سیاهی ناخن پا علل مختلفی می تواند داشته باشد. از عفونت گرفته تا ضربه و بیماری. تغییر رنگ ناخن پا می تواند برای هرکسی از ما اتفاق بیفتد. در اکثر مواقع این مشکل خود به خود حل می شود اما همیشه اینطور نیست و شاید این تغییر رنگ علت جدی پشتش هست که باید آن را کشف و بررسی کنید. در این مقاله از دکتر مایکو می خواهم شما را ابتدا با علت و سپس با نحوه ی درمان سیاه شدن ناخن پا آشنا کنم.
سیاهی ناخن پا از چیست؟
سیاهی ناخن های پا می تواند به خاطر عفونت یا ضربه اتفاق بیفتد. البته عفونت های قارچی از ابتدا باعث این سیاهی نمی شوند. پس از پیشرفت کافی عفونت است که ممکن است انگشتان پای ما تغییر رنگ به سفید، سیاه، زرد یا سبز دهند. همراه با تغییر رنگ ممکن است ناخن ضخیم و منحرف هم بشود. طوری که گرفتن ناخن پا هم برایمان مشکل می شود.
علت خون مردگی زیر ناخن شست پا
علت تغییر رنگ ناخن شست پا می تواند ضربه یا فرو رفتگی ناخن در گوشت باشد. گاهی سیاهی ناخن پا بابت مشکل کوچکی ایجاد و خود به خود رفع می شود اما همیشه اینطور نیست. گاهی سیاهی ناخن پا رفع نمی شود تا وقتی که علت آن مشخص شود از بین برود. در ادامه علل مختلف تغییر رنگ ناخن پا را گفته ایم:
- ضربه
- کفش نامناسب
- بیماری های زمینه ای مانند مشکلات تیروئید، دیابت، بیماری قلبی، بیماری کلیوی، سرطان ملانوما و پستوریازیس.
- عفونت قارچی
- ضعف برنامه ی تغذیه در تأمین ویتامین های بدن
- مصرف برخی داروها
سیاه شدن ناخن پا در دیابت
همانطور که گفته شد یکی از بیماری هایی که باعث سیاهی ناخن پا می شود دیابت است. بنابراین لازم است مخصوصا اگر دیابت نوع دو دارید مواظب این قضیه باشید. اولین نشانه ی سیاهی ناخن بخاطر دیابت به وجود آمدن یک خط قرمز همراه با درد است و کم کم رو به سمت سیاهی می رود. اگر دیابت خود را کنترل نکنید و زیر نظر پزشک نباشید احتمالا این سیاهی به همه ی انگشتان شما خواهد رسید.
کمبود کدام ویتامین باعث کبودی ناخن میشود؟
سوءتغذیه می تواند باعث ملانونیشی شود که یک بیماری مربوط به ناخن است. مخصوصا کمبود پروتئین، ویتامین D یا ویتامین B12 می تواند باعث تغییر رنگ ناخن ها شود.
کبودی ناخن و سرطان
کبودی یا تغییر رنگ ناخن ها زمانی می تواند به سرطان مرتبط باشد که داروها باعث این اتفاق می شوند. هنگام درمان ممکن است رنگ ناخن ها به سیاه، آبی، سبز و قهوه ای نزدیک شود که البته در اکثر موارد موقتی است. البته در نوعی از سرطان پوست یا همان ملانوم زیرانگالی که بیماری جدی است هم تغییر رنگ ناخن ها اتفاق می افتد. این مشکل اغلب به صورت لکه های قهوه ای تیره روی یک یا چند ناخن ظاهر می شود.
درمان سیاهی ناخن پا از عفونت قارچی
یک راه برای رفع سیاهی ناخن پا این است که پای خود را به مدت 20 دقیقه در آب سرد خیس کنید، بعد آن ها را خشک کنید و سپس از پماد ضد قارچی که پزشک برایتان تجویز کرده استفاده کنید. پس از پماد، لازم است ناخن پای خود را با یک باند تمیز ببندید. اگر احساس کردید که ناخن پای شما دارد شروع به جدا شدن از انگشت می کند، باید ناخن را کوتاه کرده و سوهان بکشید تا از کنده شدن یک دفعه و درد آن جلوگیری کنید.
درمان خانگی سیاه شدن ناخن پا
- خیساندن روزانه ی پاها در محلول آب و سرکه؛
- استفاده از پماد موضعی؛
- روغن درمان با روغن درخت چای، روغن پونه کوهی و روغن های اوزون شده؛
- خیساندن ناخن ها در محلول آب و سیر به مدت 20 دقیقه.
اما چه کنیم تا دچار سیاهی انگشت پا نشویم؟
برخی عادات سالمی که می توانید انجام دهید تا از سیاه شدن ناخن پا جلوگیری کنید عبارتند از:
- هر روز پاهای خود را بشویید؛
- ناخن های خود را کوتاه نگه دارید؛
- کفش را هوشمندانه انتخاب کنید؛
- از سوهان به اندازه ی کافی استفاده کنید؛
- لوازم مراقبت از ناخن هایتان را به بقیه ندهید؛
- جوراب مناسب بپوشید؛
- حواستان به عفونت قارچی و رفع سریع آن باشد.
آیا می توانم با ناخن سیاه پا بدوم؟
اگر ناخن شما سیاه شده و درد نمی کند می توانید به فعالیت های همیشگی خود ادامه دهید به شرط آنکه ناخن را به موقع کوتاه کنید. اگر قسمتی از ناخن شل شده هم حواستان به کوتاه کردن آن باشد تا آسیب بیشتری هنگام دویدن به آن وارد نشود و از کشیدن ناخن هم خودداری کنید.
آیا ناخن سیاه پا می افتد؟
وقتی که پا آسیب می بیند، ناخن آن معمولا سیاه یا بنفش می شود چون خون در زیر ناخن جمع می شود که به آن هماتوم زیر ناخنی می گویند. همین خون جمع شده باعث فشار روی ناخن می شود که باعث جدایی به مرور آن از انگشت پا می شود. پس از چند هفته ناخن از انگشت کاملا جدا می شود.
منابع:
https://www.verywellhealth.com/black-toenail-7197905.
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-to-know-melanonychia