متاسفانه امروزه بسیاری از افراد با مشکل پرخوری و اضافه وزن مواجه هستند و از اندام خود رضایت ندارند. با توجه به اینکه مصرف بیش از مواد خوراکی مشکلاتی متعددی را به وجود میآورد، لازم است تا علائم این بیماری را بدانید و برای رفع آن، درمانهای لازم را در پیش بگیرید. اگر به تناسب اندامتان اهمیت میدهید و قصد دارید غذای کمتری بخورید تا لاغر شوید، در ادامه همراه دکتر مایکو باشید.
پرخوری چیست؟
پرخوری را میتوان از شایعترین انواع اختلالات تغذیهای دانست که اثرات بسیار زیان باری دارد. خوردن بیش از حد و مداوم مواد خوراکی تا جایی که باعث درد و ناراحتی ناشی از پر شدن شکم و معده میشود، را پرخوری میگویند.
پیش از آنکه بخواهیم به ادامه ی بحث در مورد پرخوری بپردازیم بهتر است ابتدا بررسی کنید که اگر دچار این اختلال شده اید آیا درگیر مشکلات چاقی و اضافه وزن پس از آن هم شده اید یا نه. برای اینکار می توانید به راحتی از تست غربالگری چاقی دکتر مایکو استفاده کنید. پس از پاسخ به سوالات این تست، جواب های شما بلافاصله تحلیل و نتیجه ی تست آماده ی نمایش به شماست. شما می توانید درصد اضافه وزن خود را ببینید و با توجه به BMI (شاخص توده بدنی) خود بفهمید چقدر احتمال دارد درگیر عوارض چاقی شوید. به علاوه، در پایان غربالگری چاقی، لیست نکات مثبت و منفی سبک زندگی شما به همراه توصیه هایی برای داشتن سبک زندگی سالم تر برای مقابله با پرخوری هم نمایش داده می شود.
خبر خوب این است که تحلیل اولین فرم غربالگری که پر کنید برای شما کاملا رایگان است. کد تخفیف 100 درصدی اولین غربالگری: first_screening
علائم پرخوری چیست؟
از اصلیترین نشانهها و علائم پرخوری میتوان به مصرف بیش از حد مواد غذایی و خوردن غیر عادی مواد خوراکی اشاره کرد. پرخوری همواره با علائم دیگری همراه است که به شرح زیر هستند:
- احساس گرسنگی حتی در مواقعی که کاملا سیر هستند.
- خوردن غذا با سرعت بسیار بالا
- ادامه به غذا خوردن تا مرز ناراحتی
پرخوری نشانه چیست؟
اشتهای زیاد علتهای متعددی دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
کم خوابی
کم خوابی از اولین دلایل اشتهای زیاد است! اگر در طول روز به اندازه کافی استراحت و خواب نداشته باشید، این موضوع بر هورمونهای کنترل گرسنگی شما اثر میگذارد. افرادی که خواب کمتری دارند، در واقع اشتها و میل به غذا خوردن بیشتری داشته و احساس سیری دیرتر در آنها رخ میدهد.
استرس و اضطراب
در مواقعی که عصبی و یا نگران هستید، هورمون کورتیزول در بدن شما آزاد میشود که این موضوع نیز موجب افزایش اشتها در بدن شما خواهد شد.
رژیم غذایی
تمامی افراد هم مانند یکدیگر غذا نمیخورند. به عبارتی مواد غذایی که همه ما در طول روز مصرف میکنیم با یکدیگر متفاوت هستند و سطح انرژی و کالری متفاوتی دارند. ممکن است شما در طول روز غذاهای کم کالری و ناسالمی مصرف کنید و از این رو در طول روز به صورت مداوم احساس گرسنگی داشته باشید.
علت اشتهای زیاد و لاغری
همه ما افرادی را میشناسیم که با وجود پرخوری و داشتن اشتهای زیاد همچنان لاغر هستند. این موضوع همواره دلایل مختلفی دارد که از جمله آنها میتوان به فعالیت و سوخت و ساز بدنی بسیار بالای این دسته از افراد اشاره کرد. برخی افراد حتی در مواقع خواب نیز کالری میسوزانند و به همین دلیل نیز لاغر میمانند. از دیگر علتهای این موضوع میتوان به ژنتیک افراد اشاره کرد. عدهای از افراد لاغر متولد میشوند. این دسته از افراد صرف نظر از اینکه در طول روز چقدر کالری مصرف میکنند، وزن اضافه نمیکنند.
پرخوری وسط رژیم
ممکن است شما نیز با مشکل پرخوری در وسط رژیم لاغری خود مواجه شده باشید. توجه داشته باشید که مصرف مواد غذایی با کالری بالا در وسط رژیم همواره میتواند پیامدهای نامناسبی یعنی شکست در رژیم برای شما داشته باشد. با پرخوری و مصرف مواد غذایی با کالری بالا در دوران رژیم، میتوان گفت تمامی زحمات شما بر باد میرود.
پرخوری قبل پریود
عدهای از افراد قبل از پریودی با مشکل پرخوری مواجه میشوند. پرخوری قبل از پریودی، به حالتی گفته میشود که فرد در آن میل بالایی به خوردن غذاهای بیشتر دارد. علت این موضوع نیز به خاطر نوسانات هورمونی است.
پرخوری و معده درد
اشتهای زیاد در برخی از مواقع میتواند مشکلات و عارضههای مختلفی را برای افراد به وجود آورد. یکی از مشکلاتی که اغلب افراد پر اشتها با آن مواجه میشوند، معده درد است. این دسته از افراد، مواد غذایی را به صورت مداوم و در مقدار زیادی مصرف میکنند، به گونهای که پس از ورود مواد غذایی به داخل معده، احساس درد شدیدی از این ناحیه را احساس میکنند. به طور معمول افرادی که مشکل پرخوری دارند، در اغلب مواقع از درد و ورم معده گلایه میکنند.
پرخوری و افسردگی
همانطور که میدانید افسردگی میتواند باعث پرخوری و اختلال در خوردن شود. این در حالی است که پرخوری نیز میتواند باعث افسردگی شود. با توجه به این موضوع نیز میتوان گفت که اشتهای زیاد و افسردگی با یکدیگر ارتباط کاملا مستقیمی دارند.
درمان پرخوری
یکی از پیامدها و عوارض اشتهای زیاد، چاقی و اضافه وزن بالاست که کنترل و یا کاهش آن نیز برایتان بسیار دشوار خواهد بود. از این رو لازم است تا در ابتدا به درمان پرخوری از طریق روشهای مختلف بپردازید.
برای درمان پرخوری لازم است ابتدا دلیل پرخوری خود را مطلع شوید و پس از آن به یک متخصص مراجعه کنید. همچنین با اصلاح عادتهای غذایی و دریافت مشاوره نیز میتوانید به درمان پرخوری خود بپردازید. برای درمان پرخوری و اشتهای زیاد می توانید هم به متخصص تغذیه و هم روانشناسان مراجعه کنید. این انتخاب به علت اشتهای زیاد بستگی دارد پس دقت کنید و نوبت آنلاین خود را از مشاور موردنظر از سامانه ی دکترمایکو ثبت کنید. شما می توانید با هر دو این متخصصان به صورت غیر حضوری، یعنی تماس تصویری، تلفنی و متنی مشورت کنید.
سخن پایانی
قطعا میان اضافه وزن و چاقی و اشتهای زیاد، رابطه مستقیم وجود دارد. اگر قصد دارید لاغر شوید و به تناسب اندام برسید، بهتر است حجم غذایی که میل میکنید را کنترل کنید. اما دریافت مشاوره و راهنمایی برای کنترل وزن، راه حل بهتری خواهد بود. مطمئن باشید با مشورت با یک پزشک تغذیه یا روان درمانگر، در این راه موفق خواهید شد.
منابع: