بیماری فیبرومیالژیا اغلب با احساس دردهای مزمن و گسترده در برخی از نواحی بدن مانند بازوها، پاها، سر، قفسه سینه، پشت، شکم و باسن همراه است. هنوز علت اصلی ابتلا به این اختلال مشخص نشده است؛ اما مطالعات نشان میدهند که افراد مبتلا به فیبرومیالژیا حساسیت بسیار بالایی نسبت به درد دارند.
احتمال ابتلای تمامی افراد به این بیماری وجود دارد؛ بااینحال احتمال درگیری زنان با فیبرومیالژیا در مقایسه با مردان به نسبت بیشتر است. بهطورمعمول علائم فیبرومیالژیا در سنین میانسالی بروز میکنند، اما در برخی مواقع کودکان را نیز تحت تاثیر قرار میدهند.
درصورت تمایل به آشنایی بیشتر با این اختلال، علل، علائم و روشهای درمان فیبرومیالژیا تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. پیشنهاد میکنیم برای دریافت وقت مشاوره حضوری، تلفنی، تصویری و متنی از برترین پزشکان بیمارستان و کلینیک های سراسر کشور، برای تشخیص و درمان فیبرومیالژیا به راحتی از طریق وبسایت دکتر مایکو اقدام فرمایید.
بیماری فیبرومیالژیا چیست؟
فیبرومیالژیا یک بیماری خود ایمنی مزمن است که باعث ایجاد درد و حساس شدن بسیاری از نقاط بدن میشود. احساس خستگی مفرط و مشکل در به خواب رفتن، مشکلات خلقی و ایجاد اختلال در حافظه از دیگر عوارض ابتلا به این بیماری محسوب میشوند. طبق یافتههای محققان علت حساس شدن به درد در افراد مبتلا به این بیماری پردازش غیرطبیعی درد توسط مغز و نخاع است.
علت فیبرومیالژیا
علت دقیق ابتلا به فیبرومیالژیا هنوز ناشناخته است. تصور میشود که این اختلال با سطح غیرطبیعی برخی از مواد شیمیایی در مغز و ایجاد تغییر در نحوه پردازش پیامهای مرتبط با درد در سیستم عصبی مرکزی مرتبط باشد. بعضی از یافتههای دانشمندان نیز بر تاثیرات ژنتیک بر افزایش احتمال ابتلا به فیبرومیالژیا تاکید دارند.
در بسیاری از موارد به نظر میرسد که ابتلا به این عارضه بهدلایلی مانند تجربههای احساسی ناخوشایند، آسیبهای روحی، استرس بیش از حد و عفونت اتفاق میافتد. شما می توانید در اولین فرصت با متخصصان مغز و اعصاب دکتر مایکو به هر روشی که راحت ترید، یعنی حضوری، تصویری، تلفنی و متنی برای تشخیص و درمان این بیماری اقدام کنید.
علائم فیبرومیالژیا
برخی از رایجترین علائم بیماری fibromyalgia مواردی نظیر دردهای مزمن و گسترده، خستگی و خوابآلودگی شدید و مشکل در به خواب رفتن را شامل میشوند. از دیگر علائم این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سفت شدن عضلات و مفاصل
- حساس شدن به لمس
- بیحسی یا گزگز بازوها و پاها
- مشکل در تمرکز
- مشکلات گوارشی
- حساسیت به نور، صدا، بو و دما
در ادامهی مقاله برخی از علائم دیگر و تاثیرات فیبرومیالژیا بر چاقی، گلودرد، سردرد، ام اس و کمردرد را بررسی خواهیم کرد.
فیبرومیالژیا و چاقی
دردهای ناشی از فیبرومیالژیا درصورت ابتلای فرد به اضافهوزن شدیدتر ظاهر میشوند؛ چاقی بیش از حد به افزایش احساس خستگی نیز میانجامد. مطالعات نشان میدهند که تلاش برای کاهش وزن از طریق فعالیت بدنی به کاهش درد و بهبود عملکرد روزانهی افراد مبتلا به این عارضه کمک میکند.
فیبرومیالژیا و گلودرد
احساس درد در ناحیهی گلو یکی از رایجترین عوارض ابتلا به فیبرومیالژیا محسوب میشود.
فیبرومیالژیا و سردرد
تحقیقات رابطه مستقیم میان فیبرومیالژیا و اختلالات سردرد مزمن مانند میگرن و سردردهای تنشی را اثبات کردهاند.
فیبرومیالژیا و ام اس
MS یک بیماری خودایمنی است که به دلیل حمله سیستم ایمنی بدن به سلولهای بدن اتفاق میافتد. علائم فیبرومیالژیا و MS در بسیاری از موارد مشابه است. احساس ضعف، اسپاسم عضلانی، بیماری های روده و مشکلات گوارشی ازجمله شباهتهای علائم فیبرومیالژیا و MS به شمار میروند.
فیبرومیالژیا و کمردرد
کمردرد یکی از علائم رایج فیبرومیالژیا است که اغلب به همراه مشکلات دیگری مانند احساس خستگی، اختلالات خواب، مشکلات شناختی و نوسانات خلقی بروز میکند.
عوارض و خطر فیبرومیالژیا
کاهش کیفیت زندگی به دلایلی مانند درد شدید و اختلالات خلقی یکی از عوارض و خطرات بیماری فیبرومیالژیا است. از دیگر عوارض این اختلال میتوان از موارد زیر نام برد:
- افزایش احتمال بستری شدن در بیمارستان به دلیل ابتلا به سایر بیماریها
- افزایش احتمال ابتلا به افسردگی
- نرخ بالای مرگ و میر به دلایلی مانند خودکشی یا جراحات ناشی از حوادث گوناگون
- افزایش احتمال ابتلا به روماتیسم
درمان قطعی فیبرومیالژیا
درمان فیبرومیالژیا شامل برخی از درمانهای دارویی و متدهای خودمراقبتی است. این روشهای درمانی بر افزایش کیفیت زندگی، به حداقل رساندن علائم بیماری و بهبود سلامت عمومی بیمار تاکید دارند. برای اطلاع کامل از نحوه ی درمان مناسب شخص شما لازم است با پزشکان دکتر مایکو در بیمارستان و کلینیک ها به صورت حضوری یا غیر حضوری ارتباط برقرار کنید.
قرص برای درمان فیبرومیالژیا
در بیشتر مواقع از داروهای ضدافسردگی بهمنظور کمک به تسکین درد، افزایش کیفیت خواب، بهبود سلامت عاطفی و افزایش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به fibromyalgia بهره گرفته میشود. برخی از قرصهایی که برای افراد بالای ۱۸ سال مبتلا به این عارضه تجویز میشوند عبارتند از:
- آمی تریپتیلین
- سیتالوپرام
- دولوکستین
- فلوکستین
- پاروکستین
- سرترالین
فیبرومیالژیا درمان قطعی دارد؟
هیچ درمان قطعی برای فیبرومیالژیا وجود ندارد. تمامی روشهای درمانی موجود تنها به کنترل علائم، تسکین درد و کاهش خستگی بیماران کمک میکنند. خوشبختانه با استفاده از داروها و بهکارگیری روشهای خودمراقبتی میتوانید به بهبود سطح کیفی زندگی خود و کمرنگ شدن علائم این عارضه کمک کنید.
دکتر متخصص فیبرومیالژیا
علائم ابتلا به فیبرومیالژیا با علائم بسیاری از بیماریهای دیگر مشابهند؛ به همین دلیل امکان تشخیص اشتباه این بیماری وجود دارد. مراجعه به دکتر متخصص فیبرومیالژیا از تشخیص نادرست بیماری جلوگیری میکند؛ همچنین پزشکان متخصص میتوانند از طریق تجویز داروها و برنامههای خودمراقبتی به کاهش علائم و افزایش سطح کیفی زندگی شما کمک کنند.
برای بیماری فیبرومیالژیا چه بخوریم؟
یکی از شایعترین عوارض ابتلا به فیبرومیالژیا احساس خستگی مفرط است. بهترین روش برای مقابله با این عارضه مصرف غذاهایی است که به افزایش انرژی شما کمک میکنند. از مهمترین مواد خوراکی که در رژیم غذایی افراد مبتلا به فیبرومیالژیا مورداستفاده قرار میگیرند، باید از این مواد نام برد:
- انواع سبزیجات با برگهای تیره
- موز
- سیبزمینی شیرین
- چربیهای سالم
- مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان
- مواد غذایی حاوی Omega-3
بیماری فیبرومیالژیا با علائمی مثل…
احساس درد شدید، احساس خستگی، نوسانات خلقی و ایجاد اخلال در حافظه همراه است. تداوم این علائم میتواند کیفیت زندگی شما را با مشکل مواجه کند. مراجعه به پزشک متخصص به شما کمک می کند تا با کنترل علائم ناشی از بیماری کنترل زندگی خود را به دست گرفته و از تشدید عوارض جانبی فیبرومیالژیا جلوگیری کنید.
«اگر شما هم به علائم فیبرومیالژیا دچارید و راه های درمان مختلفی را امتحان کرده اید، تجربیات خود را در قسمت نظرات با سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید.»
منابع:
https://orthotoc.com/best-diet-for-fibromyalgia/
https://www.niams.nih.gov/health-topics/fibromyalgia
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibromyalgia/symptoms-causes