بی خوابی شبانه جزو مشکلات و میتوان گفت بیماریهایی است که امروزه بسیاری از افراد و به خصوص نوجوانان از آن رنج میبرند. این بیماری همواره دلایل، عوارض و راههای درمانی مختلفی دارد. لازم است تا برای پی بردن به آنها در ادامه با دکترمایکو همراه باشید.
بی خوابی چیست؟
بی خوابی از اختلالات خواب است که به طور معمول در روانشناسی خواب مورد بررسی قرار میگیرد و آن را ناتوانی در خوابیدن و یا نداشتن قدرت برای خواب ماندن در مدت زمان طولانی را می نامند.
علت بی خوابی شبانه و کم خوابی
کم خوابی شبانه که نقطه ی مقابل خواب زیادی است، همواره دلایل مختلفی دارد. به اصطلاح سادهتر عوامل متعددی در به وجود آمدن کم خوابی نقش دارند که برخی از مهمترین آنها به شرح زیر هستند:
- بیماری جسمی و یا احساس درد
- مصرف برخی از داروهای خاص
- یک رویداد آسیبزا و ناراحت کننده
- فشار
- استرس و اضطراب
- تغییر در عادت خواب (برای مثال خوابیدن در هتل و یا خانه جدید)
- سفر
برای درمان بی خوابی شما می توانید از پزشکان مغز و اعصاب و فلوشیب های اختلالات خواب دکترمایکو نوبت آنلاین خود را ثبت کنید. برای ارتباط با این پزشکان شما نیازی به مراجعه حضوری ندارید و می توانید به صورت تلفنی، تصویری و متنی با آن ها مشورت کنید و نسخه ی الکترونیکی برای دریافت دارو یا انجام آزمایش دریافت کنید.
علت بی خوابی زنان
بیتردید میتوان گفت اکثر زنان، قبل، حین و بعد از دوران یائسگی با مشکل کم خوابی شبانه مواجه میشوند. علاوه بر این موضوع، زنان بارداری که در سه ماه اول بارداری قرار دارند نیز با مشکل عدم خواب کافی دست و پنجه نرم میکنند. پس میتوان گفت یائسگی و بارداری، رایجترین دلیل بی خوابی شبانه زنان هستند.
عوارض کم خوابی
لازم است بدانید که کم خوابی با عوارض مختلفی همراه است. بی خوابی همواره مشکلات و عوارض متعددی را به وجود میآورد که در برخی از مواقع جبران ناپذیر نیز هستند. برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
- کند شدن واکنش محیطی
- افزایش خطر افسردگی
- کاهش بهره ذهنی
- ابتلا به سرطان
- ضعف سیستم ایمنی بدن
- افزایش خطر ابتلا به دیابت
- افزایش خطر اختلالاتو بیماری های مغز و اعصاب
- توهم
- فشار خون
- پرخاشگری
- افرایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی
کم خوابی باعث لاغری میشود؟
در نظر داشته باشید که به طور معمول اکثر افراد چاق و افرادی که اضافه وزن دارند با مشکل کم خوابی مواجه هستند. پس در پاسخ به این سوال که آیا کم خوبی باعث لاغری میشود؟ باید بگوییم خیر، کم خوابی باعث صرف انرژی بالا میشود که در نهایت فرد برای جبران انرژی از دست رفته، میل به پرخوری دارد که این موضوع علت چاقی و اضافه وزن میشود.
بی خوابی در کرونا
شاید برای شما موضوع عجیبی باشد اما لازم است بدانید بین خواب و کرونا یک ارتباط بسیار مستقیمی وجود دارد. کرونا میتواند زمینه را برای اختلالات خواب چون بی خوابی، کم خوابی و خواب آلودگی را فراهم سازد. به همین دلیل اغلب افرادی که مبتلا به کویید ۱۹ میشوند مشکلات کم خوابی شبانه را تجربه میکنند.
جدیدترین درمان بی خوابی شبانه
کم خوابی یک مشکل بسبار رایج است که برای بسیاری از افراد در سراسر جهان به وجود میآید. برای کنترل و درمان بی خوابی همواره روشهای مختلفی وجود دارد که از جدیدترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- روشهای درمان رفتاری_ شناختی (CBT)
- مدیتیشن
- ماساژ
- داروهای خواب
- تغییر در روال زندگی
- تکنولوژی خواب
بهترین دارو برای بی خوابی شبانه
از بهترین داروهای کنترل و درمان بی خوابی شبانه میتوان به داروی ملاتونین اشاره کرد. همانطور که میدانید ملاتونین یکی از هورمونهای موجود در بدن است که تاثیر زیادی روی کنترل خواب دارد. به همین دلیل مصرف داروی ملاتونین میتواند به افراد در داشتن یک خواب طولانی مدت و راحت کمک بسزایی بکند. مصرف این قرص باعث تسریع خواب میشود و کمک میکند تا فرد در کوتاهترین زمان ممکن به خواب عمیق برود. با استفاده از قرص ملاتونین میتوانید تایم خواب خود را تنظیم کنید و در مدت زمانی کوتاه به روال عادی خواب خود بازگردید. البته در مورد این قرص و چگونگی مصرف آن بهتر است با پزشک مشورت کنید.
درمان خانگی بی خوابی و استرس
همانطور که گفتیم از روشهای مختلفی برای کنترل خواب استفاده میشود که بیشک میتوان گفت که مصرف داروی گیاهی برای استرس و بی خوابی از بهترین آنهاست. بهتر است که قبل از اقدام به مصرف داروهای شیمیای خواب آور، مصرف داروهای گیاهی را امتحان کنید تا بتوانید به تاثیر شگفتانگیز آنها پی ببرید. از بهترین و قویترین داروهای گیاهی خوابآور میتوان به گل گاو زبان، سنبل الطیب، عناب، بابونه، گل بنفشه، بادرنجبویه، گل ساعتی، بهار نارنج، رازک، زعفران و اسطوخودوس اشاره کرد. قرص ترانکی وال دینه نیز جزو یکی از داروهای گیاهی موجود در داروخانه است که از آن برای تنظیم خواب استفاده میشود.
درمان بی خوابی ناشی از افسردگی
یکی از دلایل کم خوابی شبانه مربوط به افسردگی است. برای درمان بی خوابی ناشی از افسردگی همواره روشهای مختلفی وجود دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- آرامش درمانی
- محدودیت خواب
- اصلاح یا کنترل محرک
- نوردرمانی
- رفتار درمانی شناختی
پزشک متخصص بی خوابی
تا به اینجای مطلب در رابطه یا اینکه کم خوابی شبانه چیست چه علائمی دارد و چگونه میتوان نسبت به کنترل و درمان آن اقدام کرد صحبت کردیم. ممکن است شما نیز دچار مشکل کم خوابی شده باشید و از این موضوع رنج ببرید. همانطور که میدانید مصرف داروهای خوابآور یک روش موقت برای کنترل خواب هستند. اگر شما نیز دچار مشکل خوابی شدهاید و از این موضوع ناراحت هستید، ما به شما پیشنهاد میکنیم که به پزشک متخصص بی خوابی مراجعه کنید. پزشکان معالج با بررسی دلایل و علل کم خوابی شبانه فرد، بهترین و موثرترین روش را در پیش میگیرند.
اگر از بی خوابی شبانه رنج می برید…
نیازی نیست در رخت خواب با خود درگیر باشید. شما باید به یک پزشک مراجعه کنید تا او راه حل و درمان مشکلتان را در اختیارتان قرار دهد. با مصرف دارویی که پزشکتان تجویز کرده است، میتوانید با مشکل بی خوابی برای همیشه خداحافظی کنید.
«اگر شما هم از بی خوابی رنج می برید و راهی برای درمان و کنترل آن سراغ دارید، نظر خود را با سایر خوانندگان این مقاله در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.»
منابع: