویی توصیه شده طب سنتی برای کاهش سطح قند خون دارای خواص کاهش قند خون هستند و همچنین به بهبود علائم جانبی دیابت نوع 2 کمک میکنند که به شکل چای گیاهی یا دم کرده استفاده میشود، این گیاهان دارویی با تحریک طبیعی تولید انسولین عمل میکنند و باعث دفع گلوکز اضافی از بدن میشود.
سیر، دارچین، اکالیپتوس، جینسینگ، ماکا، سیاهدانه و گزنه گیاهانی هستند که در پایه دمنوشهای گیاهی برای دیابتیها به عنوان درمان طبیعی برای قند خون بالا استفاده میشوند.
رژیم غذایی برای دیابت نوع ۲ (تغذیه بیماران دیابتی نوع 2)
اگر اضافه وزن دارید، کالری کمتری میخورید و فعالیت بدنی بیشتری انجام میدهید، میتوانید با کاهش وزن، به پیشگیری یا به تاخیر انداختن دیابت نوع 2 کمک کنید. اگر شرایطی دارید که خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش میدهد، مدیریت آن شرایط میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد. یک سبک زندگی سالم میتواند به پیشگیری از دیابت نوع 2 کمک کند. سبک زندگی سالم شامل موارد زیر است:
- غذاهای سالم بخورید: غذاهای غنی از فیبر، کم چربی و کم کالری را انتخاب کنید. روی میوهها، سبزیجات و غلات کامل تمرکز کنید.
- فعال باقی بمان: 150 دقیقه یا بیشتر در هفته فعالیت هوازی متوسط یا شدید، مانند پیاده روی سریع، دوچرخه سواری، دویدن یا شنا داشته باشید.
- کاهش وزن: اگر اضافه وزن دارید، از دست دادن مقدار متوسط وزن میتواند پیشرفت از پیش دیابت به دیابت نوع 2 را کاهش دهد.
- از بی تحرکی طولانی مدت خودداری کنید: عدم تحرک برای مدت طولانی میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع دو را افزایش دهد.
برای افراد مبتلا به پیش دیابت، متفورمین ممکن است برای کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع دو تجویز شود.
پیشگیری از دیابت نوع دو
رژیم سالم، فعالیت بدنی منظم، حفظ وزن طبیعی بدن و اجتناب از مصرف دخانیات راههایی برای پیشگیری یا به تاخیر انداختن ابتلا به دیابت نوع دو هستند. ورزش منظم یک متحد اساسی در پیشگیری از دیابت نوع 2 است که خطر ابتلا به این بیماری را کاهش میدهد، حساسیت به انسولین را بهبود میبخشد و به حفظ وزن طبیعی بدن کمک میکند.
از آنجایی که دیابت نوع 2 یک بیماری مادام العمر است که هر عضوی از بدن را که در آن عروق وجود دارد، تحت تاثیر قرار میدهد، پیش نیاز مراقبت مناسب برای افراد مبتلا به دیابت نوع دو، تحت نظر بودن و مراقبت روزانه است. بهترین کنترلکنندگان دیابت نوع دو پزشکانی هستند که در این زمینه تخصص دارند تا برنامه درمانی خاص را برای فرد مبتلا به دیابت تنظیم کنند.
اتخاذ یک رژیم غذایی صحیح، انجام فعالیت بدنی، حفظ وزن مطلوب، پرهیز از سیگار و الکل نه تنها به پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع 2 کمک میکند، بلکه به مدیریت هر دو نوع دیابت و پیشگیری از عوارض آنها با نتایج طولانیتر کمک میکند.
«اگر شما هم در مورد دیابت نوع دو اطلاعاتی دارید که برای سایر خوانندگان مفید است، در قسمت نظرات آن را با ما به اشتراک بگذارید.»
منابع:
https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics/types-of-diabetes/type-2
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21501-type-2-diabetes
https://www.webmd.com/diabetes/type-2-diabetes