حواس پرتی در تضاد با تمرکز حواس و به معنی این که فرد تمرکز کافی برای انجام امور خود را ندارد است. هر فرد ممکن است تحتتأثیر برخی پارامترهای جسمی یا محیطی دچار این اختلال شود. بااینحال برای تمرکز حواس مهارتهایی وجود دارد که میتواند کمککننده باشد. در این مقاله دکتر مایکو به بررسی این مشکل میپردازد و راهکارهایی را برای درمان آن ارائه میدهد.
بیماری عدم تمرکز یا حواس پرتی چیست؟
برخی افراد ممکن است بهاشتباه این نوع از بیماری های مغز و اعصاب را با آلزایمر یا فراموشی اشتباه بگیرند. لازم است بدانید این موارد با یکدیگر متفاوت هستند. اگرچه وجود هرگونه اختلال در حواس را میتوان از علائم بیماری آلزایمر در نظر گرفت. مشکلات تمرکز و حواس اگر بهموقع درمان نشوند میتوانند مشکلات زیادی در زندگی فرد و روابط اجتماعی او ایجاد کنند.
حواس پرتی و مشکل عدم تمرکز نشانه چیست؟
گاهی بیماریهای مختلف باعث آسیب مغز و اعصاب و بروز اختلال در حواس میشوند و تمرکز را کاهش میدهند. بااینحال بیماری عدم تمرکز خود میتواند نشانه بیماریهای دیگری باشد. در برخی از این بیماریها ممکن است فرد تمرکز حواس را از دست بدهد. از جمله بیماریها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
علت حواس پرتی در جوانی چیست؟
علت اختلال در حواس در سنین جوانی به مواردی چون:
- بیشفعالی بزرگسالان
- نداشتن خواب کافی
- تجربه روابط ناسالم
- احساسات سرکوب شده
- نگرانی و استرس درباره آینده و موفقیتها
- و موارد پزشکی مانند کمخونی، اختلال افسردگی، بیماری های تیروئید و … مرتبط است. بااینحال تشخیص دقیق این مشکل بر عهده افراد متخصص است.
علائم و نشانه های مشکل در حواس و نداشتن تمرکز
علائم و نشانههای حواس پرتی و عدم تمرکز به شرح زیر است:
- انجام کارهای خستهکننده
- افکار آزاردهنده
- ناتوانی در انجام چند کار بهصورت همزمان
- احساس گرسنگی
- افسردگی و اضطراب
- احساساتی چون ناامیدی، بیتفاوتی پوچی و غمگین بودن
- مصرف برخی از داروهای افسردگی نیز میتواند باعث ایجاد عدم تمرکز شود. در موارد لازم است با پزشک معالج مشورتهای لازم صورت بگیرد.
عدم تمرکز در بزرگسالان
اختلال عدم تمرکز در بزرگسالان بسیار شایع است. مخصوصاً در افرادی که دارای مشغله فکری زیادی هستند و ابعاد گستردهای از روابط فردی، شغلی، تحصیلی و… را تجربه میکنند. چنین درگیریهایی میتواند باعث ازبینرفتن تمرکز در افراد شود و با مشکلات دیگری در ابعاد گوناگون زندگی وی همراه باشد. اما روشهای درمانی برای چنین مشکلی وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
علائم عدم تمرکز در کودکان
اختلال در حواس کودکان نیز ممکن است بروز پیدا کند که باعث میشود والدین مشکلات زیادی در روابط با کودکانشان پیدا کنند. مشکلات تمرکز در کودکان نگرانکننده نیست بااینحال لازم است کودک تحت درمان مناسب قرار گیرد تا علائم و نشانههای این اختلال بر طرف شوند و کودک توانایی تمرکز لازم را به دست آورد. مشکلات تمرکز در کودکان با نشانههای زیر همراه است:
درمان اختلال حواس پرتی و عدم تمرکز در سنین مختلف
درمانهای مختلفی برای عدم تمرکز حواس وجود دارد که از جمله آنها میتوان به دارودرمانی و استفاده از داروهایی چون ریتالین اشاره کرد که این مورد میتواند در ۶۰ الی ۷۰ درصد افراد بهخصوص کودکان تأثیرگذار باشد. روشهای دیگری مانند درمانهای تکنولوژیک مثل استفاده از نوروفیدبک باهدف آموزش خودتنظیمی – مغز برای بهبود افراد مبتلا و تغییر سبک زندگی صورت میگیرد.
درمانهای مختلف برای درمان اختلالات حواس میتوانند به افزایش تمرکز و بهبود سبک زندگی فرد کمک کنند. این درمانها اغلب شامل الگوهای رفتاری و انجام تمرینات سادهای هستند. تمرینات مختلفی در بیماریهایی چون آلزایمر انجام میشود که به افزایش حافظه کمک میکند. این سبک از درمان در بهبود اختلال حواس نیز کارایی دارد و میتواند تأثیرگذار باشد. برای درمان این مشکل در سنین مختلف راهکارهای مشابه ای وجود دارد با این تفاوت که در کودکان میتوان با بازیدرمانی نیز تا حدودی این مشکل را برطرف کرد.
تفاوت حواس پرتی، فراموشی و آلزایمر
لازم به ذکر است که هرگونه اختلال در حواس با فراموشی و آلزایمر متفاوت است. مشکلات زیادی در حافظه وجود دارند که فراموشی و آلزایمر از جمله آنها هستند. راهکارهای درمانی برای آلزایمر کاملاً متفاوت با چنین اختلالاتی است. بااینحال بروز اختلال در حواس میتواند علائم و مقدمهای برای وجود آلزایمر یا دیگر اختلالات مربوط به حافظه کوتاهمدت و پردازش اطلاعات حسی باشد.
اختلال حافظه نوعی ناهنجاری در مغز محسوب میشود که بر اثر عوامل مختلفی بروز پیدا میکند و فرد مبتلا و در بهخاطر سپردن اطلاعات ناتوان است. نخستین موردی که در اختلال حافظه وجود دارد این است که در لغزش حافظه یا هرگونه “مشکل عدم تمرکز” فرد ممکن است در طول روز با پدیدههای مختلفی روبرو شود و تا حدودی دچار اختلال حواس گردد. اما در اختلال حافظه مشکلات زیادی در بهخاطر سپردن و عدم حضور ذهن بهطورکلی وجود دارد. همچنین لازم به ذکر است که در این حالت عملکرد مغز دچار مشکل میشود. در این اختلال ممکن است حافظه بلندمدت و کوتاهمدت مورد هدف قرار بگیرد.
منابع:
علت حواس پرتی در جوانی چیست؟
بیشفعالی بزرگسالان، نداشتن خواب کافی، تجربه روابط ناسالم، احساسات سرکوب شده
نگرانی و استرس درباره آینده و موفقیتها و موارد پزشکی مانند کمخونی، اختلال افسردگی، مشکلات تیروئید و … مرتبط است. بااینحال تشخیص دقیق این مشکل بر عهده افراد متخصص است که می توانید به صورت حضوری و آنلاین با آنها مشورت نمایید.
علائم عدم تمرکز در بزرگسالان چیست؟
اختلال عدم تمرکز در بزرگسالان مخصوصاً در افرادی که مشغله فکری زیادی دارند و ابعاد گستردهای از روابط فردی، شغلی، تحصیلی و… را تجربه میکنند شایع است. این درگیریها میتواند باعث ازبینرفتن تمرکز در افراد شود اما روشهای درمانی برای چنین مشکلی وجود دارد که به بررسی آنها میپردازیم.