افراد مبتلا به وسواساغلب نشانههای وسواس خود را از دیگران پنهان میکنند. این موضوع میتواند به ترس از اینکه افراد ممکن است از آنها دوری کنند، برگردد. درمانهای مختلفی برای این مشکل شناختی رفتاری وجود دارد. در مرحله اول لازم است بیمار درک کند که افکارش بیاهمیت است و درمان مبتنی بر این افکار نیست. آنچه که باعث بروز مشکل میشود مفهوم و معنایی است که فرد به افکار خود میدهد. راههای درمانی مختلفی برای “درمان وسواس فکری عملی“ وجود دارند که دکتر مایکو در این مقاله به بررسی آنها میپردازد. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره این مشکل و راههای مقابله با وسواس فکری کسب کنید.
منظور از درمان قطعی وسواس فکری شدید چیست؟
برای درمان OCD یا رفع اختلال وسواس فکری عملی لازم است افراد یک دوره درمانی را طی کنند تا علائم این نوع از بیماری های روانی شایع به طور کل درمان شود. در روشهای درمانی این مشکل شناختی رفتاری لازم است دیدگاه زیستی، شناختی – رفتاری و تکنیک توقف فکر فراگرفته شود.
اشباع درمانی و مواجهه سازی همراه با جلوگیری از پاسخ از جمله موقعیتهایی است که درمانجو باید با آنها روبرو شود. در طول دوره درمان وسواس فکری عملی لازم است فرد مبتلا و خانواده او صبر و همکاری لازم را داشته باشند. بهطورقطع میتوان گفت این اختلال که یک مشکل روانشناسی است کاملاً قابلدرمان بوده و در صورت انجام اقدام مناسب و مراجعه به درمانگر مجرب میتوان این اختلال را بهخوبی درمان کرد.
درمان وسواس فکری عملی بدون دارو
درمانهای غیردارویی برای رهایی از وسواس وجود دارند تشخیص این موضوع که روند درمان باید چگونه انجام شود، بر عهده متخصص است. شما می توانید برای برقراری ارتباط سریع و مداوم با روان درمانگر و روان پزشکی حاذق می توانید از سامانه دکتر مایکو استفاده نمایید که امکان ویزیت حضوری و آنلاین را برای شما ایجاد کند. اما از بهترین روشهای درمانی مواجهه و خودداری از پاسخ است. این روش درصورتیکه به طور صحیح انجام شود میتواند تا ۸۰ درصد اثربخش باشد. مراجعه به درمانگر مجرب میتواند در رفع این اختلال نقش مهمی داشته باشد. در صورتی که تغییر دیدگاه یا تمرینات و تکنیکهای لازم برای درمان این مشکل صورت بگیرد، ممکن است نیازی به استفاده از دارو وجود نداشته باشد.
بهترین قرص و دارو برای درمان وسواس فکری عملی چیست؟
درمان دارویی یکی از روشهای “علاج وسواس” محسوب میشود. در درمان وسواس فکری از داروهای ضدافسردگی و بازدارندههای بازجذب سروتونین استفاده میشود که میتواند تا ۷۰ درصد به مبتلایان کمک کند. داروهایی چون فلووکسامین، پاروکستین، فلوکستین و سرترالین از جمله داروهایی هستند که در هنگام ابتلای فرد به چنین اختلالاتی تجویز میشوند.
دوز داروها باتوجهبه نیاز فرد و تشخیص پزشک تعیین میشود. داروهای آنتی سایکوتیک تقویتی برای مبتلایان به OCD میتواند تا ۴۰ تا ۶۰ درصد اثربخش باشد. داروهای ریسپریدون، کوتیتیاپین و الانزاپین از جمله داروهای آنتی سایکوتیک هستند. تشخیص و تجویز چنین داروهایی تنها بر اساس تشخیص پزشک باید صورت گیرد.
الانزاپین و وسواس
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، دارودرمانی یکی از روشهای درمان وسواس فکری عملی است. یکی از داروهای مورداستفاده در درمان این اختلال الانزاپین با دوز ۵ تا ۱۰ میلیگرم و در طی ۶ هفته است. تشخیص مقدار دوز و مدتزمان مصرف این دارو بر عهده پزشک است. بااینحال این دارو نیاز به زمان کافی برای اثربخشی دارد. استفاده از این دارو ۴۰ تا ۵۰ درصد در مبتلایان اثربخش است. یافتههای حاصل از مطالعات مختلف نشان میدهد که تأثیربخشی الانزاپین در افراد مختلف کاملاً یکسان بوده و در درمان بیماران یک داروی کمکی و تقویتکنندگی بسیار مؤثر محسوب میشود.
درمان وسواس فکری عملی با داروهای گیاهی
رفع وسواس فکری با استفاده از داروهای گیاهی از جمله دیگر روشهایی است که در درمان این بیماری استفاده میشود. درمان وسواس با طب سنتی طرفداران زیادی دارد. در این روش درمانی از داروهای مختلفی استفاده میشود.
گیاهان دارویی باعث میشوند که علائم ناشی از این بیماری کاهش یابد. بااینحال نمیتوان این روش درمانی را بهعنوان روش قطعی برای درمان در نظر گرفت. لازم است اقدامات درمانی دیگری نیز صورت گیرد. از جمله گیاهان مورداستفاده برای درمان وسواس میتوان به گیاهانی چون میخک، شکوفه پنبه، تخم گشنیز، بنفشه، گل ختمی، گل گاو زبان، کاسنی و … اشاره کرد.
درمان وسواس فکری عملی در نوجوانان
رهایی از وسواس فکری عملی ممکن است در نوجوانان نیز به شدت حس شود. بهخصوص که این گروه سنی بسیار حساس بوده و ممکن است با مشکلات اضطرابی نیز همراه باشند. نوجوانان مبتلا به این اختلال ممکن است رفتارهایی از لحاظ اجتماعی از خود نشان دهند. این اختلال در نوجوانان میتواند باعث شود که احساس کنند باید کارهای خاصی مثل مرتب کردن لباسها بر اساس رنگ یا شیوههای مختلفی برای مرتب کردن اتاق یا انجام نظافت شخصی داشته باشند.
سه شاخصه کلیدی برای تشخیص وسواس در نوجوانان وجود دارد: مشاهده مقاومتهای درونی، وجود بینش متناسب با سن و اجبارهای ذهنی. خانواده میتواند نقش پررنگی در درمان وسواس فکری نوجوانان داشته باشد. تمرینهای مختلفی برای خنثیکردن این اختلال وجود دارد که باید تحتنظر درمان گر انجام شود.
دکتر مایکو این امکان را برای شما ایجاد کرده که به محض قبول این که نیاز به درمان وسواس فکری عملی دارید از طریق این سامانه نوبت خود را از بهترین متخصصان و درمانگران در تمامی مراکز کلینیک ها و بیمارستان ها (کلینیک مجازی) ثبت نمایید. شما می توانید هر کدام از انواع ویزیت ها را که برایتان راحت تر است یعنی حضوری، متنی، تلفنی و البته تصویری را انتخاب نمایید.
راههای درمان وسواس شستشو چیست؟
در این وسواس فرد قابلیت کنترل افکار خود را در زمینه شستشوی وسایل ندارد و معمولاً رفتارهای تکراری از خود نشان میدهد. چنین افرادی معمولاً از وسواس خود آگاه هستند؛ ولی نمیتوانند آن را کنترل کنند. درمان وسواس فکری عملی شستشو اهمیت زیادی دارد؛ چراکه این وسواس از نظر شیوع در رتبه اول قرار دارد. برای درمان ocd شستشو لازم است افراد به پزشک مراجعه کنند و برای مدتزمان معینی دورههای درمانی لازم را طی کنند. در بعضی از افراد درمان کامل وسواس ممکن است حتی تا بیش از 3 سال نیز طول بکشد.
راه درمان وسواس نجاست
فرد مبتلا به این وسواس ممکن است با اختلال در زندگی روبرو شود و از کارهای اصلی باز بماند. در این نوع وسواس که اغلب در افراد مذهبی بروز پیدا میکند، شخص نسبت به نجاساتی مانند ادرار بسیار حساس بوده و دائماً تصور میکند که با این نجاسات در تماس است. روشهای درمانی مختلفی برای علاج وسواس وجود دارند. لازم است فرد این مورد از روانشناسان مجرب کمک گرفته و به کمک مشاورههای لازم این مشکل را برطرف کند. همچنین خانواده فرد مبتلا نیز باید صبر و حوصله زیادی پیشه کنند تا تکنیکهای مختلف درمانی و تمرینهای روزانه بیمار به طور کامل طی شود.
درمان وسواس فکری مذهبی
در این نوع از اختلال فرد نسبت به مسائل مذهبی مانند دعاکردن یا اعتراف به گناهان بسیار حساس است. این نوع وسواس به دهه ۱۶۰۰ میلادی و زمان کاتولیکها برمی گردد. چرا که در آن دوره افراد تلاش میکردند تا به ایمان غیرواقعی دست پیدا کنند. در افراد مبتلا به این وسواس ممکن است دعاکردن بیش از حد، تفکر بیش از حد، تفکرات کفرآمیز و تصورات غلط درباره خداوند وجود داشته باشد. برای درمان چنین وسواسی لازم است از روش مواجهه سازی و جلوگیری از پاسخ استفاده شود. این نوع از درمان وسواس فکری عملی میتواند در خنثیکردن چنین وسواسی مؤثر باشد. همچنین استفاده از دارودرمانی نیز در درمان این اختلال کمککننده است.
درمان اختلال شخصیت وسواسی جبری
در این نوع اختلال فرد مجموعهای از تجربههای درونی و الگوهای رفتاری ناخواسته را بروز میدهد و دچار انواع مزاحمتهای ذهنی میشود که اغلب با ایجاد استرس و اضطراب همراه هستند.
همچنین تغییراتی چون ضربان قلب بالا و سفتی ماهیچهها نیز در این افراد دیده میشود. علت اصلی شکلگیری این اختلال به تجربیات دوران کودکی برمیگردد. برای بهبود این مشکل باید از درمان رفتاری شناختی یا CBT استفاده کرد.
برای علاج وسواس فکری چه بخوریم؟
از جمله راههای مقابله با وسواس فکری تغییر سبک زندگی و مصرف غذاهای مفید است. برخی از شربتها مانند شربت گل گاو زبان میتوانند تأثیر زیادی در کاهش اضطراب، استرس و رفع وسواس فکری داشته باشند. همچنین چنین شربتی خواص دیگری نیز دارد که میتواند در ایجاد احساس آرامش کمککننده باشد. لازم به ذکر است که استفاده از چنین مواد خوراکی نمیتواند بهتنهایی بهعنوان یک روش درمان ocd محسوب شود و لازم است در کنار سایر روشها و در طی دوره درمانی مورداستفاده قرار بگیرد.
خوددرمانی وسواس
یکی از روشهای درمان وسواس فکری عملی خوددرمانی است. بااینحال این روش معایب زیادی دارد. خوددرمانی به این صورت است که فرد تلاش میکند تا با ترسها روبرو شود. از تکنیکهای چون مدیتیشن یا تغییر سبک زندگی استفاده میشود. باید توجه داشت که این روشها به طور کل تأثیرگذار بوده و میتوانند در بهبود علائم مؤثر باشند اما درصورتیکه مشکلات شدید وسواسی وجود داشته باشد، این روشها بهتنهایی برای علاج وسواس کافی نبوده و مراجعه به درمانگر و پزشک ضروری است.
درمان وسواس فکری چقدر طول میکشد؟
از جمله مسائلی که برای درمان وسواس فکری عملی وجود دارد این موضوع است که چقدر زمان لازم است تا بیماری بهبود یابد. در پاسخ باید گفت که نمیتوان یک عدد ثابت را در نظر گرفت. بااینحال میتوان گفت که برای درمان چنین اختلالی حداقل یک ماه زمان لازم است و کمتر از این مدتزمان درمان نمیتواند به طور کامل انجام شود. البته تشخیص مدتزمان درمان بر عهده پزشک و درمانگر است. به صورت کلی می توان گفت که درمان وسواس و در کل راه های مقابله با وسواس فکری بین ۳ تا ۶ ماه زمان میبرد. اما در شرایطی که فرد تکنیکهای لازم را به طور کامل انجام دهد این دوره درمانی میتواند کوتاهتر باشد.
برای درمان وسواس فکری عملی به چه دکتری مراجعه کنم؟
برای درمان وسواس فکری و عملی لازم است به افراد متخصص مراجعه کنید. در مرحله اول شما باید به یک روانشناس بالینی مراجعه کرده و در ادامه با تشخیص او در صورت لازم درمان دارویی را به کمک روانپزشک شروع کنید. شما می توانید با کمک گرفتن از بهترین روانشناسان و روان پزشکان فرآیند درمان و علاج وسواس راحت را طی کنید. برای اینکار کافیست نوبت خود را برای ویزیت تصویری، تلفنی، متنی و حضوری از سامانه دکتر مایکو ثبت کنید.
منابع:
سوالات شما
درمان وسواس فکری عملی چقدر طول میکشد؟
نمیتوان یک عدد ثابت را در نظر گرفت اما میتوان گفت حداقل یک ماه زمان لازم است. تشخیص مدت زمان درمان بر عهده درمانگر است اما به صورت کلی می توان گفت که درمان وسواس فکری عملی بین ۳ تا ۶ ماه زمان میبرد.
بهترین قرص و دارو برای درمان وسواس فکری عملی چیست؟
در درمان وسواس فکری از داروهای ضدافسردگی و بازدارندههای بازجذب سروتونین استفاده میشود که میتواند تا ۷۰ درصد به مبتلایان کمک کند. داروهایی چون فلووکسامین، پاروکستین، فلوکستین و سرترالین از جمله داروهایی هستند که توسط روان پزشک تجویز میشوند.