بهداشت در متاورس یکی از مهم ترین موضوعات استچراکه دنیای متاورس تکنولوژی عجیبی است که ما را به زودی در آستانه ظهور زندگی جدیدی قرار خواهد داد. در حالی که پیش بینی میشود این تکنولوژی عجیب تحولی نامطلوب در بسیاری از جنبههای زندگی ما پدید آورد، اما در آینده شاهد سهم مثبت بزرگی در مراقبتهای بهداشتی با متاورس خواهیم بود. بدون شک پیشرفت پزشکی در آینده و وجود فناوری متاورس به همراه یکدیگر تحولی عظیم به دنبال خواهد داشت. در این مقاله از دکتر مایکو سعی خواهیم کرد در مورد مراقبتهای بهداشتی با متاورس و پتانسیل آن برای ایجاد تحولی شگرف در بخش سلامت و پزشکی اطلاعات مفیدی ارائه دهیم. همچنین در مورد انتظاراتی که از آن برای آینده بخش سلامت و پزشکی پیشبینی میشود نیز سخن خواهیم گفت.
محقق شدن اصول بهداشت در متاورس با کمپانی انویدیا
حتما کمپانی انویدیا را میشناسید، این مجموعه در ساخت تراشههای گرافیکی و الکترونیکی شهرت جهانی دارد و در تلاش است که با سرمایهگذاری عظیمی در پروژه مراقبتهای بهداشتی با متاورس بتواند در حوزه سلامت نیز با استفاده از سیستم معروف Omniverse نوآوری ایجاد کند. به عنوان مثال، این کمپانی یک پلتفرم باز و مقیاس پذیر طراحی کرده که در آن مکانی شبیه سازی شده میتواند فضایی برای همکاری واقعی در دنیای مجازی بین پزشکان، محققان، مهندسان و طراحان، ایجاد کند.
در واقع شما در این فضای شبیه سازی شده میتوانید به پروژههای کلیدی، ابزارهای طراحی و مهندسی یا حتی ابزارهای پزشکی و داراییهای همکاران خود دسترسی داشته باشید و از آنها برای پیشبرد اهداف خود بهره ببرید. این پلتفرم قبلا برای بسیاری از صنایع از جمله معماری، رسانه، سرگرمی، تولید و ابر رایانهها پیکربندی شده است. به همین ترتیب قبلا مورد آزمون و خطا قرار گرفته و با پایهای محکم برای استفاده در بخش مراقبتهای بهداشتی و پزشکی در آینده نزدیک، کاربردی و قابل استفاده خواهد بود.
عمل جراحی در بیمارستان با پیشرفت بهداشت در متاورس
شرکتهایی مانند اینتویتیو سرجیکال که به استفاده از ربات در جراحی معروف هستند و بسیاری از شرکتهای کوچک دیگر که بر روی پروژههای سلامت دیجیتال سرمایهگذاری میکنند، پتانسیل استفاده از بهداشت در متاورس را خواهند داشت. با این وجود بر سر راه این شرکتها چالشهایی نیز وجود دارد. یکی از این چالشها چگونگی پیوند دنیای واقعی با دنیای مجازی و مراقبتهای بهداشتی با متاورس است.
آزمایشهای بالینی بسیاری باید انجام شود تا مطمئن شویم که این فناوری میتواند به طور ایمن برای مراقبت از بیمار استفاده شود و اینکه چگونگی و نحوه استفاده از آن را بدانیم. این دنیا میتواند مکانی شبیه سازی شده به وجود آورد که در آن جراحان درست در حین انجام عمل جراحی، یکی دیگر را ملاقات کنند. یا در یک اتاق عمل مجازی برای جراحی یک بیمار، از کمک و مشورت سایر جراحان و متخصصان نیز بهرهمند شوند. به عنوان مثال یک جراح خارج از اتاق عمل واقعی، میتواند درست در حالی که در بالای بدن بیمار ایستاده، علائم حیاتی او را چک کند، تصاویر و تاریخچه مربوط به بیمار را ببیند و همزمان به راحتی در میان دادههای سایر بیماران مشابه، به جستجو بپردازد. این خود به مراتب باعث راحتتر انجام شدن جراحیهای پزشکی و افزایش قدرت ابزارهای جراحی خواهد شد.
بهداشت در متاورس باعث دگرگونی ویزیت بیماران خواهد شد!
در رابطه با مراقبتهای بهداشتی با متاورس و ویزیت بیماران میتوان گفت که این یکی از بهترین کاربردهای بهداشت در متاورس در بخش خدمات درمانی است. تصور کنید ویزیت پزشک به صورت مجازی انجام شود. در واقع ویزیت همه بیماران نیاز به معاینه فیزیکی ندارد و گاهی ویزیت، تنها برای مشاوره صورت میگیرد. درست است که بسیاری از متخصصان نمیتوانند ویزیتهای پزشکی خود را از راه دور انجام دهند، با این وجود بسیاری از معاینههای فیزیکی میتواند با استفاده از بهداشت در متاورس به صورت مجازی انجام شود.
توانایی بهداشت در متاورس در ایجاد کلینیکی سه بعدی
این دنیای جدید توانایی ایجاد کلینیکی سه بعدی را دارد که در آن پزشکان و بیماران میتوانند، ملاقاتها و معاینات پزشکی خود را انجام دهند. در حالی که برای ارائه خدمات مشاوره از راه دور، انتظار میرود متاورس، تجربه کاربری بهتری ایجاد کند.
درمان دیجیتال با تکنولوژی بهداشت در متاورس
درمان دیجیتال، یکی دیگر از ایدههای استفاده از بهداشت در متاورس در حوزه سلامت است. به این صورت که شما میتوانید هربار دیدار و ملاقات با روان پزشکتان را در محیطی متفاوت و جدید انجام دهید. این امر در زمینه مراقبتهای بهداشتی با متاورس بسیار شگفتانگیز به نظر میرسد. در آیندهای نه چندان دور برای صحبت با پرستار مجازیتان درباره وضعیت یا اطلاعات خاص سلامتیان، تنها کافی ست عینکتان را بر چشم بگذارید. درمان دیجیتال و نظارت از راه دور بیمار، میتواند دچار دگرگونی بسیاری شود. بررسیها و بحثهای روزانه پرستاران با بیماران در فضای شبیه سازی شده، میتواند در روند درمان آنها بسیار مفید واقع شود.
ارز دیجیتال و بهداشت در متاورس
استفاده از فناوری ارزهای دیجیتال و بلاک چین توسط متاورس امری مشهود و ثابت شده است. با این وجود، امکان اینکه مردم بتوانند پرداختهای پزشکی و بهداشتی خود را علاوه بر پرداختهای رایج، از طریق ارز دیجیتال نیز انجام دهند، امری مورد انتظار است. البته این ممکن است یکی دیگر از چالشهای استفاده از متاورس باشد. ارزهای رمزنگاری شده به دلیل جابهجایی بدون محدودیت پول و عدم توانایی در ردیابی آن، در همه کشورها و سازمانها قابل قبول و استفاده نیستند.
رادیولوژی و بهداشت در متاورس
یکی از اصلیترین بخشهای بهداشتی و درمانی، بخش رادیولوژی است که اتفاقا به فناوریها و تکنولوژیهای روز، به شدت وابسته است. درست است که در سالهای اخیر شاهد پیشرفتهای بسیاری در دستگاههای اسکنر و عکسبرداری بودهایم، ولی این حوزه از سلامت هنوز هم پتانسیل زیادی برای پیشرفت بیشتر دارد. بهداشت در متاورس روز به روز پیشرفتهتر خواهد شد و بخش رادیولوژی نیز از این پیشرفت بی نصیب نخواهد ماند.
فناوریهای تصویربرداری در متاورس با نمایش تصاویر پویا همراه جزئیات بیشتر، میتوانند تجسم بهتری را برای رادیولوژیستها فراهم کنند. این امر میتواند به تشخیص بهتر بیماریها توسط آنها کمک شایانی کند. حتی در حالی که افراد در مکانها یا کشورهای مختلف هستند، با نمایش تصاویر پزشکی سه بعدی در مکانی شبیه سازی شده، میتوانند با رادیولوژیستهای دیگر همکاری کنند.
بهداشت در متاورس و ابزارهای سنجش سلامت قابل حمل
اطلاعات معاینات پزشکی و مراقبتهای درمانی بیمار یکی از پیچیدهترین دادهها در سراسر دنیا محسوب میشوند که برای مراقبت از بیمار نیز بسیار مهم هستند. چراکه پزشکان میتوانند از طریق این اطلاعات، بیماری افراد را تشخیص دهند و برای درمان آن اقدام کنند. در چند سال گذشته ابزارهای سنجش سلامت قابل حمل، با تولید و ثبت اطلاعات دقیقی از سابقه بیماری افراد و معاینات پزشکی آنها و سایر دادههای ضروری پزشکی، توانستهاند کمک شایانی به پزشکان و متخصصان برای درمان بیماران مختلف کنند.
اگر تمامی اطلاعات مربوط به بیماری افراد به تجسم درآیند، مثلا بتوان دلایل فشار خون بالا در بدن را با تصاویر سه بعدی به نمایش درآورد، فهم آنها آسانتر و دادهها معنادارتر خواهند شد. اینگونه متخصصان میتوانند تصمیمهای آگاهانهتری در مورد بیماران خود بگیرند. متاورس با به تجسم درآوردن اطلاعات، میتواند هوشمندانهتر از هر زمان دیگری به ما در فهم دیتاهای بزرگ کمک کند.
چالشهای پیش روی مراقبتهای بهداشت در متاورس
متاورس چالشهای منحصربهفردی را برای صنعت مراقبتهای بهداشتی ایجاد خواهد کرد. یکی از این موانع اطمینان از ایمن بودن اطلاعات محرمانه بیماران خواهد بود. ایجاد یک بخش در متاورس برای اطمینان از محافظت از تمام دادههای بیمار میتواند به طور کامل یکی از راههای حفظ حریم خصوصی بیمار محسوب شود.
۱- حریم خصوصی و امنیت
با هر قدمی که به سمت پیشرفت بیشتر برمیداریم، جهان ما بیشتر و بیشتر به فناوریهای مدرن وابسته میشود. به این معنا که امنیت اطلاعات بیمار و حفظ حریم خصوصی افراد نیز بیشتر به چالش کشیده میشود. برای این موضوع راهحلهای متفاوتی توسط شرکتهای امنیت سایبری ارائه شده که در حین ساخت این تکنولوژی، لازم است توجه زیادی نیز به آنها شود. یکی از بزرگترین صنایعی که از نقض امنیت دادهها رنج میبرد، بهداشت و درمان است. این درحالی است که، دیتاهای مربوط به این صنعت از قیمت گزافی در جهان برخوردار هستند و خرید و فروش این اطلاعات در بازارهای سیاه جهان نیز، بسیار زیاد است.
امروزه بیماران بسیاری نسبت به حفظ حریم خصوصی و امنیت اطلاعات پزشکی خود آگاهی دارند در حالی که با حساس دانستن این دادهها نگرانیهای بیشتری هم به وجود خواهد آمد. این یکی از مسئولیتهای اصلی توسعه دهندگان و شرکتهای فناوری فعال است، که در نظر بگیرند چگونه دادههای مراقبتهای بهداشتی با متاورس را خصوصی و امن نگه دارند. همین مسئله باعث میشود که پذیرفتن این نوع فناوری توسط مردم آسانتر شود و تعداد کثیری از افراد مایل به دریافت مراقبتهای بهداشتی با متاورس شوند.
۲- هزینه بالای فناوری
برای به کارگیری بهداشت در متاورس با تمامی پتانسیلهایش ، به سختافزارهایی با فناوری بالا مانند عینک، دستکش، حسگرها و ابزارهای سنجش سلامت قابل حمل نیاز است. تمامی اینها در کنار هم میتوانند به متخصصان کمک کنند که اطلاعات حیاتی بیماران را بهتر و دقیقتر متوجه شوند. در این شرایط هزینه استفاده از این سختافزار به قدری بالا میرود، که تنها تعداد محدودی از مردم توانایی پرداخت این هزینهها را خواهند داشت. از طرفی تکنولوژیهای مدرن همیشه در حال رشد و تکامل هستند و این نیز به نوبه خود، در بالاتر رفتن هزینههای استفاده از آنها تاثیرگذار است.
بنابراین بهرهگیری از قابلیتهای فناوریها و تکنولوژیهای جدید، مستلزم خرید تجهیزات جدید همگام با توسعهی آنها است. یعنی درست مانند گوشیهای هوشمند، تمامی این تجهیزات تقریبا بیش از یک بار در سال، به بهروزرسانی نیاز دارند. همچنین، بعید به نظر میرسد هزینه زیرساخت برای ارائه دهندگان خدمات درمانی ارزان باشد، این در حالی است که در مورد عملهای جراحی، به اتصالات پیشرفته نیز مانند G5نیاز است.
تاثیرمخرب متاورس بر سلامت روان
یکی از علائم مخرب تاثیر متاورس بر بُعد روانشناسی زندگی انسان، بروز علائم روان پریشی است. در واقع درگیر شدن در تعاملات مجازی تاثیر بلقوهای در بروز توهم و هذیانگویی دارد. این در حالی است که اختلالات روانی از این دست، تنها پیامدهای ممکن یا حتی رایجترین این پیامدها نیستند. اگر بخواهیم به طور شفاف بگوییم: ”استفاده بیش از حد از فناوری دیجیتال با بسیاری از مسائل بهداشت روان مانند علائم جسمی (6٪)، افسردگی (4٪)، اسکیزوفرنی (0/5٪)، افکار پارانوئید (0/5٪) و بیماری های روانی جدی (2٪) همراه است.”
با این وجود، علائم بیماری اسکیزوفرنی یکی از جدیترین پیامدهای مخرب این تکنولوژی است و از همینرو نیازمند توجه بیشتر است. به خصوص اگر شرکتی که حدود 9/1 میلیارد کاربر روزانه دارد، پیشنهاد حرکت به سمت یک تجربه دیجیتالی فراگیر و بیشتر غوطه ور شدن در دنیای مجازی را بدهد. در آزمایشهای بالینی کنترل شده در محیطی استریل در آزمایشگاه فیس بوک، تکنولوژی واقعیت مجازی، به افراد روان پریش مبتلا به هذیان و توهم کمک کرده که با بیماری خود مقابله کنند. با این وجود، استفاده از تکنولوژی متاورس توسط عموم مردم، در یک محیط استریل و کنترل شده نخواهد بود. از طرفی، راهکارهای پیشنهادی محیطهای مجازی برای بیماران روان پریش، تنها فرار از مشکلات است و به هیچ عنوان راه حل پایداری نیست.
تاثیر بهداشت در متاورس بر سلامت روان کاربران
این اشتباه است که متاورس نویدهای زیادی برای بهبود سلامت روان کاربران ارائه میدهد. برای مثال، تحقیقات Rizzo در USC، پتانسیل درمانهای واقعیت مجازی را برای ارتقای همدلی در بیماران و کمک به مسائلی مانند آسیب روانی و PTSD نشان میدهد. اما Rizzo و Prinstein توافق دارند که مسئولیت بر عهده شرکتهای فناوری است که ایمنی کاربران خود را بر انگیزه خود برای کسب سود در اولویت قرار دهند.
عمران احمد میگوید شرکتهای فناوری میتوانند از ابزارهایی برای اطمینان از امنیت متاورس برای کاربران جوان استفاده کنند، از جمله ابزارهای سختگیرانه تأیید سن برای جلوگیری از استفادههای نابهجا، ناظران باید زمانی که کاربران تخلفات رفتاری نامناسب انجام میدهند، آنها را را گزارش کنند. در ادامه او میگوید دلیلی وجود ندارد که در فضاهایی که کودکان در آن حضور دارند، ناظران حضور نداشته باشند. البته از نظر مالی این ممکن است هزینهبر باشد اما برای رفع مشکل متاورس و تنهایی کودکان و سایر آسیبها تا حدی کارایی دارد.
تاثیر بهداشت در متاورس در بروز مشکلات بالینی
واقعیت این است که شواهد زیادی مبنی بر تاثیر متاورس بر سلامت روان و ارتباط بین استفاده از تکنولوژیهای دیجیتالی و مشکلات بالینی بیماریهای روانی مانند توهم و هذیان، وجود دارد. محققان در طول مطالعه تاثیر متاورس بر سلامت روان به نتایج جالبی دست یافتند. این روزها ویژگیهای شخصیتی افراد اسکیزوتایپی، شامل تجربیات غیر عادی، عدم انطباق تکانشی و رفتارهای خشونت آمیز و بهم ریختگی شناختی، با استفاده بیش از حد از فناوریهای دیجیتال، مورد توجه قرار گرفته است.
اسکیزوتایپی به عنوان یک سندرم بالینی مشابه اسکیزوفرنی در نظر گرفته میشود. به دلیل مشکلاتی که مطالعات اسکیزوفرنی ممکن است داشته باشد، برای انجام تحقیقات علمی، علائم مربوط به اسکیزوتایپی را مطالعه میکنند. در یک مطالعه که متمرکز بر استفادهی مشکلزا از اینترنت (PIU)بود، بروز علائم اضطراب، افسردگی و ویژگیهای اسکیزوتایپی را در صد فرد سالم بین بیست تا سی سال را اندازهگیری کردند. حدود 30 درصد از این افراد علائم PIU را نشان دادند. علائم افسردگی و اضطراب بروز داده شده توسط افراد تحت مطالعه، دقیقا مشابه افراد مبتلا به اسکیزوتایپی بود.
در مطالعه دیگری به بررسی همبستگی استفاده از فیس بوک و استفاده مشکل زا از اینترنت، با بروز علائم اسکیزوتایپی پرداختند. در این مطالعه دویست هفتاد فرد بین هجده تا سی ساله شرکت کردند. در این مطالعه مشخص شد که بروز برخی ویژگیهای اسکیزوتایپی ارتباط مستقیمی با استفاده فراوان از فیس بوک و PIU دارد. یکی از دقیقترین پیش بینیها، پیش بینی ارتباط بین PIU و اسکیزوتایپی آشفته بود. مطالعات زیادی در این زمینه انجام شده است، اما یافتهها تا حد زیادی مشابه هم هستند: “بین استفاده از فناوریهای دیجیتال و بروز علائم اسکیزوتایپی از نوع موازی اسکیزوفرنی و سایر روانپریشیها، ارتباط مستقیمی وجود دارد.”
آیا متاورس یک مشکل جدی برای کودکان است؟
این روزها در مورد تکنولوژی متاورس و پیامدهای آن زیاد میشنویم. اما نکتهای که گاهی ذهن ما را به خود مشغول میسازد این تکنولوژی روز دنیا چه تاثیری روی کودکان دارد؟ آیا فوایدی برای استفاده از آن وجود دارد یا وجود آن میتواند برای کودکان مخرب باشد؟
کارشناسان درباره بهداشت در متاورس و تنهایی کودکان چه نظری دارند؟
طبق نظر کارشناسان، متاورس ممکن است یک مشکل جدی برای بچهها محسوب شود و تنهایی آنها را به دنبال داشته باشد. اگر شرکتهای فناوری، خردهفروشان، سازندگان محتوا و سرمایهگذاران روی یک موضوع توافق کنند، میتوانند پول زیادی از متاورس به دست آورند. مدیران عاملان در تلاش هستند و با یکدیگر رقابت میکنند تا در فضای دیجیتالی جایگاه خود را پیدا کنند. روانشناسان و کارشناسان سلامت میگویند رقابت برای کسب سود توجه افراد را از مسائل اصلی دور میکند و یکی از مسائل اصلی این است که آیا متاورس مکانی امن برای کودکان خواهد بود؟
تحقیقات اخیر نشان میدهد که رسانههای اجتماعی اثرات منفی بر روان کودکان و نوجوانان داشته و در حال حاضر همگان نگران مسئله متاورس و تنهایی کودکان هستند و این اثرات در بدن کودکان نیز نشان داده شده است. متاورس فضای گستردهای هم برای کار و هم برای بازی ایجاد میکند به همین دلیل وجود اثرات مخرب امری رایج است. اما برخی از کارشناسان میگویند، اگر شرکتهای فناوری از همان ابتدا نگرانیهایی درباره متاورس و تنهایی کودکان را جدی بگیرند و راهحلهایی را در محصولات متاورس خود بسازند، در واقع میتوانند از همین ابتدای امر برای سلامت روان کودکان مفید واقع شوند.
میچ پرینشتاین، روانشناس بالینی که در سمت مدیر ارشد علمی انجمن روانشناسی آمریکا مشغول به کار است، در مصاحبهای به CNBC Make It گفته است که همه ابزارهای جدید و تمامی امکانات منحصربهفردی که در جهان ارائه میشود میتوانند برای برخی از افراد خیر و برای برخی دیگر شر باشد. پس همه چیز به نحوه استفاده از این تکنولوژیها وابسته است.
نظر پرینشتاین در مورد تاثیر متاورس بر نوجوانان
پرینشتاین میگوید استفاده از آواتارهای دیجیتالی سه بعدی در متاورس مشکل دیگری نیز به همراه خواهد داشت. طبق گفته او اگر خودتان را متفاوت از زندگی واقعی نشان دهید بسیار خطرناک است، این امر برای نوجوانان خطرناکتر نیز محسوب میشود. او در خطاب به نوجوانان میگوید شما همان چیزی هستید که دیگران درباره سنین نوجوانی شما فکر میکنند. این ایده که بتوانید هویت خود را تخیلی جلوه دهید و بازخوردهای بسیار متفاوتی دریافت کنید، واقعا میتواند هویت واقعی شما را به عنوان یک نوجوان بر هم بزند. پرینشتاین نگران است که شرکتهای فناوری رسانههای اجتماعی و پلتفرمهای متاورس خود را در این فضا بسیار خاص و هیجانانگیز نشان دهند و نوجوانان که در دورهای مهم از رشد ذهنی و عاطفی مغزشان قرار دارند دچار آسیبهای شدیدی شوند.
سخن پایانی
فناوری بهداشت در متاورس اگر با نوآوری واقعی برای برآورده کردن تصورات و انتظارات مردم همراه باشد، در آیندهای نزدیک شاهد تحولی عظیم در بخش خدمات درمانی و مراقبتهای پزشکی خواهیم بود. به یاد داشته باشید، فناوری واقعیت مجازی، چشم اندازهای بی حد و حصری در زمینه مراقبتهای پزشکی و خدمات درمانی پیش روی ما میگذارد و ما باید در راستای پذیرش آن هرچه بهتر و بیشتر تلاش کنیم و شرایط زیرساخت آن را فراهم سازیم. از همراهی شما با دکتر مایکو ممنونیم. امیدواریم این مقاله اطلاعات خوبی در مورد مراقبتهای بهداشتی با متاورس در اختیار شما قرار داده باشد.