در مقاله گذشته به طور کلی درباره بیماریهای جنسی شایع در بین مردم جهان صحبت کردیم و تمامی موارد بیماری زا و عفونتها را معرفی کردیم.
حال در این مطلب به طور گسترده تر و جامع تر به معرفی و بررسی یکی از این بیماریها یعنی کلامیدیا میپردازیم.
این بیماری که یکی از بیشترین موارد بیماری جنسی در کل دنیا را به خود اختصاص داده, میتواند با مراقبت و جلوگیری زودهنگام در بسیاری از بیماران, مدیریت شود.

کلامیدیا چیست؟
کلامیدیا یک عفونت شایع مقاربتی (STI) است که توسط باکتریها ایجاد میشود. افرادی که کلامیدیا دارند اغلب در مراحل اولیه علائم ظاهری ندارند و نمیتوان علائم را به طور واضح مشاهده کرد.
در حقیقت، حدود 90 درصد از زنان و 70 درصد از مردان مبتلا به بیماریهای مقاربتی هیچ علامتی ندارند. اما این بیماری میتواند بعداً مشکلات جدی برای سلامتی ایجاد کند.
کلامیدیا در صورت درمان نشدن میتواند عوارض جدی ایجاد کند، بنابراین مهم است که به طور منظم آزمایش انجام دهید و در صورت داشتن هر گونه نگرانی با پزشک متخصص یا ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی خود صحبت کنید.
کلامیدیا میتواند باعث ایجاد ترشحاتی در واژن شود که شبیه چرک یا مخاط هستند.
علائم بیماری ممکن است شبیه علائم سایر بیماریهای جنسی باشد.
از چه طریقی به عفونت کلامیدیا مبتلا میشویم؟
رابطه جنسی بدون کاندوم و رابطه جنسی دهانی بدون محافظت، اصلی ترین راههای انتقال عفونت کلامیدیا هستند. اما برای مبتلا شدن لازم نیست که حتماً رابطه جنسی رخ دهد.
لمس اندام تناسلی ممکن است باکتری را منتقل کند. همچنین میتوانید در طول رابطه جنسی مقعدی به کلامیدیا مبتلا شوید.
نوزادانی که تازه متولد شدهاند میتوانند در هنگام تولد از مادر خود این بیماری را دریافت کنند. بیشتر آزمایشهای قبل از تولد دقیقا برای یافتن نشانه هایی از بیماریهای مقاربتی مانند کلامیدیا میباشد.
عفونت این باکتری در چشم میتواند از طریق تماس دهانی یا تناسلی با چشم رخ دهد، اما این نوع از عفونت شایع نیست. بیماری میتواند حتی در افرادی که قبلاً یک بار عفونت را داشته و با موفقیت آن را درمان کردهاند، دوباره بروز کند.
این بیماری چقدر شایع است؟
در سال 2017، بیش از 1.7 میلیون مورد بیمار کلامیدیا به مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری گزارش شد. با این حال، بسیاری از موارد گزارش نمیشوند، بنابراین تعداد واقعی عفونتهای باکتریایی در هر سال ممکن است نزدیکتر به 3 میلیون مورد تایید شده باشد.
مردان و زنان هر دو میتوانند به عفونت مبتلا شوند، اما موارد بیشتری در زنان گزارش شده است. بیشترین میزان عفونت در بین زنان جوان است، بیشترین میزان عفونت در زنان بین 15 تا 24 سال رخ میدهد.
منابع پزشکی توصیه می
کنند که همه زنانی که فعالیت جنسی دارند، در سنین 25 سال و کمتر هر سال تحت آزمایش کلامیدیا قرار بگیرند و دیگر زنان با سن بالا تر نیز با وجود رابطه جنسی متعدد آزمایش را مدنظر قرار دهند.
از نظر آماری، اگر فردی با بیش از یک نفر رابطه جنسی داشته باشد، احتمال ابتلا به STI بیشتر میشود. سایر عوامل انتقال بیماری عبارتند از داشتن کلامیدیا در گذشته یا در حال حاضر، زیرا این امر میتواند مقاومت بدن را نسبت به بیماری را کاهش دهد.
مشکلات جنسی میتواند خطر ابتلا به این بیماری باکتریایی و سایر بیماریهای مقاربتی را افزایش دهد. اگر هر گونه فعالیت جنسی انجام داشتهاید، از جمله رابطه جنسی دهانی، سعی کنید در اسرع وقت، آزمایش و غربالگری شوید.
در پی رعایت نکردن افراد، نرخ کلامیدیا و سایر بیماریهای مقاربتی در سالهای اخیر بسیار افزایش یافته است.

علائم کلامیدیا در مردان
بسیاری از مردان متوجه علائم کلامیدیا نمیشوند. اکثر مردان اصلاً علائمی ندارند.
اگر علائم ظاهر شوند، معمولاً 1 تا 3 هفته پس از انتقال است.
برخی از شایع ترین علائم این بیماری در مردان عبارتند از:
- احساس سوزش در هنگام ادرار
- ترشحات زرد یا سبز از آلت تناسلی
- درد در قسمت پایین شکم
- درد در بیضهها
همچنین امکان ابتلا به عفونت باکتریایی در مقعد وجود دارد. در این حالت، علائم اصلی اغلب ترشحات زرد، درد و خونریزی از این ناحیه است.
داشتن رابطه جنسی دهانی با فردی که عفونت دارد خطر ابتلا به کلامیدیا در گلو را افزایش میدهد. علائم میتواند شامل گلودرد، سرفه یا تب باشد. همچنین ممکن است باکتری را در گلو حمل کنید و این موضوع را ندانید.
علائم کلامیدیا در زنان
کلامیدیا اغلب به عنوان “عفونت خاموش” شناخته میشود. این به این دلیل است که افراد مبتلا به کلامیدیا ممکن است اصلاً علائم را تجربه نکنند.
اگر زنی به بیماری مقاربتی مبتلا شود، ممکن است چند هفته طول بکشد تا علائم ظاهر شود.
برخی از شایع ترین علائم کلامیدیا در زنان عبارتند از:
- رابطه جنسی دردناک (دیسپارونیا)
- ترشحات نامطبوع واژن
- احساس سوزش در هنگام ادرار
- درد در قسمت پایین شکم
- التهاب دهانه رحم (سروسیت)
- خونریزی بین پریودها
در برخی از زنان، عفونت میتواند به لولههای فالوپ سرایت کند، که ممکن است باعث ایجاد بیماری به نام بیماری التهابی لگن (PID) شود.
علائم PID عبارتند از:
- تب
- درد شدید لگن
- حالت تهوع
- خونریزی غیرطبیعی واژن بین پریودها
کلامیدیا همچنین میتواند راست روده را آلوده کند. اگر زنان, مبتلا به عفونت کلامیدیا در راست روده باشند ممکن است علائم را تجربه نکنند. اگر علائم عفونت در راست روده ظاهر شود، ممکن است شامل درد، ترشح یا خونریزی از راست روده باشد.
علاوه بر این، زنان در صورت انجام رابطه جنسی دهانی با فردی که مبتلا به عفونت است، میتوانند دچار عفونت گلو شوند. اگرچه ممکن است بدون اطلاع آن را گرفته باشید، اما علائم عفونت این باکتری در گلو شامل سرفه، تب و گلودرد میشود.
علائم بیماریهای مقاربتی در مردان و زنان میتواند متفاوت باشد، بنابراین در صورت مشاهده هر یک از علائم فوق، مهم است که با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی مشورت کنید.
درمان کلامیدیا
خبر خوب این است که درمان کلامیدیا آسان است. از آنجایی که ماهیت باکتریایی دارد، با آنتی بیوتیک درمان میشود.
آزیترومایسین یک آنتی بیوتیک است که معمولاً در یک دوز بزرگ تجویز میشود. داکسی سایکلین یک آنتی بیوتیک است که باید دو بار در روز به مدت حدود یک هفته مصرف شود.
ممکن است آنتی بیوتیکهای دیگری نیز تجویز شود. صرف نظر از آنتی بیوتیک تجویز شده، دستورالعملهای دوز باید با دقت دنبال شود تا مطمئن شوید عفونت به طور کامل برطرف شده است. این کار حتی با داروهای تک دوز میتواند تا دو هفته طول بکشد.
در طول دوره درمان، مهم است که رابطه جنسی نداشته باشید. در صورت قرار گرفتن مجدد در معرض کلامیدیا، حتی اگر عفونت قبلی را درمان کرده باشید، همچنان امکان انتقال و ابتلا به کلامیدیا وجود دارد.
اگرچه کلامیدیا قابل درمان است، اما همچنان مهم است که محافظت شود و از انتقال و شیوع این بیماری جلوگیری شود.
درمانهای خانگی
کلامیدیا در اثر عفونت باکتریایی ایجاد میشود. تنها درمان واقعی برای این نوع عفونت، آنتی بیوتیک است.
اما برخی از درمانهای جایگزین ممکن است به کاهش علائم کمک کنند. مهم است که به خاطر داشته باشید که کلامیدیا درمان نشده میتواند منجر به عوارض طولانی مدت، از جمله مشکلات باروری و التهاب مزمن شود.
داروهای خانگی که برای کلامیدیا که موثر هستند (برای علائم، نه خود عفونت) عبارتند از:
گلدن سیل: این گیاه دارویی ممکن است علائم را در طول عفونت کاهش دهد و التهابات آن را محدود کند.
اکیناسه: این گیاه که به آن سرخارگل نیز میگویند, به طور معمول برای تقویت سیستم ایمنی به منظور کمک به افراد برای غلبه بر انواع عفونتها، از سرماخوردگی گرفته تا زخمهای پوستی، استفاده میشود و به کاهش علائم کلامیدیا کمک کند.
اگرچه ترکیبات موجود در این گیاهان ممکن است به کاهش التهاب و عفونت به طور کلی کمک کند، اما هیچ مطالعه کیفی وجود ندارد که نشان دهد آنها به طور خاص برای علائم کلامیدیا موثر هستند.

آزمایش کلامیدیا
هنگام مراجعه به یک متخصص مراقبتهای بهداشتی در مورد کلامیدیا، پزشک احتمالاً در مورد علائمی که در بدن بروز کردهاند، سوال میکند. در صورت عدم وجود آنها، پزشک ممکن است بپرسد چرا نگرانی دارید و چرا احساس میکنید به این بیماری مبتلا شدید.
در صورت وجود علائم، پزشک ممکن است یک معاینه فیزیکی انجام دهد. این کار به آنها امکان میدهد هرگونه ترشح، زخم یا نقاط غیرمعمول را که ممکن است مربوط به عفونت احتمالی باشد را مشاهده کنند.
موثرترین آزمایش تشخیصی کلامیدیا، آزمایش سواب (swab) واژن در زنان و آزمایش ادرار در مردان است. اگر احتمال عفونت در مقعد یا گلو وجود داشته باشد، ممکن است این نواحی نیز سواب شوند.
دریافت نتایج ممکن است چند روز طول بکشد. با مطب پزشک باید تماس گرفته و نتایج را مورد بحث قرار دهید. در صورت مثبت بودن نتیجه آزمایش، قرار ملاقات گذاشته میشود و گزینههای درمانی مورد بحث قرار میگیرد.
آزمایش کلامیدیا میتواند به روشهای مختلفی انجام شود. در مورد هر نوع و آنچه که به پزشک شما میگوید بیشتر بحث خواهیم کرد.
درمان نکردن کلامیدیا چه پیامدهایی را به دنبال دارد؟
اگر به محض مشکوک شدن به ابتلا به یک ارائه دهنده خدمات درمانی مراجعه شود، احتمالاً عفونت بدون هیچ مشکلی برطرف میشود.
با این حال اگر افراد برای درمان، مدت طولانی منتظر بمانند، ممکن است مشکلات جدی پزشکی را تجربه کنند.
عوارض ناشی از کلامیدیا درمان نشده در زنان
برخی از زنان دچار عفونت لگن میشوند، عفونی که میتواند به رحم، دهانه رحم و تخمدانها آسیب برساند. عفونت لگن یک بیماری دردناک است که اغلب نیاز به درمان در بیمارستان دارد.
اگر این بیماری درمان نشود، زنان میتوانند نابارور شوند، زیرا لولههای فالوپ در رحم ممکن است زخم شوند.
زنان باردار مبتلا به عفونت میتوانند باکتریها را در هنگام تولد به نوزادان خود منتقل کنند، که میتواند باعث عفونت چشم و ذات الریه در نوزادان شود.
عوارض کلامیدیا درمان نشده در مردان
مردان نیز هنگامی که کلامیدیا بدون درمان رها شود، میتوانند عوارضی را تجربه کنند. اپیدیدیم – لوله ای که بیضهها را در جای خود نگه میدارد – ممکن است ملتهب شده و باعث درد شود. این بیماری به عنوان اپیدیدیمیت شناخته میشود.
عفونت همچنین میتواند به غده پروستات نیز سرایت کرده و باعث تب، رابطه جنسی دردناک و ناراحتی در ناحیه کمر شود. یکی دیگر از عوارض احتمالی کلامیدیا در مردان اورتریت یا التهاب پیشابراه است.
اینها تنها برخی از شایع ترین عوارض کلامیدیا درمان نشده هستند، به همین دلیل مهم است که فورا تحت مراقبتهای پزشکی قرار بگیرید. اکثر افرادی که به سرعت تحت درمان قرار میگیرند هیچ مشکل پزشکی طولانی مدت ندارند.

عفونت در گلو
عفونتهای مقاربتی میتوانند در طول رابطه جنسی دهانی نیز منتقل شوند. تماس دهان، لبها یا زبان ممکن است برای انتقال کلامیدیا کافی باشد.
اگر از رابطه جنسی دهانی به کلامیدیا مبتلا شوید، ممکن است هیچ علائمی نداشته باشید و مانند عفونتهای باکتریایی واژینال یا مقعد، علائم همیشه ظاهر نمیشوند.
اگر علائم این بیماری در گلو وجود داشته باشد، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- گلو درد
- خشکی گلو
- تب
- سرفه کردن
سایر بیماریهای مقاربتی میتوانند در گلو ایجاد شوند. هر نوع بیماری مقاربتی در گلو علائم و نشانههای منحصر به فردی ایجاد میکند.

عفونت در چشم
عفونت کلامیدیا بیشتر در ناحیه تناسلی شایع است، اما میتواند در مکانهای کمتر شایع مانند مقعد، گلو و حتی چشم رخ دهد. این بیماری میتواند از طریق تماس مستقیم یا غیر مستقیم با باکتری در چشمها ایجاد شود.
به عنوان مثال، اگر بدون شستن دستها به چشم خود دست بزنید، عفونت میتواند از ناحیه تناسلی به چشم برسد.
اگر عفونت چشمی کلامیدیا دارید که به عنوان ورم ملتحمه کلامیدیا نیز شناخته میشود، علائم زیر ممکن است رخ دهد:
- سرخی
- ورم
- خارش
- تحریک
- مخاط یا ترشحات
- حساسیت به نور (فتوفوبی)
در صورت عدم درمان، کلامیدیا در چشم میتواند منجر به کوری شود. اما به راحتی قابل درمان است و درمان زودهنگام به کنترل عفونت و جلوگیری از عوارض کمک میکند.
این بیماری در چشم ممکن است با عفونتهای شایع چشم اشتباه گرفته شود.
کلامیدیا و سوزاک
کلامیدیا و سوزاک دو بیماری مقاربتی شایع هستند. هر دوی آنها توسط باکتریهایی ایجاد میشوند که میتوانند در طول رابطه جنسی دهانی یا مقعدی منتقل شوند.
بعید است هر دو این بیماریهای مقاربتی علائم ایجاد کنند. در صورت بروز علائم، افراد مبتلا به کلامیدیا اولین علائم را ظرف چند هفته پس از ابتلا به عفونت تجربه میکنند. در مورد سوزاک، ممکن است زمان ظاهر شدن علائم بسیار طولانی تر باشد.
هر دو عفونت علائم مشابهی دارند. این شامل:
- درد یا سوزش در هنگام ادرار کردن
- ترشحات غیر طبیعی از آلت تناسلی، واژن یا مقعد
- تورم در بیضهها یا کیسه بیضه
- درد راست روده
- خونریزی از راست روده
این دو عفونت همچنین در صورت عدم درمان میتوانند منجر به بیماری التهابی لگن و مشکلات تولید مثل شوند.
سوزاک درمان نشده میتواند منجر به خارش، درد موضعی و درد در راست روده شود. زنان مبتلا به سوزاک نیز ممکن است در صورت درمان نشدن، دورههای طولانی، سنگینی و درد را هنگام مقاربت تجربه کنند.
هر دو بیماری را میتوان با آنتی بیوتیکها به طور موثر درمان کرد. هر دو قابل درمان هستند و بعید است در صورت درمان سریع مشکلات طولانی مدت ایجاد کنند.
چندین تفاوت کلیدی دیگر به تمایز بین این دو بیماری جنسی کمک میکند. ذر مقالهای دیگر درباره شباهت کلامیدیا و سوزاک و تفاوت آنها بیشتر بحث خواهیم کرد.

پیشگیری از کلامیدیا
مطمئن ترین راه برای یک فرد که فعالیت جنسی دارد برای جلوگیری از ابتلا به کلامیدیا استفاده از کاندوم در حین رابطه جنسی است.
برای انجام رابطه جنسی ایمن، توصیه میشود:
- در هر بار رابطه جنسی جدید از روشهای محافظتی استفاده کنید.
- با شریک جنسی خود به طور منظم برای بیماریهای مقاربتی آزمایش شوید.
- تا زمانی که شریک جنسی از نظر ابتلا به بیماریهای مقاربتی آزمایش نشده است، از داشتن رابطه جنسی دهانی یا هر نوع رابطه جنسی دیگر خودداری کنید.
رابطه جنسی ایمن میتواند همه را در برابر عفونتها، حاملگی ناخواسته و سایر عوارض محافظت کند. رابطه جنسی ایمن اگر به درستی انجام شود، بسیار در جلوگیری از شیوع انواع بیماریهای جنسی موثر خواهد بود.