پارکینسون یکی از بیماریهایی است که امکان دارد هر فردی به آن مبتلا شود. نشانههای شناختی و رفتاری این بیماری معمولاً به شکل افسردگی، اضطراب و فقدان علاقه و هیجان بروز میکند. در مراحل پیشرفته ی بیماری پارکینسون، بعضاً زوال عقل نیز شایع است. در این مقاله از دکتر مایکو به بررسی این بیماری میپردازیم.

بیماری پارکینسون چیست؟
بیماری پارکینسون یک اختلال مغز و اعصاب پیشرونده است که روی حرکت کردن فرد تأثیر میگذارد. در این بیماری، از بین رفتن نورونها (یاختههای عصبی) در سایر بخشهای مغز انسان رخ میدهد و زمینهساز برخی علائم غیرحرکتی این بیماری میشود. نشانههای این بیماری اغلب آرام و به تدریج در فرد ایجاد میشود و با پیشرفت بیماری، علائم غیرحرکتی نیز به وجود میآیند. آشکارترین نشانههای زودرس این بیماری شامل لرزش، خشکی بدن، آرام شدن حرکات و دشواری در راه رفتن است.

از کجا بفهمیم پارکینسون داریم؟
تشخیص بیماری پارکینسون بر اساس علائم بالینی و معاینه ی دقیق نورولوژیک توسط متخصص مغز و اعصاب انجام میشود. برای تشخیص پارکینسون، پزشک باید به علائم و نشانههای بیمار توجه کند. همچنین، برخی از آزمایشهای تصویربرداری مغزی مانند MRI و اسکن دوپامین مغز نیز ممکن است برای تشخیص پارکینسون استفاده شوند.
با این حال، هیچ روش آزمایشگاهی و رادیولوژیک برای تشخیص بیماری پارکینسون وجود ندارد و تشخیص آن فقط بر اساس علائم بالینی صورت میگیرد. در صورتی که هنوز در تشخیص بیماری شک و تردید وجود داشته باشد، میتوان نوعی اسکن مخصوص را انجام داد که میتواند بین بیماری پارکینسون و برخی دیگر از اختلالات با علائم مشابه تفاوتهایی را نشان دهد.
اولین علائم بیماری پارکینسون
علائم اولیه پارکینسون ممکن است چندین سال قبل از ظهور مشکلات حرکتی آغاز شوند. برخی از این علائم عبارتند از:
- کاهش قوّه بویایی (آنوسمی)
- از دست دادن حس بویایی یا اختلال در آن
- لرزش کوچک در یک دست که فرد به سختی متوجه آن میشود.
- خشکی یا کند شدن حرکت
- وجود اجسام لویی که نشانگرهای میکروسکوپی بیماری پارکینسون هستند.
- مشکلات حرکتی مانند راه رفتن با گام کوتاه، تندی در حرکتهای روزمره و افتادن
- اختلال در تعادل و تکانههای بدن
- مشکلات در صحبت کردن و بلعیدن
- افزایش زمان برای انجام وظایف روزمره
- افت کیفیت خواب و خستگی بیش از حد

علائم پارکینسون در زنان و مردان
علائم بیماری پارکینسون در زنان و مردان ممکن است مشابه باشد. برخی از علائم اولیه پارکینسون که ممکن است در زنان نیز دیده شوند عبارتند از:
- لرزش برخی اعضای بدن مانند دست، پا، چانه و صورت
- دست خط نامنظم
- از دست دادن قوهی بویایی یا کاهش آن
- خشکی یا کند شدن حرکت
- اختلالات خواب و احساس خستگی بیش از حد
به هر حال باید توجه داشت که علائم پارکینسون در هر فرد ممکن است متفاوت باشد و برای تشخیص دقیق باید به پزشک مراجعه کرد. علائم بیماری پارکینسون در مردان هم شامل موارد بالا می شود.
البته، باید توجه داشت که این علائم در هر فرد ممکن است متفاوت باشد و برای تشخیص دقیق باید به پزشک مراجعه کرد.
عاقبت بیماری پارکینسون چیست؟
عاقبت پارکینسون ممکن است به شرح زیر باشد:

- در مراحل پیشرفته بیماری، علائم غیر حرکتی نیز شدیدتر میشوند. این موارد میتواند شامل بیاختیاری، بی خوابی و زوال عقل باشند.
- در مرحله چهارم و پنجم بیماری پارکینسون، خشکی عضلات و کند شدن حرکات بدنی افزایش مییابد.
- در فاز تسکینی پارکینسون، داروهای ضد پارکینسون ممکن است نتوانند به طور کامل علائم بیماری را کنترل کنند و یا عوارض جانبی ناخوشایندی داشه باشند.
- بیماری پارکینسون معمولاً در افراد بالای 50 سال بروز میکند و در درصد کمی از این بیماران، ژنتیک نقش دارد و زمینه ارثی در آن مشاهده میشود.
طول عمر بیماران پارکینسون
طول عمر بیماران پارکینسونی ممکن است بسته به شرایط و عوامل مختلف متفاوت باشد. در بیشتر موارد بیماران پارکینسونی ممکن است تا چندین سال پس از تشخیص اولیه زنده بمانند. با این حال، برخی از عوامل مانند سن، نوع بیماری و وضعیت سلامتی عمومی بیمار میتواند بر طول عمر آنها تأثیر بگذارد. به هر حال، باید توجه داشت که هر فرد و هر مورد بیماری پارکینسون ممکن است متفاوت باشد. برای دریافت اطلاعات دقیقتر و تشخیص صحیح، به پزشک مراجعه کنید.
رفتار افراد پارکینسون
رفتار افراد مبتلا به بیماری پارکینسون ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- لرزش برخی اعضای بدن مانند دست، پا، چانه و صورت
- دست خط نامنظم
- افت کیفیت خواب و خستگی بیش از حد
- اختلالات خلق و خویی، شناختی، رفتاری و فکری
- رفتارهای تکانهای مانند رانده شدن خودرو، خرید بیش از حد، خوردن بیش از حد و…
- مشکلات در تعامل اجتماعی و روابط انسانی
- افزایش اضطراب و افسردگی
- مشکلات در تصمیمگیری و انجام وظایف روزمره
به هر حال، باید توجه داشت که رفتار افراد مبتلا به بیماری پارکینسون ممکن است متفاوت باشد.

پارکینسون در جوانی
بیماری پارکینسون در جوانان به ندرت رخ میدهد و عارضه اصلی آن گرفتگی عضلات و لرزش دست است. با این حال، شرایط پزشکی و سبک زندگی میتواند باعث بروز پارکینسون در جوانان شود. در کلیه افرای که به پارکینسون مبتلا شدهاند، تغییرات ژنتیکی و عوامل محیطی موجب ایجاد درجههای مختلفی از بیماری شده است. علائم بیماری پارکینسون در جوانی ممکن است شامل گرفتگی عضلات، لرزش دست، اختلال در حرکت، افت کیفیت خواب و خستگی بیش از حد باشد.
پارکینسون پیشرفته
بیماری پارکینسون پیشرفته یک اختلال نورودژنراتیو پیشرونده است که باعث کاهش سطح دوپامین میشود. با پیشرفت بیماری، علائم آن نیز تشدید میشوند و علائم غیرحرکتی نیز بروز میکنند. در مراحل پیشرفته ی پارکینسون، بعضاً زوال عقل یا آلزایمر نیز شایع است و فرد مبتلا به پارکینسون ممکن است مشکلاتی در خوابیدن و سیستم حواس خود نیز تجربه کند.
نشانههای حرکتی این بیماری به علت از بین رفتن سلولها و کاهش سطح دوپامین در مغز بروز میکند. در مراحل پیشرفته بیماری، اثر داروها کمتر میشود و عوارض جانبی مانند دیسکینزی (حرکات غیرارادی عضلات) بروز میکند. در این مرحله، ممکن است داروها به صورت ترکیبی مورد استفاده قرار گیرند.

آیا پارکینسون ارثی است؟
پارکینسون ممکن است به دلیل ترکیب عوامل ژنتیکی و محیطی به وجود آید. با این حال، به ندرت اتفاق میافتد که افراد بیماری پارکینسون را به ارث ببرند. جهشهای ژنتیکی ممکن است به طور تصادفی رخ دهند و محققان فکر میکنند که ترکیبی از ژنها و عوامل محیطی ممکن است باعث پارکینسون شود. در برخی موارد، الگوهای وراثت بسته به ژنهای درگیر متفاوت است. به همین دلیل اگر یکی از اعضای خانواده شما پارکینسون دارد، باید با یک متخصص ژنتیک مشورت کنید تا بفهمید آیا بیماری او از نوعی است که ریسک ابتلا را در دیگران بالا میبرد یا نه.
مراقبت از بیمار پارکینسون
برای مراقبت از بیماران پارکینسون، لازم است این موارد را مدنظر داشته باشید:
- مصرف منظم داروها: مصرف منظم و مرتب داروهای مصرفی بیماران پارکینسون، به کنترل علائم بیماری کمک میکند.
- کمک به بیمار در انجام کارهای روزمره: برخی روزها باید به بیمار در انجام کارهای روزمره کمک کنید.
- توجه به تغذیه سالم: تغذیه سالم و متنوع میتواند به بهبود علائم بیماری کمک کند.
- تمرینات ورزشی: تمرینات ورزشی منظم میتواند به بهبود علائم بیماری کمک کند.
- مراجعه به پزشک متخصص: برای دریافت درمان مناسب و کنترل علائم پارکینسون، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
- ایجاد محیط زندگی مناسب: ایجاد محیط زندگی مناسب و آسایش بخش برای بیمار، میتواند به بهبود علائم بیماری کمک کند.

و در پایان …
به هر حال، برای مراقبت از بیماران پارکینسون، باید با پزشک معالج و پرستاران مراقبتی هماهنگی لازم را داشته باشید. اگر احتمال میدهید به این بیماری مبتلا شدهاید و یا قصد دارید بیشتر با این بیماری آشنا شوید، میتوانید با مشاوران مجموعه دکتر مایکو ارتباط برقرار کنید. مشاوران دکتر مایکو جهت درمان این بیماری راهنماییهای لازم را در اختیارتان قرار میدهند و یا شما را بیشتر با آن آشنا میکنند.
«اگر شما هم اطلاعات یا تجربه ای در خصوص بیماری پارکینسون دارید در قسمت نظرات آن را با خوانندگان دیگر این مقاله به اشتراک بگذارید.»
منابع: