قرص اورژانسی ضد بارداری از احتمال بارداری پس از برقراری رابطه جنسی محافظتنشده جلوگیری میکند. استفاده از این قرص در مدتزمان کوتاهی پس از برقراری رابطه جنسی محافظتنشده به میزان چشمگیری در کاهش احتمال بارداری موثر خواهد بود.
بارداری ناخواسته یکی از مشکلاتی است که ممکن است، به دلیل نزدیکی جنسی بدون استفاده از لوازم محافظتی مانند کاندوم یا IUD برای افراد پیش بیاید. بهعلاوه درصورت پاره شدن کاندوم حین برقراری رابطه نیز امکان بارداری وجود خواهد داشت. در این موارد پیشنهاد میکنیم که بهمنظور جلوگیری از بارداری ناخواسته از قرصهای اورژانسی استفاده کنید.

در این مقاله به بررسی مباحثی مانند بهترین زمان برای استفاده از این روش جلوگیری از بارداری و برخی از عوارضهای ناشی از مصرف قرص اورژانسی ضد بارداری پرداختهایم. با مطالعه این مطلب میتوانید بهصورت آگاهانه و در مناسبترین زمان از این قرصها استفاده فرمایید. درصورت نیاز به مشورت با پزشک متخصص درباره مصرف این دست از محصولات دارویی از طریق مراجعه به وبسایت دکتر مایکو نسبت به تعیین وقت حضوری، آنلاین و تلفنی اقدام کنید.
قرص اورژانسی ضد بارداری چیست؟
قرصهای اورژانسی ضد بارداری به قرصهایی گفته میشود که احتمال بارداری ناخواسته پس از برقراری ارتباط جنسی محافظتنشده را تا حد بسیار زیادی کاهش میدهند. این قرصها از طریق جلوگیری از تخمکگذاری یا ایجاد تاخیر در زمان تخمکگذاری از بارداری جلوگیری میکنند.
هیچگونه منع مصرف پزشکی جدی و محدودیت سنی برای استفاده از قرصهای اورژانسی وجود ندارد؛ به همین دلیل تمامی زنانی که در معرض رابطه جنسی محافظتنشده قرار داشتهاند، میتوانند از این محصولات دارویی بهمنظور جلوگیری از بارداری بهره بگیرند.

بهترین زمان مصرف قرص اورژانسی
بهترین زمان مصرف «قرص ضد بارداری اورژانسی» کوتاهترین زمان ممکن پس از برقراری رابطه جنسی است. استفاده از این قرصها حداکثر بین ۷۲ ساعت تا ۱۲۰ ساعت پس از مقاربت بر جلوگیری از بارداری تاثیر خواهد داشت.
بهتر است درصورت داشتن رابطه جنسی محافظتنشده و درصورت عدم تمایل به بارداری در اسرع وقت نسبت به مصرف قرصهای اورژانسی اقدام کنید.
در چه صورت قرص اورژانسی اثر نمیکند؟
کنترل بارداری از طریق مصرف قرصهای اورژانسی تنها با استفاده از این داروها در زمان مناسب امکانپذیر است. به همین دلیل لازم است که زمان را از دست ندهید و در کوتاهترین زمان ممکن پس از نزدیکی از قرص اورژانسی ضد بارداری استفاده کنید.
درصورتیکه بهطور دورهای از قرصهای ضد بارداری استفاده نمیکنید، باید بدانید که مصرف این قرصها بلافاصله پس از مقاربت از تخمکگذاری شما جلوگیری کرده یا زمان تخمکگذاری را به تعویق خواهد انداخت. اگر در زمان تخمکگذاری یا پس از تخمکگذاری از این دارو استفاده کنید، میزان تاثیرگذاری آن بر جلوگیری از بارداری کاهش خواهد یافت.
توجه داشته باشید که یکبار استفاده از این محصولات دارویی در مدتزمان مشخصی از بارداری ناخواسته جلوگیری میکند. درصورت تداوم روابط جنسی محافظتنشده پیشنهاد میکنیم که از سایر لوازم پیشگیری از بارداری مانند کاندوم یا IUD استفاده کنید.

از کجا بفهمیم قرص اورژانسی اثر کرده؟
هیچ روش اثباتشدهای برای اطمینان از اثربخشی قرصهای جلوگیری از بارداری وجود ندارد. تنها راهی که شما را از تاثیرگذاری این قرصها مطمئن میکند، انتظار کشیدن تا زمان شروع پریودی است. شاید این پاسخ برای پرسش مطرحشده کمی ترسناک به نظر برسد؛ اما جای نگرانی نیست. درصورت استفاده از قرص اضطراری در زمان مناسب احتمال بارداری شما به میزان چشمگیری کاهش مییابد.
به علاوه، انجام انواع تستهای بارداری نیز میتواند به شما برای اطلاع از اثربخشی یا عدم اثربخشی قرصهای اورژانسی کمک کند.
بهتر است که درصورت داشتن رابطه جنسی بهصورت مداوم چرخه قاعدگی خود را بشناسید و از زمان قاعدگی بعدیتان مطلع باشید. به این صورت میتوانید علائم مرتبط با قاعدگی را تشخیص داده و کمی از استرس خود بکاهید. بهعلاوه آشنایی با چرخه قاعدگی به شما امکان میدهد تا از زمان تخمکگذاری خود مطلع شده و در این دوره از برقراری روابط جنسی محافظتنشده اجتناب کنید.
قرص اورژانسی چند روز بعد جواب میده؟
بهمحض باز شدن و حل شدن قرص اورژانسی ضد بارداری در بدن فرایند جلوگیری از تخمکگذاری یا به تعویق انداختن زمان تخمکگذاری شروع می شود. به همین دلیل مصرف این قرص در فاصله زمانی کوتاه پس از برقراری رابطه جنسی محافظتنشده پیشنهاد میشود.

آیا بعد از مصرف قرص اورژانسی احتمال بارداری هست؟
بعد از مصرف قرص اورژانسی بارداری امکان بارداری همچنان وجود دارد؛ باوجوداین استفاده از این قرص تا حد زیادی احتمال بارداری ناخواسته را کاهش میدهد. به این ترتیب درصورت مصرف این محصولات دارویی حدود سه تا هشت درصد امکان بارداری وجود خواهد داشت.
مصرف این دارو در تمامی موارد از بروز بارداری جلوگیری نمیکند؛ به همین دلیل پیشنهاد میکنیم که حتی درصورت مصرف قرص جلوگیری از بارداری با مشاهده تاخیر در زمان قاعدگی خود یکی از آزمایشهای مرتبط با تشخیص علائم بارداری را انجام دهید.
علائم بارداری بعد از مصرف قرص اورژانسی
بروز برخی از علائم پس از مصرف قرصهای جلوگیری از بارداری میتواند بهعنوان نشانه ی عدم تاثیرگذاری این داروها در نظر گرفته شود. این علائم عبارتند از:
- خستگی
- حالت تهوع و استفراغ
- نوسانات خلقی
- سرگیجه

توجه کنید که ممکن است این علائم به دلایل دیگری مانند استرس شدید یا ابتلا به برخی بیماریها نیز ظاهر شوند. پیشنهاد میکنیم که درصورت مشاهده این علائم از تستهای خانگی تشخیص بارداری استفاده کرده یا جهت انجام آزمایش خون به پزشک مراجعه کنید. شما همچنین می توانید با پزشکان دکتر مایکو به صورت تصویری، متنی و تلفنی مشورت کنید تا برایتان آزمایش های لازم را ثبت کنند. در این صورت کافیست فقط برای آزمایش به آزمایشگاه نزدیک محل زندگی خود مراجعه کنید و عکس آزمایش را در نوبت بعدی برای پزشک ارسال کنید.
بررسی عوارض قرص های اورژانسی
معمولا مصرف قرص اورژانسی ضد بارداری عوارض جدی و طولانیمدتی ندارد. سردرد، درد شکم، تغییر زمان قاعدگی، درد پریود و احساس بیماری برخی از عوارض مصرف این دارو به شمار میروند.
درصورت تداوم این عوارض یا درصورت به تاخیر افتادن قاعدگی بیش از هفت روز، کوتاهتر شدن مدتزمان قاعدگی یا سبکتر شدن میزان خونریزی با پزشک خود بدون نیاز به مراجعه ی حضوری مشورت کنید.
عوارض قرص اورژانسی بر پریود
استفاده از قرصهای جلوگیری از بارداری ممکن است باعث تغییر زمان قاعدگی شوند؛ به همین علت احتمال قاعدگی یک هفته زودتر یا دیرتر از روند همیشگی وجود خواهد داشت. مشاهده لکههای خون پیش از فرا رسیدن موعد قاعدگی و بروز خونریزی شدید و بیش از حد معمول از دیگر عوارض قرص اورژانسی بر پریود به حساب میآیند.
بررسی ارتباط میان قرص اورژانسی و افسردگی
مصرف قرص ضد بارداری اورژانسی بهطور جدی بر سطح هورمونهای بدن تاثیر میگذارد. این موضوع باعث میشود که تا زمان از بین رفتن تاثیرات قرص بهصورت کامل احساساتی مانند ضعف عاطفی یا افسردگی را تجربه کنید. درصورت تداوم این علائم و احساسات بیشتر از دو هفته لازم است تا از یک پزشک متخصص کمک بگیرید.

برای اینکار لازم نیست حتما به صورت حضوری با پزشک صحبت کنید. می توانید با پزشکان بیمارستان های زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی به صورت مجازی مشکل خود را بررسی کنید. پزشک شما میتواند با تغییر دادن نوع قرص مصرفی این علائم را برطرف کرده یا از طریق انجام آزمایشهای هورمونی از علت نوسانات خلقی و علائم افسردگی شما مطلع شود. گفتنی است که امکان بروز افسردگی در هنگام مصرف قرصهای ضد بارداری درصورت داشتن پیشینه افسردگی افزایش قابل ملاحظهای خواهد داشت.
قرص اورژانسی و زعفران
استفاده از قرص اورژانسی باعث به تعویق افتادن زمان تخمکگذاری و در نتیجه جلوگیری از بارداری میشود. هرچند مصرف زعفران پس از برقراری رابطه جنسی محافظتنشده باعث جلوگیری از تخمکگذاری نمیشود و از بارداری ناخواسته نیز پیشگیری نمیکند.
مصرف بیش از اندازه این ادویه در ماههای اول بارداری ممکن است که به سقط جنین منجر شود. به همین علت در طب سنتی استفاده از زعفران به زنان باردار، خصوصا زنانی که ماههای اول بارداری را سپری میکنند، توصیه نمیشود.
بهترین قرص اورژانسی
رایجترین انواع قرص اورژانسی ضد بارداری با نامهای تجاری لوونورژسترول و الاوان در داروخانهها وجود دارند. در این بخش از مقاله به معرفی و نحوه عملکرد هریک از این محصولات دارویی و برخی از جایگزینهای این داروها مانند قرص LD و قرص HD میپردازیم.
قرص اورژانسی لوونورژسترول
قرص اورژانسی لوونورژسترول را با نامهای لونژیل یا لوونل نیز میشناسند. این قرص که از مقادیری هورمون پروژستورن برای توقف تخمکگذاری برخوردار است، در دو نوع قرص یک عددی و قرص دو عددی تولید میشود. برای استفاده از نوع یک عددی این قرص کافی است تا قرص موجود در بسته را پس از رابطه جنسی مصرف کنید. معمولا دوز اول قرصهای دو عددی پس از مقاربت و دوز دوم ۱۲ ساعت بعد مصرف میگردد.
عوارض جانبی این قرص در مقایسه با سایر قرصهای ضد بارداری بسیار کمتر است. با مصرف لوونورژسترول میتوانید احتمال بارداری ناخواسته را از ۷۵ درصد تا ۹۸ درصد کاهش دهید.

قرص اورژانسی الاوان
قرص اورژانسی الاوان تحت عنوان قرص الا نیز شناخته میشود. برخلاف قرص لوونورژسترول مصرف این دارو تنها با تجویز پزشک امکانپذیر است. استفاده از اولیپرستال بهمنظور تولید این دارو باعث توقف عملکرد طبیعی پروژسترون شده و آزادسازی تخمکها را به تعویق میاندازد.
قرص اچ دی و قرص ال دی اورژانسی
استفاده از قرص اچ دی و قرص ال دی اورژانسی در مواقعی پیشنهاد میشود که امکان دسترسی به قرصهای الاوان یا لونژیل وجود نداشته باشد. میزان تاثیرگذاری قرصهای LD و HD در مقایسه با الا و لونژیل بسیار کمتر است.
این قرصها اغلب بهصورت دورهای مصرف شده و برای موارد اورژانسی مورداستفاده قرار نمیگیرند. درصورت لزوم با مصرف چهار دوز از قرص ال دی پس از نزدیکی و مصرف چهار دوز دیگر بعد از گذشت ۱۲ ساعت از این دارو بهصورت اورژانسی بهره بگیرید. نحوه مصرف قرص اچ دی به شیوه اورژانسی مصرف دو دوز بلافاصله پس از برقراری رابطه جنسی و مصرف دو دوز دیگر ۱۲ ساعت پس از مصرف دوز اول است.
آیا مصرف قرص اورژانسی در شیردهی عوارض دارد؟
در قرصهای ضد بارداری مقادیر کمی هورمون وجود دارد که ممکن است از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شود. برخی از محققان مصرف این داروها در زمان شیردهی را کاملا بیخطر دانسته و هیچ مورد منع مصرفی برای آن قائل نمیشوند. در مقابل برخی دیگر توصیه میکنند که تا یک هفته پس از استفاده از قرص اورژانسی از شیر دادن به نوزاد خود پرهیز کنید.
درصورت تمایل میتوانید پیش از استفاده از قرص اورژانسی ضد بارداری در دوران شیردهی با پزشک متخصص مشورت فرمایید. اگر مراجعه به پزشک آن هم وقتی در دوران شیردهی فرزندتان هستید سخت است می توانید از خانه و از طریق تماس تصویری، تلفنی و متنی با پزشکان ارتباط برقرار کنید.

بررسی عوامل موثر در تعیین قیمت قرص اورژانسی
قیمت قرص اورژانسی با توجه به عواملی مانند نوع قرص، تک عددی یا دو عددی بودن قرص و شرکت داروسازی تولیدکننده آن مشخص میشود. میتوانید از طریق جستوجو در اینترنت یا مراجعه به داروخانهها از آخرین قیمت انواع قرص اورژانسی مطلع شوید. ممکن است اولین قرص مناسب ترین قرص اورژانسی برای شما نباشد و دفعه ی بعد از برندی دیگر آن را تهیه کنید.
بررسی تاثیر قرص اورژانسی در زمان تخمک گذاری
قرص اورژانسی بارداری از طریق توقف تخمکگذاری یا به تعویق انداختن آن از بارداریهای ناخواسته جلوگیری میکند. مصرف این محصولات دارویی باعث ایجاد تغییر در زمان قاعدگی و به تبع آن زمان تخمکگذاری خواهد شد.

قرص اورژانسی ضد بارداری در انواع مختلف …
در داروخانهها وجود دارد. معمولا استفاده از این قرص عوارض جانبی خاصی را به همراه ندارد و برای تمامی زنان بیخطر شمرده میشود. با مصرف قرصهای اورژانسی جلوگیری از بارداری در زمان مناسب میتوانید به میزان چشمگیری احتمال بارداری ناخواسته را کاهش دهید.
«اگر شما هم اطلاعاتی در مورد نحوه ی مصرف قرص اورژانسی ضدبارداری یا عوارض آن دارید، آن را با سایر خوانندگان این مقاله از دکتر مایکو در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.»
منابع:
https://www.nhs.uk/conditions/contraception/emergency-contraception/
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/emergency-contraceptions
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2792671/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/bleeding-after-plan-b#summary