سیروز کبدی یک بیماری مزمن است که با تغییر گسترده در ساختار کبد بروز میکند. این بیماری به عنوان نتیجهی نهایی فرآیندهای نکروز (مرگ سلولها یا گروههای سلولی، مناطق بافت و بخشهایی از اندام) و التهاب در بافت کبدی که به مرور زمان ادامه داشته و علل مختلفی دارد، رخ میدهد.

پیش از آنکه به سیروز بپردازیم می خواهیم به شما در تشخیص انواع بیماری های کبد کمک کنیم. برای آنکه از سلامت کبد و ابتلا به بیماری های کبدی آگاه شوید، اولین و مهم ترین کار انجام غربالگری است. در لینک زیر می توانید به سوالات غربالگری بیماری های کبد دکتر مایکو پاسخ دهید تا بلافاصله نتیجه ی تحلیل تست به شما نمایش داده شود. به علاوه یک سری توصیه مخصوص شخص شما ارائه می شود که با رعایت و اقدامات لازم بر اساس آن می توانید زندگی سالم تری داشته باشید.
خبر خوب این است که تحلیل اولین فرم غربالگری که پر کنید برای شما کاملا رایگان است. کد تخفیف 100 درصدی اولین غربالگری: first_screening
علائم اولیه سیروز کبدی
بسیاری از بیماران مبتلا به سیروز کبدی بدون علامت هستند و می توانند سلامت کبد خود را برای مدت طولانی حفظ کنند. برخی دیگر به ویژه با پیشرفت بیماری، ممکن است علائم زیر را داشته باشند:
- بی اشتهایی و کاهش وزن
- درد شکم
- حالت تهوع و استفراغ
- خارش
- ضعف و خستگی

علل به وجود آمدن سیروز کبدی
علل اصلی سیروز کبدی عبارتند از:
- ویروس هپاتیتB: این ویروس از طریق تماس با خون یا مایعات بدن فرد آلوده، معمولاً از طریق رابطه جنسی محافظت نشده یا استفاده از سوزن مشترک منتقل میشود.
- ویروس هپاتیتC: این ویروس نیز از طریق تماس با خون یا مایعات بدن فرد آلوده، معمولاً از طریق استفاده از سوزن مشترک منتقل میشود.
- ویروس دلتا: این ویروس فقط در افرادی که قبلاً به ویروس هپاتیت B آلوده شدهاند میتواند باعث عفونت شود.
- مصرف بیش از حد الکل: نوشیدن زیاد الکل به مرور زمان میتواند به کبد آسیب برساند و منجر به سیروز شود.
- چاقی: افراد چاق در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سیروز کبدی هستند، به خصوص اگر الکل مصرف کنند.
در حال حاضر، ویروس هپاتیت C شایعترین علت سیروز کبدی در ایران است و خبر خوب این است که هپاتیت C اکنون قابل درمان است.

عوامل خطرناک برای ابتلا به عفونت هپاتیت C عبارتند از:
- استفاده از سوزن مشترک: این شامل استفاده از سوزن برای تزریق داروهای غیرقانونی، به اشتراک گذاشتن سوزن با دیگران و استفاده از تجهیزات پزشکی غیر استریل است.
- خالکوبی یا سوراخ کردن: انجام خالکوبی یا سوراخ کردن توسط فردی که از نظر بهداشتی ایمن نیست میتواند شما را در معرض خطر عفونت هپاتیت C قرار دهد.
- آمیزش جنسی: انتقال هپاتیت C از طریق رابطه جنسی محافظت نشده امکان پذیر است، اما خطر آن کم است.
- زایمان: مادران مبتلا به هپاتیت C میتوانند ویروس را به نوزاد خود در هنگام زایمان منتقل کنند.
- انتقال خون و پیوند عضو: قبل از سال 1992، برخی از افراد از طریق انتقال خون یا پیوند عضو آلوده به ویروس هپاتیت C شدند.
درمانهای جدید ضد ویروسی میتوانند ویروس را در بیش از 98 درصد موارد از بین ببرند، حتی در افراد مبتلا به سیروز کبدی این قابل درمان است. این درمانها میتوانند به بهبود عملکرد کبد و در برخی موارد حتی به معکوس شدن سیروز کمک کنند. اگر فکر میکنید در معرض خطر ابتلا به هپاتیت C هستید، باید با پزشک خود صحبت کنید تا آزمایش شوید، همچنین در نظر داشته باشید که آزمایش هپاتیت C ساده و محرمانه است.
اگر مبتلا به هپاتیت C هستید، گزینههای درمانی زیادی برای شما در دسترس است. با درمان زودهنگام، میتوانید از آسیب بیشتر کبد جلوگیری کنید و شانس خود را برای یک زندگی طولانی و سالم افزایش دهید.

سیروز کبدی و مرگ
سرعت پیشرفت بیماری سیروز به راحتی قابل پیش بینی نیست و به شروع سایر آسیب شناسیها و عوارض و همچنین اثربخشی درمانها بستگی دارد. ترک اعتیاد به مشروبات الکلی از ایجاد زخم بیشتر در کبد جلوگیری میکند، اما نمیتواند آسیبهای موجود را که غیرقابل برگشت است، جبران کند.
ادامهی مصرف الکل، حتی در مقادیر کم مضر است، زیرا منجر به پیشرفت سیروز و خطر ابتلا به عواقب جدی میشود. بنابراین لازم است افراد مبتلا به سیروز کبدی از مصرف الکل خودداری کنند. اگر این بیماری با علائمیمانند آسیت، استفراغ خونی و بدتر شدن عملکرد مغز همراه باشد، متاسفانه امید به زندگی کم است فرد به علت سیروز کبدی دچار مرگ میشود.
درصد درمان سیروز کبدی: آیا سیروز کبدی خوب میشه؟
متاسفانه هیچ درمانی برای سیروز کبدی وجود ندارد. با این حال میتوان علائم و عوارض را برای کند کردن پیشرفت بیماری درمان کرد.
امروزه درمانهای ضد ویروسی موثری برای درمان عفونت هپاتیت C و یک واکسن موثر و همچنین داروهای ضد ویروسی که میتوانند تکثیر ویروس هپاتیت B را مسدود کنند. همچنین داروهایی که میتوانند تجمع آهن یا مس را در کبد کاهش دهند و آسیب به مجاری صفراوی را کاهش دهند، وجود دارد.

به طور کلی موارد زیر برای درمان سیروز کبدی تجویز میشود:
- خودداری کامل از مصرف الکل
- رژیم غذایی متعادل برای جلوگیری از از دست دادن توده عضلانی و اضافه نکردن چربی
- فعالیت بدنی سبک تا متوسط همراه با رژیم غذایی متعادل توصیه میشود، زیرا بیماران مبتلا به سیروز دچار سوء تغذیه و سارکوپنی (از دست دادن تون عضلانی) هستند.
- در موارد بسیار شدید، پیوند کبد در نظر گرفته میشود.
تازه ترین درمان سیروز کبدی
در جدیدترین روش درمان سیروز کبدی، در صوت کاندیدای مناسب پیوند کبد باشید، ممکن است پیوند کبد انجام شود. اگر پیوند موفقیت آمیز باشد، کبد پیوندی به طور کلی عملکرد خوبی دارد و علائم سیروز و نارسایی کبد از بین میرود. پیوند کبد میتواند زندگی فرد مبتلا به سیروز پیشرفته یا سرطان کبد را حفظ کند. به طور معمول، پیوند کبد بر اساس احتمال مرگ فرد در صورت عدم انجام این عمل انجام میشود.
درمان قطعی سیروز کبدی
سیروز تقریباً همیشه دائمی است و میتواند پیشرونده باشد، مگر اینکه علت سیروز درمان شود. پیش بینی سرعت پیشرفت آن دشوار است. درمان افراد مبتلا به سیروز به علت، شدت، وجود سایر علائم و بیماریها و اثربخشی درمان بستگی دارد. آزمایش خون نیز باید به طور منظم برای ارزیابی عملکرد کبد انجام شود.
ترک مصرف الکل از سیروز بیشتر کبد جلوگیری میکند. اگر به نوشیدن الکل، حتی به مقدار کم ادامه دهید، سیروز پیشرفت میکند و منجر به عوارض جدی میشود. اگر یک عارضه جدی (مانند استفراغ خونی، تجمع مایع در شکم یا زوال عملکرد مغز) رخ دهد، درمان غیر ممکنتر میشود.

پس سیروز کبدی یک بیماری …
یک بیماری مزمن کبدی است که باعث التهاب و در نتیجه بدتر شدن ساختار و عملکرد آن میشود. زمانی اتفاق میافتد که بخش بزرگی از بافت کبد آسیب دیده و به بافت فیبری یا اسکار تبدیل میشود. هنگامیکه کبد آسیب حاد و محدودی را متحمل میشود، به طور کلی با ایجاد سلولهای کبدی جدید قادر به بازسازی خود است.
با این حال اگر آسیب به مرور زمان تکرار و طولانی شود، تلاشهای کبد برای ترمیم بافت تخریب شده باعث ایجاد اسکار و در نتیجه فیبروز کبدی میشود. هنگامیکه فیبروز گسترده باشد، بافت اسکار از کبد عبور میکند و آناتومی و عملکرد آن را به خطر میاندازد.
در حال حاضر هیچ درمانی برای سیروز وجود ندارد و هر آنچه که هست تنها پیشرفت علائم را کند میکند. بنابراین در بیماری سیروز کبدی سعی میکنیم علت را شناسایی کرده و در صورت امکان آن را تحت کنترل و یا به طور کامل حذف کنیم.
«اگر شماهم تجربه ی سیروز را دارید در قسمت نظرات، علائم و راه کنترل آن را با سایر خوانندگان این مقاله به اشتراک بگذارید.»
منابع:
https://www.niddk.nih.gov/health-information/liver-disease/cirrhosis
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/=cirrhosis-of-the-liver
https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-cirrhosis-basic-information
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cirrhosis/symptoms-causes/=
https://britishlivertrust.org.uk/information-and-support/liver-conditions/cirrhosis/
3 دیدگاه
سلام دوست عزیز چرا حتی اگه خدایی نکرده گرید چرب شما به گرید ۳ هم برسه که متاسفانه اگه به موقع درمان نشود به سیروز کبدی هم تبدیل می شود با یکی از محصولات تخصصی شرکت نفیس از برند آلن بیوتی به اسم دتاکس قابل درمان هستش
سلام
مدت سه سال است که متوجه شدم بعلت نامعلوم سیروزکبدی تشخیص داده شده هرسه ماه آزمایش وسونومیگیرم، وهرسال یک باراندوسکوپی وفیبرو اسکن توسط فوق تخصص انجام میدم هیچگونه پیشرفت نداشته بهترهم شده
حالاسوال این است که باتوجه به اینکه سیروزکبدی درمان ندارد .
آیااحتمال اینکه همینطوربماندیا درمان شود هست ،؟
ممنونم اگرجواب بدید
سلام دوست عزیز.
همین که شما به صورت منظم با پزشک در ارتباط هستید و آزمایش ها را انجام میدهید بسیار خوب است و علائم را کنترل میکند. شاید سیروز کبدی الان درمانی نداشته باشد اما سال های گذشته خیلی از درمان های حال حاضر هم وجود نداشتند. امیدواریم که این بیماری هم به زودی درمان شود.