شکستگی لگن به شکستگی جزئی یا کامل استخوان لگن گفته میشود. این شکستگی یک آسیب جدی تلقی شده و به رسیدگی و درمان فوری نیاز دارد. شکستگی در ناحیهی لگن در جوانان اغلب به دلیل بروز حوادثی مانند تصادف، سقوط از ارتفاع، زمین خوردن و وارد شدن ضربههای شدید به استخوان رخ میدهد. در بیشتر مواقع شکستن استخوان لگن برای افراد بالای ۶۰ سال اتفاق میافتد. در این مواقع یک زمین خوردن ساده میتواند به بروز این مشکل منجر شود.
بهمنظور آشنایی بیشتر با علائم و علل شکستگی لگن در سالمندان، جوانان و کودکان در ادامهی مطلب با دکتر مایکو همراه باشید. در این مقاله علاوه بر پرداختن به موضوعات ذکرشده موضوعات دیگری نظیر روشهای درمان این نوع از شکستگی استخوان را نیز مورد بررسی قرار دادهایم.

علائم شکستگی لگن
در بیشتر مواقع شکستن استخوان لگن به دلیل وارد شدن ضربات شدید به لگن اتفاق میافتد. برخی از علائم بروز این بیماری ارتوپدی عبارتند از:
- احساس درد در ناحیهی لگن یا قسمت بالایی ران پا
- تورم و کبودی اطراف لگن یا بالای ران پا
- ناتوانی در ایستادن یا قرار دادن وزن بر روی لگن یا پای آسیبدیده
- بروز مشکل در حرکت باسن یا ران پا
- قرار گرفتن پای آسیبدیده در زاویهای نامناسب و نامتناسب با پای سالم

علت شکستگی لگن
شکستن لگن ممکن است برای تمامی افراد در سنین مختلف اتفاق بیافتد؛ باوجوداین افراد مسن و افراد مبتلا به پوکی استخوان بیشتر از سایر افراد در معرض آسیبدیدگی استخوان این ناحیه قرار دارند. از دیگر عوامل تاثیرگذار بر احتمال افزایش شکستگی ناحیهی لگن میتون از عواملی مانند سبک زندگی، استفاده از داروهای خوابآور و وضعیت کلی سلامتی اشخاص اشاره کرد. در این بخش از مقاله علل شکستن استخوان لگن را در شرایط مختلف بررسی خواهیم کرد.
شکستگی لگن در تصادف
در هنگام بروز تصادفات وارد شدن یک نیروی خارجی فراتر از حد تحمل استخوان میتواند به شکستن لگن منجر شود. اصابت خودرو یا موتورسیکت به استخوان لگن یا زمین خوردن شدید عابر پیاده و در نتیجه وارد آمدن ضربه به لگن اصلیترین علل شکستگی لگن در تصادف محسوب میشوند.

شکستگی لگن در سالمندان
بروز تغییرات فیزیولوژیکی و ضعف سیستم بدنی در سالمندان عمدهترین علت افزایش احتمال شکستن استخوان لگن در این افراد است. با گذشت زمان و وارد شدن به دوران سالخوردگی ساختار و عملکرد استخوانها تغییر کرده و اشخاص را در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار میدهد. پوکی استخوان امکان بروز شکستگی در استخوان ناحیهی لگن را افزایش میدهد.
شکستگی لگن در جوانان
«شکستگی استخوان لگن» در جوانان به دلایلی مانند بروز تصادف، زمین خوردن، سقوط از ارتفاع و وارد شدن آسیبهای شدید به استخوان اتفاق میافتد. سبک زندگی خوب و سلامت جسمانی مناسب میتواند احتمال شکستن استخوان لگن را در جوانان به میزان چشمگیری کاهش دهد.
شکستگی لگن در کودکان
علل شکستن استخوان ناحیهی لگن در کودکان نیز مشابه علت بروز این امر در جوانان است. تصادفات، سقوط از ارتفاع، زمین خوردن یا آسیب دیدن در هنگام ورزش از عمدهترین دلایل شکستن استخوان لگن کودکان به شمار میروند.

چرا شکستگی لگن کشنده است؟
شکستگی لگن پا میتواند احتمال مرگ افراد را افزایش دهد. این خطر اشخاص مسن را بیشتر از سایرین تهدید میکند. عوارض جانبی این اتفاق مانند لخته شدن خون، عفونت، خونریزی داخلی، سکته مغزی و نارسایی قلبی از علائم اصلی کشنده بودن شکستن استخوان لگن به حساب میآیند.
شکستگی لگن چه مدت خوب میشود؟
زمان موردنیاز جهت درمان کامل شکستگی استخوان ناحیهی لگن با توجه به معیارهایی مانند سن افراد، وضعیت کلی سلامت جسمانی، شدت شکستگی و کیفیت سبک زندگی متفاوت است. بهطورکلی درمان شکستگی در این ناحیه بیش از حد تصور افراد زمان میبرد.
پس از گذشت چهار تا شش هفته از زمان بروز حادثه درد کمتری را در این ناحیه احساس خواهید کرد؛ همچنین ممکن است، بتوانید با استفاده از واکر برای مدتزمان بیشتری قدم بزنید. بعد از سه ماه استخوان لگن بهطور کامل بهبود پیدا میکند؛ باوجوداین تقویت بهمنظور عضلات پا و بازگشت به روال سابق زندگی به ۶ الی ۹ ماه زمان مضاعف نیاز دارید.
با سپری شدن یک سال از زمان شکستگی میتوانید به روند عادی زندگی خود بازگردید. توجه کنید که درصورت به تعویق افتادن درمان درد بیشتری را تجربه کرده و برای بهبود و درمان به دوره طولانیتری نیاز خواهید داشت.

درمان شکستگی لگن بدون جراحی
معمولا درمان شکستن لگن با استفاده از عمل جراحی انجام میشود. درصورتیکه دچار شکستگی جزئی یا ترکخوردگی در ناحیهی لگن شدهاید، ممکن است که دکتر متخصص مراجعه به فیزیوتراپ را به شما پیشنهاد دهد.
اگر برای درمان شکستگی استخوان ناحیهی لگن از درمانهای غیرجراحی استفاده کردهاید، لازم است تا پس از درمان بهصورت مداوم تحت معاینات پزشکی قرار بگیرید. عکسبرداری از استخوان یکی از روشهایی است که به پزشکان اجازه میدهد تا از درمان کامل بیماری مطمئن شوند.
درمان سریع شکستگی لگن
از مهمترین مزایای درمان سریع شکستن استخوان لگن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش درد ناشی از شکستگی
- جلوگیری از کاهش توده عضلانی
- کوتاه شدن مدتزمان بهبودی و طول درمان
- افزایش امکان درمان کاملتر و موثرتر شکستگی
- جلوگیری از بروز عوارض جانبی شکستن استخوان لگن همچون زخم بستر و لخته شدن خون
- کاهش احتمال مرگ بر اثر شکستگی استخوان

عمل لگن شکسته
بهتر است که عمل لگن شکسته در عرض مدتزمان کوتاهی پس از بروز حادثه صورت بگیرد. این موضوع از افزایش آسیبدیدگی و گسترش آن جلوگیری میکند. درصورتیکه وضعیت بیمار ناپایدار باشد، جراحی لگن تا برای مدتی به تعویق میافتد. نحوه انجام عمل لگن شکسته و زمان لازم تا اتمام عمل بسته به نوع و شدت شکستگی متفاوت است.
درمان خانگی ترک خوردگی لگن
بهمنظور درمان شکستگی یا ترکخوردگی لگن بهتر است که در اسرع وقت به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. از این طریق میتوانید هرچه سریعتر سلامتی خود را به دست آورده و عوارض کمتری را تجربه کنید. توجه به برخی نکات و بهکارگیری آنها در دوران نقاهت و در منزل میتواند روند بهبودی شما را تسریع کند. برخی از این نکات عبارتند از:
- استراحت کردن و خودداری از انجام فعالیتهای سنگین
- خودداری از نشستن در طولانیمدت
- استفاده از مسکنهای بدون نسخه جهت کاهش درد
- استفاده از کیسه آب گرم یا کمپرس سرد برای کاهش درد و تورم
شکستگی لگن و پلاتین
در بعضی از موارد شکستگی استخوانهای لگن جابهجا شده و به سایر اندامهای داخلی آسیب میرسانند. درصورت بروز شکستگیهای شدید ممکن است در هنگام جراحی از پلاتین نیز بهمنظور بازگرداندن استخوانها به محل اصلی خود، تثبیت استخوان و جلوگیری از جابهجایی مجدد آن استفاده شود.
غذاهای مفید برای شکستگی لگن
مصرف برخی از مواد غذایی پس از شکستن استخوان لگن فرایند بازسازی استخوانها را تسریع میکند. ازجمله غذاهای مفید برای شکستگی استخوان لگن میتوان از موارد زیر نام برد:
- مواد غذایی حاوی پروتئین
- مواد غذایی حاوی کلسیم
- مواد غذایی حاوی ویتامین D
- مواد غذایی حاوی ویتامین C
- مواد غذایی حاوی آهن
- مواد غذایی حاوی پتاسیم

سخن آخر
شکستگی لگن یک آسیب خطرناک است که میتواند به صدمات جدی و جبرانناپذیری منجر شود. درصورت بروز این حادثه لازم است تا بلافاصله به یک پزشک متخصص مراجعه کرده و روند درمان خود را کامل کنید. با مراجعه به وبسایت دکتر مایکو میتوانید تعیین وقت ملاقات با پزشک را بهصورت آنلاین انجام دهید.
«اگر شما یا عزیزانتان دچار شکستگی لگن شده اند می توانید تجربه ی خود را از فرآیند درمان با خوانندگان این مقاله در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.»
منابع:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles//
https://www.hopkinsmedicine.org/hip-fracture
https://www.betterhealth.vic.gov/conditionsandtreatments/bone-fractures
https://www.nhs.uk/conditions/broken-hip/