خار پاشنه پا یک مشکل شایع در افراد است که ممکن است به دلیل برخورد با اشیاء تیز یا خارجی در محیطهای مختلف ایجاد شود. این مسئله معمولاً باعث تحریک و آسیب به پوست پا میشود. افراد ممکن است درد، تورم یا حساسیت در ناحیهی پاشنه خود احساس کنند. این علائم معمولاً به علت ورود جسم خارجی به پوست یا تحریک ناشی از آن است. علاوه بر عوارض فیزیکی، خار پاشنه ممکن است منجر به عفونتهای پوستی یا مشکلات جدیتر گردد. به همین دلیل اهمیت دارد که در صورت بروز این مشکلات، به موقع مداخله و درمان صورت بگیرد.

خار پاشنه چيست؟
خار پاشنه، زائدهی استخوانی است که در زیر پاشنهی پا ممکن است ایجاد شود. این زائده به خودی خود دردناک نیست، اما میتواند باعث التهاب و پا درد در پاشنه شود.

علت خار پاشنه چیست؟
علت دقیق ایجاد خار پاشنه مشخص نیست، اما عواملی که میتوانند خطر ابتلا به این بیماری ارتوپدی را افزایش دهند عبارتند از:
- افزایش سن
- اضافه وزن
- ایستادن یا راه رفتن طولانی مدت
- کفش نامناسب
- برخی بیماریهای زمینهای، مانند آرتریت روماتوئید
از کجا بفهمیم خار پاشنه داریم؟
خار پاشنه معمولاً با درد در پاشنهی پا، به ویژه در هنگام راه رفتن، ایستادن یا بلند شدن از حالت نشسته، بروز میکند. این درد ممکن است در صبح هنگام اولین قدمها شدیدتر باشد. اگر درد پاشنه پای شما با علائم زیر همراه باشد، ممکن است به خار پاشنه مبتلا باشید:
- درد در هنگام راه رفتن یا ایستادن طولانی مدت
- درد در هنگام بلند شدن از حالت نشسته
- درد در هنگام لمس پاشنه پا
- درد در هنگام فشار دادن پاشنه پا

در صورت بروز این علائم، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا علت درد شما تشخیص داده شود. پزشک میتواند با معاینهی فیزیکی و در صورت لزوم با انجام آزمایشها و تصویربرداری مانند اشعه ایکس، وجود خار پاشنه را تأیید کند.
اگر خار پاشنه درمان نشود چه میشود؟
در صورتی که بیماری “خار پاشنه پا” درمان نشود، ممکن است مشکلات جدی پدید آید. ابتدا، عدم درمان میتواند به تشدید علائم منجر شود و باعث افزایش درد، تورم و حساسیت در ناحیه پاشنه گردد. در ادامه، ممکن است باعث تشکیل زخمها و التهابات پوستی شود.
عدم مداخلهی به موقع میتواند راه را برای عفونتهای جدیتر باز کند که احتمالاً به سایر مشکلات سلامتی منجر میشوند. همچنین، خار پاشنه نمادی از نقص در محیطهای اطراف و بهداشت فرد میباشد، که در صورت نادیده گرفته شدن، مشکلات مزمن پوستی و سلامتی را به دنبال دارد.
آیا خار پاشنه خطرناک است؟
خار پاشنه در اکثر موارد خطرناک نیست ولی میتواند به عوارض ناخوشایندی منجر شود. اگرچه بیشتر موارد تنها باعث درد و تورم موقت میشوند، اما در صورت عدم درمان، احتمال عفونتهای پوستی و مشکلات جدیتر افزایش مییابد. توجه به این مسئله و درمان به موقع خار پاشنه، میتواند از ایجاد مشکلات بزرگتر جلوگیری کرده و سلامت پوست را حفظ کند.

علائم خار پاشنه
علائم خار پاشنه پا شامل درد، تورم و حساسیت در ناحیه پاشنه است. افراد ممکن است احساس کنند که یک شیء تیز یا خارجی در پوست پاشنه آنها فرو رفته است. مهمترین علامت خار پاشنه درد است که ممکن است هنگام بلند شدن، ایستادن و یا راه رفتن احساس شود.
راههای درمان خارپاشنه پا
در بیشتر موارد، خار پاشنه با درمانهای غیر جراحی، مانند استراحت، کمپرس سرد، یخ درمانی، مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) و فیزیوتراپی بهبود مییابد. در موارد شدید، ممکن است برای برداشتن خار پاشنه پا، جراحی لازم باشد.
درمان فوری خارپاشنه
اگر به دنبال درمان فوری هستید، لازم است بدانید که درمانهای غیر جراحی معمولاً چند هفته یا چند ماه طول میکشد تا اثر کنند. در موارد شدید، که از جراحی برای برداشتن خار پاشنه استفاده میشود، سرعت کار بیشتر است؛ اما این جراحی نیز معمولاً چند هفته طول میکشد تا بهبود یابد.

تزریق آمپول برای خار پاشنه
تزریق آمپول برای درمان خار پاشنه، یک روش درمانی غیر جراحی است که با تزریق داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) یا کورتیکواستروئید به داخل پاشنه پا، انجام میشود. این تزریقات میتوانند به کاهش التهاب و درد کمک کنند.
قرص درمان خار پاشنه
مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) یکی از روشهای درمان خار پاشنه پا است. این داروها میتوانند به کاهش التهاب و درد کمک کنند. برخی از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی که برای درمان خار پاشنه استفاده میشوند عبارتند از:
- ایبوپروفن
- ناپروکسن
- آسپرین
- دیکلوفناک
- کتورولاک
این داروها معمولاً به صورت قرص یا کپسول مصرف میشوند. دوز و مدت زمان مصرف این داروها باید توسط پزشک تعیین شود.

درمان قطعی خار پاشنه
روشهای درمانی برای این بیماری زیاد هستند. اما اگر بخواهیم یک درمان کاملا قطعی نام ببریم کار خیلی سخت میشود. انتخاب روش درمان کاملا بستگی به میزان پیشرفت بیماری و شرایط بیمار دارد. با این وجود روشهای درمانی موثر دارای تاثیرات متفاوتی هستند. برخی سریعتر عمل میکنند و برخی کندتر هستند. به علاوه برخی تاثیر بیشتری دارند و تاثیر برخی کمتر است. بهترین روش درمان استفاده همزمان از چندین روش برای بهرهوری بیشتر است. با این وجود روش درمان را باید دکتر متخصص تعیین کند.
برای مشورت با پزشک خود حتما نیاز نیست به صورت حضوری به مطب یا بیمارستان مراجعه کنید. شما می توانید با کمک سامانه ی دکترمایکو، که اولین سامانه ی دارای مجوز رسمی از وزارت بهداشت برای ارائه ی خدمات مجازی است، در خانه و به صورت تلفنی، متنی و تصویری با پزشک صحبت کنید و آزمایش و داروهای خود را بررسی کنید.
جراحی خار پاشنه
جراحی خار پاشنه معمولاً فقط در موارد شدید که درمانهای غیر جراحی موثر نبودهاند، انجام میشود. جراحی خار پاشنه میتواند به روشهای مختلفی انجام شود، از جمله:
- آرتروسکوپی: در این روش، یک برش کوچک در مفصل پا ایجاد میشود و از طریق آن، یک دوربین کوچک و ابزارهای جراحی وارد میشوند. سپس، خار پاشنه با استفاده از ابزارهای جراحی برداشته میشود.
- جراحی باز: در این روش، یک برش بزرگ در پشت پاشنه ایجاد میشود و خار پاشنه با استفاده از ابزارهای جراحی برداشته میشود.
پس از جراحی خار پاشنه، معمولاً به چند هفته استراحت و فیزیوتراپی نیاز است.

اوزون تراپی خار پاشنه
اوزون دارای خواص ضدالتهابی و ضد درد است و می توان از آن برای بهبود خار پاشنه پا استفاده نمود. به تزریق گاز اوزون در ناحیه پاشنه اوزون تراپی گفته میشود.
ویتامین برای خار پاشنه
چندین ویتامین و ماده معدنی بدن وجود دارند که در درمان خار پاشنه موثر هستند. این ویتامینها و مواد معدنی را بهتر بشناسید.
- ویتامین C: ویتامین سی یک آنتیاکسیدان قوی است که میتواند به کاهش التهاب کمک کند.
- ویتامین D: ویتامین D برای سلامت استخوانها و مفاصل ضروری است. کمبود ویتامین دی خطر ابتلا به خار پاشنه پا را افزایش میدهد.
- منیزیم: منیزیم برای سلامت عضلات و اعصاب ضروری است. کمبود منیزیم باعث گرفتگی عضلات و درد پا میشود.
- سلنیوم: سلنیوم یک آنتیاکسیدان قوی است که در کاهش التهاب موثر است.
- روی: روی برای سلامت استخوانها و مفاصل حیاتی است. کمبود روی خطر ابتلا به خار پاشنه را افزایش میدهد.

خار پاشنه طب سنتی
در طب سنتی، برای درمان خار پاشنه، میتوان از روشهایی مانند گلابی خشک و زردآلو خشک استفاده کرد. برای این منظور، گلابی خشک را خرد کرده و با زردآلو خشک مخلوط کرده و به صورت خمیری به محل خارپاشنه میمالید تا درد و التهاب تسکین پیدا کند.
درمان خار پاشنه با پیاز
پیاز به دلیل خواص ضد التهابی و ضدعفونی کنندهاش، ممکن است در کاهش التهاب و درمان خار پاشنه مؤثر باشد. برای این منظور، پیاز را خرد کرده و روی ناحیهی موردنظر قرار دهید. همچنین با باقی ماندن پیاز بر روی محل و بستن آن به وسیله نایلون یا بانداژ ممکن است به تسکین درد، تورم و حتی احتمال کاهش عفونت کمک کند. با این حال، در صورتی که علائم ادامه داشته و یا تشدید شوند، مهم است به متخصص پزشک مراجعه کنید.
سیر برای درمان خار پاشنه
سیر به دلیل خواص ضد التهابی، ضد عفونی کننده و آنتیبیوتیکیاش ممکن است در کاهش التهاب و درمان خار پاشنه موثر باشد. برای استفاده، یک حبه سیر را خرد کرده و آن را روی ناحیه خار پاشنه پا قرار دهید. با این حال، واضح نیست که آیا این روش به میزان قابل توجهی موثر است یا خیر! هر فرد به نحوی به درمان واکنش نشان میدهد.

آب درمانی برای خار پاشنه
قرار دادن پاها در آب گرم ممکن است به گشاده کردن رگهای خونی و کاهش التهاب کمک کند. همچنین، میتواند عضلات را آرام کند و درد را تسکین دهد. به علاوه، آب سرد میتواند تورم را کاهش و درد را تکسین دهد. استفاده از آب سرد به خصوص اگر خار پاشنه ناشی از آسیب یا ترشح در ناحیه باشد، موثر است.
دکتر خار پاشنه
میتوانید برای درمان خار پاشنه به ارتوپد و فیزیوتراپیست مراجعه کنید، باتوجه به نوع بیماری و شدت آن میتوانید پزشک را انتخاب کنید.

سخن آخر
خار پاشنه پا با علائمی مانند درد، التهاب و عفونت که به همراه دارد، ممکن است آزار و اذیت زیادی برای فرد ایجاد کنید. به همین دلیل اغلب افراد به دنبال راهی سریع برای درمان آن هستند. راههای زیادی برای درمان خارپاشنه مانند: استراحت، کمپرس سرد، یخ درمانی، مصرف داروهای ضد التهاب، مصرف قرص و دارو تا عمل جراحی وجود دارد. هر کدام از این روشها مزایا و معایب خاص خود را دارند. در نهایت بهترین کار برای درمان، مراجعه به پزشک و نظرخواهی از یک متخصص است.
«اگر شما هم درگیر خارپاشنه شده اید، می توانید تجربه ی خود را از علائم و نحوه ی درمان آن با سایر خوانندگان این مقاله در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.»
2 دیدگاه
خار پاشنه اگر بر اثر ضربه یا سقوط از ارتفاع بشکند چه درمانی دارد.خواهرم دچار این اتفاق شده و خارپاشنه اش شکسته فقط استراحت تجویز کردن.خوب نشده هنوز بعد از یه هفته
سلام دوست عزیز.
بهتر است با یک پزشک متخصص دیگر هم در این باره مشورت کنید تا بعد از بررسی شرایط ایشان تشخیص جدید را با قبلی مقایسه کنید.