اختلال خواب در بدن شما بعضی وقتها ممکن است در اثر استرس ایجاد شود. هنگامی که با این مسئله روبرو میشوید، ممکن است کل زندگی شما تحت تاثیر قرار بگیرد. با توجه به اختلالی که افراد هنگام خواب دارند، ممکن است احساس متفاوتی داشته باشند که هر یک علائم خاصی دارند. اما در صورت کم خوابی شدید، باید پزشک متخصص آن را بررسی کنید. اگر خواب راحتی ندارید و ساعت خواب مشخصی ندارید، در ادامه شما را به مطالعه مجله دکتر مایکو دعوت میکنیم:

اختلال خواب چیست؟
اختلال خواب جزو بیماریهایی است که به خاطر آن فرد توانایی خود برای خواب منظم را از دست میدهد و ممکن است در اثر بیماریهای زمینهای یا اضطراب به وجود آمده باشد. امروزه افراد زیادی به این نوع اختلالات مواجه هستند و علائمی چون کم خوابی، پریدن از خواب، عدم راه یافتن به مرحله خواب عمیق و… را تجربه میکنند. در صورت مشاهده با هر یک از علائم اختلال در خواب، بهتر است با مجموعه پزشکان دکتر مایکو در ارتباط باشید؛ چرا که به طور کامل مشکلات شما را مورد بررسی قرار خواهد داد و بهترین روش درمانی را در اختیار شما قرار میدهد. شما می توانید از پزشکان بیمارستان و مطب ها به صورت آنلاین نوبت ویزیت حضوری یا آنلاین (تلفنی، متنی و تصویری) ثبت کنید.

انواع اختلالات خواب
هر فردی در طول شبانه روز به طور معمول به ۷ الی ۸ ساعت خواب کافی نیاز دارد. در صورتی که ساعت خواب دچار تغییرات شود، معمولاً با اختلال خواب مواجه خواهید شد که در انواع مختلف دستهبندی میشوند از قبیل:
- بی خوابی: فرد مبتلا به این اختلال، در اثر اضطراب و استرس نمیتواند به خواب برود.
- آپنه خواب: به وقفههای تنفسی در خواب گفته میشود که در اثر آن اکسیژن کمی به بدن فرد میرسد.
- پاراسومنیا: در این نوع اختلال، فرد حرکات و رفتارهای غیر عادی را از خود بروز میدهد.
- سندروم پای بیقرار: در این اختلال، فرد احساس نا آرامی دارد و به طور مکرر پاهای خود را تکان خواهد داد.
- نارکولپسی: فرد مبتلا به این اختلال در هر لحظه ممکن است احساس خواب آلودگی و خستگی کند و سریع به خواب برود.
- بیخوابی همراه با پرش مدام: در این اختلال، فرد نمیتواند به خواب برود و در حین خواب به طور مکرر از خواب میپرد.

علت اختلال خواب در زنان و مردان
دلایل بسیار زیادی وجود دارد که باعث اختلال خواب میشوند. در صورتی که شما قصد دارید این اختلال را در بدن خود درمان کنید، باید با علتهای آن آشنایی داشته باشید که عبارتند از:
- استرس و اضطراب: معمولا استرس و اضطراب باعث میشود روی کیفیت خواب تاثیر بگذارد و معمولاً فرد هنگام خوابیدن احساس راحتی ندارد.
- درد مزمن: انواع دردهای مختلف ناشی از بیماریها، ممکن است چندان شدید باشد که احساس راحتی را از شما گرفته و مانع خوابیدن شود.
- مشکلات تنفسی: آلرژی و انواع سرماخوردگیهای مختلف که تنفس را دچار مشکل میکنند، ممکن است باعث اختلال خواب شوند.
- ژنتیک: اکثر افراد در اثر عوامل ژنتیکی در طول زندگی خود خواب راحت و آرامی ندارند.
- اعتیاد: یکی از دلایل رایجی که باعث اختلال در خواب میشود، اعتیاد به الکل و مواد مخدر است.

افسردگی و اختلال خواب
افسردگی و خواب به طور عجیب با یکدیگر در ارتباط هستند و بین آنها ارتباط دو طرفه وجود دارد. معمولاً افسردگی باعث میشود که در خواب شما اختلالات زیادی به وجود آید. همچنین اختلال خواب هم موجب میشود که فرد به افسردگی دچار شود. معمولاً هنگامی که شما به بیخوابی مبتلا شده باشید، ۱۰ برابر امکان افسردگی در شما افزایش پیدا میکند.
اختلال خواب در کودکان اوتیسم
معمولا ۸۰ درصد از کودکان اوتیسم با اختلال خواب مواجه هستند. میتوان گفت که این اختلالات در کودکانی که مبتلا به اوتیسم هستند نسبت به کودکان معمولی دو برابر است. در حالت کلی کودکان اوتیسم بیشتر به بیخوابی مبتلا هستند. در حالت معمول ۱۱ دقیقه بیشتر زمان نیاز دارند تا به خواب بروند. همچنین در طول خواب شبانه، چندین بار دچار مشکلات تنفسی هم میشوند.
اختلال خواب در کودکان
کودکان چون بزرگسالان ممکن است به اختلال خواب دچار شوند. این اختلالات معمولاً در کودکان به دو دسته تقسیم بندی میشود و عبارت است از:
- بیخوابی اولیه: به این اختلال، بیخوابی روانی فیزیولوژیکی هم گفته میشود که در ارتباط با عادتهای بدخوابی، دیر به رختخواب رفتن، اضطراب و استرس است.
- بیخوابی ثانویه: معمولا در این اختلال کودکان با مشکلات پیچیدهتری مواجه هستند که در اسرع وقت باید با پزشک متخصص در ارتباط باشند.
اختلال خواب در نوجوانان
نوجوانی یکی از دورههای زندگی است که اختلال خواب در آن بیشتر از هر دوره دیگری قابل مشاهده است. معمولا نسبت به مردمان عادی، نوجوانان ۲۴ درصد بیشتر با اختلالات خواب مواجه خواهند شد. هنگامی که نوجوانان با اختلالات مختلف در خواب خود مواجه میشوند، معمولاً با انواع پرخاشگری، خودکشی، افسردگی و … هم مبتلا خواهند شد.

درمان اختلال خواب
امروز نسبت به زمانهای گذشته اختلال خواب در بین مردم افزایش پیدا کرده است؛ به همین دلیل راه و روشهای درمانی بسیار زیادی برای آن در نظر گرفته شده است که عبارتند از:
- درمان پزشکی: در این روش از انواع داروهای خوابآور، مکمل ملاتونین، داروهای سرماخوردگی و آلرژی استفاده میشود.
- تغییر در سبک زندگی: در این روش فرد مبتلا به این نوع اختلال، باید سبک زندگی خود را تغییر دهد تا بتواند خواب بهتری را تجربه کند.
- درمان طب سنتی: علاوهبر داروهای شیمیایی، در طب سنتی با استفاده از انواع داروهای گیاهی میتوان انواع اختلالات موجود در خواب را از بین برد.
درمان اختلالات خواب در بزرگسالان
در قدم اول برای درمان اختلالات خواب در بزرگسالان، باید علت بیخوابی تشخیص داده شود و بر اساس آن درمان مناسب را مشخص کنند. در صورتی که علت این اختلالات مربوط به مصرف دارو باشد، روانپزشک یا متخصص، با برخی از داروهای خوابآور میتواند اختلالات را کنترل کند. اما در نهایت هنگامی که بدن فرد به دوز دارو عادت کند، کم کم به آن وابستگی پیدا کرده و دچار بیخوابی شدید میشود.
در مرحله بعد انواع بیماریهای زمینهای فرد باید درمان شود. متخصصان در این زمینه باید فرد را مورد بررسی قرار دهند تا بیماری از بین برود و در نهایت مشکل بیخوابی هم رفع گردد.

بهترین داروی اختلال خواب
هنگامی که شما با اختلال خواب مواجه میشوید، در قدم اول باید به متخصص مراجعه کنید و از مصرف خودسرانه دارو پرهیز کنید. در این زمینه روانپزشکان و متخصصان داروهایی مناسب برای اختلال در خواب در نظر میگیرند که برخی از آنها عبارت است از:
- ترازودون
- بنزودیازپین
- دوکسپین
- سوورکسانت
- زولپلون
- زولپیدم
متخصص اختلالات خواب کیست؟
امروز متخصصان زیادی در زمینه اختلالات خواب فعالیت دارند، پس شما در قدم اول هنگام مشاهده هر نوع اختلالی در خواب خود، باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا با مشکلات حادتر مواجه نشوید. در این زمینه مجموعه دکتر مایکو میتواند مشاورههای تخصصی را در اختیار شما قرار دهد؛ چرا که شما لایق راحت ترین راه های تشخیص و درمان هستید.
«اگر شما هم تجربه و اطلاعاتی در مورد اختلالات خواب دارید، در قسمت نظرات آن را با ما به اشتراک بگذارید.»

منابع: