معجزه ی ترک اعتیاد امروزه تبدیل به آرزوی بسیاری از بیماران مواد و الکل و خانواده هایشان شده است. متاسفانه در ایران طی سال 1400 بیش از 5300 نفر بر اثر اعتیاد جان خود را از دست دادند. مشکل فقط اوردوز و سوء مصرف نیست! از آنجایی که بسیاری از گیرنده های درد در بدن فرد معتاد فعال نیست، بیشترشان بدون احساس درد دچار زخم معده و زخم های دستگاه گوارشی می شوند! اگر اعتیاد دارید و در حال خواندن این مقاله هستید یا یکی از عزیزانتان اعتیاد دارد نشان دهنده ی این است که خسته اید. خسته از نگرانی و زندگی نکردن. خسته از وابستگی و بی اختیار بودن در مقابل مواد. اما چه کاری از دستمان برمی آید؟ چه کنیم که از خودمان یا عزیزیمان به همان فرد قبلی تبدیل شویم، به خانواده و جامعه برگردیم و یک شروع پاک را تجربه کنیم؟ در این مقاله از دکتر مایکو با ما همراه باشید تا بیشتر با این بیماری، مراحل و راه های ترک همیشگی انواع وابستگی آشنا شویم.

اعتیاد چیست؟
اعتیاد یک رفتار است. رفتاری که در شخص به دلایل مختلف روحی و روانی با استفاده از مواد شیمیایی مثل شیشه، کراک و … یا مواد طبیعی مثلی تریاک، هروئین و ماری جوانا ایجاد و باعث ضعف اختیار و خودداری فرد می شود. درواقع افراد معتاد همه فریب خورده اند. نه فریب این فلانی یا آن فلانی ناباب! فریب لذت اولین تجربه ی مصرف مواد که ماندگار نیست و برای بیشتر حس کردن آن مدام دوز مصرفی خود را بیشتر می کنند. اما زهی خیال باطل. روزی خود را ته چاه اعتیاد رنجور و تنها می بینند که به آن راحتی نمی توان آن را ترک کرد.
چرا ترک اعتیاد آنقدر سخت است؟
در سخت بودن ترک کردن اعتیاد هیچ بحثی نیست اما دلیل این همه سختی چیست؟ یک فرد معتاد در حال ترک چه شرایطی دارد که اطرافیان باید درکش کنند؟ اعتیاد مستقیم روی مغز، کنترل رفتار و قضاوت افراد تاثیر می گذارد. سیستم پاداش مغز، تجربه های قبلی مصرف را الگوی پاداش های بعدی یعنی عطش برای مصرف های بعدی قرار می دهد. به همین دلیل است که فرد ممکن است بارها قصد ترک داشته باشد ولی موفق نشود. یا بعد از ترک و پاکی دوباره به سمت مواد برگردد. در واقع همه ی مشکلات فیزیکی، ذهنی، احساسی و زیستی دست به دست هم می دهند و عمل ترک اعتیاد را برای فرد سخت و بعید جلوه می دهند. البته که بسیاری توانسته اند بر این مشکلات پیروز شوند و به زندگی برگردند. اما چطور از پس چالش های ترک اعتیاد برآمده اند؟

9 مرحله ترک اعتیاد فوری
در این بخش می خواهیم یک فرد بیمار به مواد مخدر و الکل را در مسیر ترک از آغاز تا پایان همراهی کنیم. مراحل ترک عبارتند از:
1 | قبول و اعتراف وجود یک مشکل |
2 | توجه به آثار مخرب اعتیاد |
3 | کمک حرفه ای بگیرید |
4 | پس از ترک، قدر پاکی را بدانید! |
5 | مراحل شروع و تمام نقاط ضعف و قوت برنامه ی خود را ثبت کنید |
6 | گلوله هایتان را بشناسید |
7 | محیط خود را تغییر دهید: |
8 | گذشته را بپذیرید |
9 | اگر لغزیدید، کمک بگیرید |
قبول و اعتراف وجود یک مشکل
به نظر راحت است ولی در واقع این مرحله سخت ترین قدم است. همیشه شروع یک تغییر سخت و سنگین است. اما همین که باور داشته باشید و قدم اول را بردارید بخش سخت ماجرا را از سر گذرانده اید. این کار به شما شجاعت مقابله با اعتیاد و زمینه های ایجاد آن را می دهد. می توانید برای عملکرد بهتر با خانواده، دوستان، مشاور و مسئولان کمپ ترک اعتیاد مشورت کنید. گاهی چیزی را می دانیم اما برای باور پیدا کردن به آن لازم است با دیگران در مورد حسمان صحبت کنیم. درست است؟
توجه به آثار مخرب اعتیاد
از این مرحله راحت نگذرید. اول باید بفهمید چه چیزهایی را بخاطر مواد از دست داده اید. چه اتفاقات و تجربه های بدی صدقه سری مواد برایتان پیش آمده؟ چه کسانی را از دست داده اید؟ حالا به این فکر کنید که پاک شدن از مواد چطور می تواند به زندگی و سلامت اعضای بدن شما مثل معده کمک کند؟ چه چیزهایی را که حسرتشان را داشتید می توانید بدست آورید؟ خاطره نویسی روزانه و دردودل با شخص خودتان یکی از بهترین روش هاست. در این دفتر می توانید علاوه بر این موارد، برنامه ریزی ترک، اهداف و محرک های خود را بنویسید. از من می شنوید به هیچ عنوان قدرت نوشتن و کلمات را دست کم نگیرید.
کمک حرفه ای بگیرید.
به متخصص ترک اعتیاد کمپ ها مراجعه کنید تا با هم برنامه ای دقیق بریزید و شروع کنید. این برنامه می تواند شامل تراپی و مشاوره فردی، خانوادگی، ملاقات های گروهی، عضویت در گروه های حامی و سایر درمان ها باشد.
پس از ترک، قدر پاکی را بدانید!
زندگی خود را با اعتیاد و بدون آن مقایسه کنید. چه چیزهایی الان دارید که قبلا از آن ها محروم بودید؟ به آزادی، سلامتی، ثبات مالی و روابط اجتماعی بهتری که دارید ببالید. همین فرمان را ادامه دهید.
مراحل شروع و تمام نقاط ضعف و قوت برنامه ی خود را ثبت کنید.
به شما کمک می کند فراموش نکنید چه مسیری را طی کرده اید، کجا ایستاده اید و به کجا باید بروید.

گلوله هایتان را بشناسید.
منظور از گلوله اتفاق ها، چیزها و حتی افرادی اند که می توانند باعث وسوسه ی شما برای مصرف دوباره شوند. مثلا با شناخت استرس، احساسات ناآرام، علائم محیطی، بیماری های فیزیکی و روحی بهتر می توانید از پس مدیریت آن ها بربیایید.
محیط خود را تغییر دهید:
اگر ترک کنید و همچنان با عادت های روزمره ی قدیمی به زندگی ادامه دهید شانس شکست نقشه بالا می رود. پس همانطور که در مرحله ی قبل هم گفتیم از گلوله ها دوری کنید!
ورزش، ورزش و باز هم ورزش: در این مسیر که پستی و بلندی های زیادی دارد، ورزش می تواند رفیق خوبی باشد. ورزش کمک می کند تا:
عملکرد ذهنتان بهتر شود.
استرس شما کاهش یابد.
خواب بهتری داشته باشید.
وسوسه های مواد کمتر شود.
مهم از همه، اعتماد به نفس بالاتری پیدا کنید.

گذشته را بپذیرید.
طبیعی است که حس بدی نسبت که رفتارهای گذشته خوی داشته باشید. طبیعی است که بخاطر بدی هایی که به خود و خانواده کرده اید عذاب وجدان داشته باشید. حتی ممکن است از خودتان متنفر باشید! حق هم دارید اما شما در آغاز مسیری به سوی آینده هستید و برای اینکه بهتر پیش بروید لازم است گذشته را با تمام کثیفی ها و ناراحتی هایش به خاطر داشته باشید. پس از گذشته فرار نکنید تا فرصت آینده ای بهتر را داشته باشید.
اگر لغزیدید، کمک بگیرید.
ممکن است در هر مرحله دلتان بخواهد برگردید به همان مسیر قدیمی. ممکن است بارها فراموش کنید چرا شروع کرده اید یا از خود بپرسید که اصلا که چی؟ فایده ی همه ی این ها چیست؟ چرا تحمل کنم؟ در این مواقع بدون آنکه اجازه دهید ذهنتان شروع به فلسفه سازی اشتباه کند درخواست کمک کنید. یادتان نرود که از چه شرایطی شروع کرده اید و چه سختی هایی کشیده اید. فراموش نکنید که ترک اعتیاد زمان، اشتیاق و حمایت می طلبد پس تنهایی این مسیر را طی نکنید. افرادی هستند که شما را دوست دارند و برایشان مهم هستید. پس راه های پاک باقی ماندن پس از ترک اعتیاد را جدی بگیرید.

چگونه به یک فرد معتاد کمک کنیم؟
اگر شما به جای شخص معتاد، یکی از نزدیکانش هستید که در نهایت عشق و نگرانی تصمیم به کمک گرفته اید که بهترین کار است، می توانید از مراحل کمک به فرد معتاد ایده های خوبی بگیرید.
- حمایت خود را به او ثابت کنید.
- روش درمانی که برای آن شخص مناسب تر به نظر می رسد را انتخاب کنید.
- خود را برای کلی سختی و مشکل آماده کنید و ثابت قدم باشید.
- رابطه ای برپایه ی اعتماد با او بسازید.
- تعاملات مداوم و موثری با او داشته باشید.
- او را در مراحل درمان تنها نگذارید.

مراحل پاک شدن از انواع مواد مخدر و الکل
به صورت کلی ترک کردن مواد و الکل دارای چهار مرحله ی اصلی است.
- شروع درمان
- پرهیز زودهنگام
- حفظ پرهیز
- بازیابی پیشرفته
هر کدام از این مراحل پاک شدن از مواد و الکل می توانند سختی های فراوان داشته باشند که باید برای آن ها کاملا آماده و با یک فرد متخصص در ارتباط باشید.
ترک اعتیاد انواع مواد چقدر طول می کشد و چگونه انجام می شود؟
همانطور که می دانید مواد مخدر انواع مختلفی دارد که هرکدام خصوصیات خاص و نشانه های مختص به خود را دارد. به همین دلیل است که ترک کردن هر کدام می تواند در مراحل جزئی با هم متفاوت باشد. به طوری کلی انواع ترک را بر اساس نوع اعتیاد می توان این گونه تقسیم بندی کرد:
- ترک اعتیاد تریاک
- ترک اعتیاد هروئین
- ترک اعتیاد متادون
- ترک اعتیاد ب 2 (بوپرنورفین)
- ترک اعتیاد کراک
- ترک اعتیاد ترامادول
- ترک اعتیاد ماری جوانا
- ترک اعتیاد حشیش
- ترک اعتیاد شیشه
- ترک اعتیاد کوکائین
- ترک اعتیاد اکستازی
- ترک اعتیاد بنزودیازپین
- ترک اعتیاد الکل
- ترک اعتیاد ماشروم
- ترک اعتیاد زولپیدم
- ترک سیگار

انواع روش های ترک اعتیاد کدامند؟
حال که به ترک فکر می کنید و یا می خواهید به عزیزی کمک کنید تا ترک کند بهتر است با انواع روش های آن هم آشنا شوید.
- کمپ ترک اعتیاد
- ترک اعتیاد در خانه
- ترک اعتیاد یک روزه و فوری
- ترک اعتیاد با اسپند
البته اصولی ترین روش را قطعا مراجعه به کمپ ترک باید دانست چراکه شما در این روش انواع خدمات موردنیاز و حمایت های لازم را دریافت می کنید. این در حالی است که اگر بخواهید این مسیر سخت و ناشناخته را خودتان به تنهایی طی کنید احتمالا به مشکل می خورید.
ترک اعتیاد در خانه چند روز طول می کشد؟
اینکه ترک اعتیاد در منزل چقدر طول می کشد به نکات زیادی بستگی دارد. به این معنا که نمی توان برای همه ی بیماران اعتیاد یک زمان را در نظر گرفت. هرچند به طور کلی می توان گفت که به طور متوسط 10 روز نیاز است. البته که این عدد تقریبی است. از اینکه تا پایان این مقاله من را همراهی کردید ممنونم و امیدوارم این بیماری خانمان سوز هر چه زودتر از شما و عزیزانتان پاک شود و زندگی را آنطور که شایسته است تجربه کنید.
«اگر تجربه ای در خصوص انواع ترک اعتیاد دارید یا سوالی دارید که پاسخ نداده ایم حتما آن را در قسمت نظرات پایین همین صفحه با ما و سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا با هم این مرحله ی سخت را بگذرانیم.»
چگونه به ترک اعتیاد یک فرد کمک کنیم؟
حمایت خود را به او ثابت کنید، روش درمانی که برای آن شخص مناسب تر به نظر می رسد را انتخاب کنید، خود را برای کلی سختی و مشکل آماده کنید و ثابت قدم باشید، رابطه ای بر پایه ی اعتماد با او بسازید، تعاملات مداوم و موثری با او داشته باشید و هرگز او را در مراحل درمان تنها نگذارید.
چرا ترک اعتیاد آنقدر سخت است؟
چون اعتیاد مستقیما روی مغز، کنترل رفتار و قضاوت افراد تاثیر می گذارد. سیستم پاداش مغز، تجربه های قبلی مصرف را الگوی پاداش های بعدی و در نتیجه عطش برای مصرف های بعدی قرار می دهد. به همین دلیل است که فرد ممکن است بارها قصد ترک داشته باشد ولی موفق نشود. البته بسیاری توانسته اند بر این مشکلات پیروز و به زندگی برگردند. فقط باید روش مناسبی را پیش گرفت.
13 دیدگاه
مسیریه که هی باید از اول شروع کرد هی به دامش میفتی باید از اول در بیای بیرون. کاش وارد این مسیر نشه کسی. هر کسی شده اخرش پشیمونی مونده.. خود من نمیدونم چی کار کنم
تورو خدا یکی بگه چیکار کنم من ۱۵ساله شیره میکشم متادون ۴۰ روزی یکی قرص خواب روزی سه یا چهارتا نه میمیرم نه زنده هستم از تنهایی خسته شدم تو را خدا یه دعا کنید آرامش نصیب همه بشه منم همین طور
بسیار عالی و آموزنده ….دوستان بهترین روش ترک تدریجی هست ودر آخر زمانی که دوز نزدیک صفر هست مدت زمان بین مصرف را افزایش دهید .مثلا متادون را از سه قرص چهل رسوندین به یک نصف پنج میل در یک وعده شبانه روز ودیگه از این کمتر جواب نمیده فاصله وعده رو زیاد میکنید روز اول ۲۴ ساعت روز دوم ۳۰ ساعت روز سوم ۳۶ ساعت همینجور ۶ساعت اضافه میکنید میرسه به جایی که مثل ماههای اول اعتیاد که بیست روز یک بار مصرف میکردین ودیگه مشکلی ندارین برگشت یا لغزش در این روش ۳درصد هست ..سختی این روش فقط صبر وحوصله و منظم بودن هست .به امید روزی که هیچ مصرف کننده ای در زمین نباشه
سلام دوست عزیز. ممنون از توصیه های شما.
واقعا امیدواریم اون روز برسه.
سلام دوستان. من یک سال به تریاک اعتیاد پیدا کرده بودم و طبق یک متد علمی، هر ۲۱ روز مصرفم رو به میزان ۸۰٪ تقلیل میدادم و بعد از ۱۵ ماه ترک کردم. قطعا برای ترامادول زمان کمتری لازمه و لازم به این مدت نیست ولی بدونین که نیاز بدنی شما به مواد مخدر بعد از نهایتا ۱۲ الی ۲۰ روز کاملا از بین میره و البته باید برای درد معده و بیخوابی در این مدت ۲۰ روز دارو مصرف کنین تا از روی بیتابی و درد دوباره مخدر مصرف نکنید. ولی آمار میگه که بالای ۹۰ درصد کسانی که یکدفعه قطع میکنن، دوباره مصرف رو شروع میکنن چون با قطع یکدفعه مصرف، بدنشون نمیتونه اون موادی که از مخدر و از خارج بدن میگرفتن رو ترشح کنه و دچار به اصطلاح دچار شوک میشه و افسردگی و مشکلات قبل از مصرف میاد سراغشون و بعد از یکی دو ماه درد روحی با خودشون میگن که بابا مصرف کننده باشم که از این حالت جنازه بودن بهتره و شروع میکنه. وقتی که طبق این روشی که بالا گفتم ترک کنید، بدن قادر به جایگزین کردن مقدار ۲۰٪ مواد کم شده خواهد بود و این امر باعث میشه در آخر ترک، کل غدد بدن راه بیوفتن و به صورت کامل فعالیت خودشون رو انجام بدن و شما نیاز به مصرف موادی خارج از بدن نباشید. در ترک یهویی( به اصطلاح میگن یابویی) غدد بدن دچار شوک شش ماهه یا حتی چند ساله میشه و طرف باید تا شروع فعالیت غدد بدن ،افسردگی و بیحالی و وسوسه رو تحمل کنه و اراده فولادی میخواد. در ضمن وقتی مدت یک سال تحمل کنید و طبق برنامه کم کنید، اراده تون فولادی میشه و حالتون از مواد مخدر به هم میخوره به خاطر اینهمه رنج و اراده. بدن انسان خودش قابلیت تولید انواع مواد مخدر و شادی بخش رو داره و وقتی این مواد از خارج از بدن برسه دیگه تولیدشو متوقف میکنه تا به بدن آسیب نرسه و بعد از قطع مصرف هم درجا نمیتونه شروع به تولید مواد کنه به دلایلی که بالا شرح دادم.
حتما باید با یک گروه و زیر نظر مشاور اقدام به ترک کنید تا انگیزه پیدا کنید و وسطش رها نکنید. در آخر هم اینو بگم که دنیا جای رشد هستش نه استراحت و لذت. لذت فقط یک پاداش هست که دنیا بعد از مرحله رشد به شما میده. پس
نمیشه ساکن بود و بی حرکت و پاداش هم گرفت. مواد مخدر مثل یک تقلب کردن هست و از اونجا که دنیا خیلی حساب کتاب داره، بعد از یکی دو سال لذت مواد رو ازت میگیره و از دماغ آدم درمیاره همه چیزو.
به امید آگاهی و رشد هممون
اگه برای بار چندم میخای ترک کنی، با وبسایت 3days دات آی آر آخرین بارت میشه.
تو تنها نیستی، همزمان با تو گمنام های دیگه ای هم با همین وبسایت دارن ترک میکنن و خیلیا هم ترک کردن و هر روز میان تا بیاد بیارن قبل از اینکه لغزش کنن. هر روز از تجربیاتشون میگن و به معنای واقعی همدرد تو هستن.
با این وبسایت، روزها، ساعت ها، دقیقه ها و ثانیه های پاکیت رو در کنار گمنام های دیگه جشن بگیر و زندگی که لایقش هستی رو شروع کن.
ترو قران کسی نیست به ما کمک کنه
سلام من الان ده روز هست که مصرف تریاک کنار گذاشتم ی راهنمای بکنین فقط عظله دردم چیکار کنم
سلام دوست عزیز. بسیار کار شجاعانه ای انجام دادید.
در این خصوص بهتره با یک متخصص ترک اعتیاد در سامانه دکترمایکو مشورت کنید. بهتره از کمک گرفتن از افراد غیر متخصص اجتناب کنید تا در این راه کم تر اذیت بشید و زودتر به هدف خودتون برسید.
خیلی عالی. اگر امکانش هست در مورد چالش های ترک اعتیاد بیشتر توضیح بدید. ممنونم.
ممنون. حتما اطلاعات تکمیلی به همین مقاله اضافه و یا در مقالات جدید منتشر می شود.
سلام ممنون از اطلاع رسانی خوبتون. اطرافیان کسی که می خواد ترک کنه خیلی باید حواسشون به این نکته ها باشه.
قربان شما. بله موقعیت ترک اعتیاد بسیار حساسه و نیاز به توجه اطرافیان خیلی حس می شه.