درد هنگام ادرار یک مشکل رایج است که می تواند به علل مختلفی اتفاق بیفتد. افرادی که این نشانه را تجربه می کنند بهتر است قبل از آن که عفونتشان پیشرفت کند و علائم دیگر هم به سراغشان بیاید به پزشک مراجعه کنند. در ادامه ی این مقاله از دکتر مایکو می خواهیم بیشتر در مورد علت درد ادرار زنان، مردان، کودکان و درمان آن یاد بگیریم.
علت درد هنگام ادرار زنان و مردان
ادرار دردناک می تواند علامتی از بیماری های گوارشی و مشکلات زیر باشد:
- عفونت ادراری
- عفونت مقاربتی
- پروستاتیت
- سنگ کلیه
- سیستیت بینابینی
- عوارض برخی داروها
- اسپاسم مثانه
- تغییرات واژن در یائسگی
- سرطان
- اورتریت
- حساسیت شیمیایی چندگانه
- سرطان پروستات
- تبخال تناسلی
- سرطان مثانه
- سوزاک
- تنگی مجرای ادرار
- واژینیت یا التهاب واژن
- عفونت واژن قارچی
- اپیدیدیمیت
- بیماری التهابی لگن
- پارگی واژن
- کلامیدیا
شایع ترین علت درد هنگام ادرار در زنان
احساس درد در انتهای ادرار در زنان یا حین آن می تواند به دلایل شایعی مانند عفونت های مقاربتی، تبخال تناسلی، سنگ مثانه و کلیه، صابون ها، عطرها و سایر محصولات مراقبتی اتفاق بیفتد که بانوان استفاده می کنند.
ادرار دردناک در کودکان
درد هنگام ادرار کردن کودکان هم می تواند ناشی از موارد مختلفی باشد مانند عفونت در دستگاه ادراری، تحریک یا آسیب ناحیه تناسلی و سنگ ها (توده های کوچک مواد معدنی) در دستگاه ادراری باشد.
ادرار دردناک نوزاد
درد در هنگام ادرار در کودکان می تواند بخاطر عفونت ادراری یا سایر مشکلات ادراری باشد که نیاز به بررسی دقیق تر دارد. مثلا ممکن است مثانه ی نوزاد ملتهب شده باشد و به همین دلیل هنگام تخلیه ی ادرار نوزاد درد بکشد.
تکرر ادرار با درد هنگام ادرار کردن نشانه چیست؟
اگر تکرر ادرار به همراه درد را با هم تجربه می کنید و یا دچار تب و لرز شده اید، ممکن است دچار عفونت شده باشید پس زودتر با یک پزشک مشورت کنید تا برای شما آزمایش ادرار ثبت کند. پزشکان دکتر مایکو به هر دو صورت حضوری و غیر حضوری می توانند مشکلات شما را بشنوند و نسخه ی الکترونیک برای دارو و آزمایش برایتان ثبت کنند.
ادرار دردناک همراه با خون
ادرار دردناک و خونی به خاطر عفونت اتفاق می افتد. عفونت های ادراری می توانند رنگ ادرار را به قرمز، صورتی و یا قهوه ای تغییر دهند. گاهی هم این مشکل با تکرر ادرار، بوی شدید ادرار، درد و سوزش همراه می شود.
درد هنگام ادرار در بارداری
اگر در بارداری نسبت به قبل آن بیشتر ادرار می کنید طبیعی است اما اگر این تکرر با درد یا سوزش همراه باشد، ادرار شما خونی باشد و مدام حس می کنید که لازم است دوباره ادرار کنید احتمالا دچار عفونت شده اید و باید مواظب باشید.
ادرار دردناک بعد از سزارین
ادرار دردناک بعد از سزارین طبیعی است چون عمل تقریباً همیشه با قرار دادن کاتتر در مثانه برای انتقال ادرار به کیسه همراه است که می تواند تا یک یا دو روز باعث درد هنگام ادرار شود. اگر قبل از سزارین زمان زیادی را صرف فشار دادن برای زایمان طبیعی کرده اید، ممکن است علائم موقتی مشابهی هم ایجاد شود.
درمان خانگی درد مثانه هنگام ادرار
درمان درد هنگام ادرار که به خاطر عفونت اتفاق افتاده باشد از طریق تجویز آنتی بیوتیک انجام می شود. البته یک سری داروهای طبیعی مانند ویتامین C و محصولات زغال اخته هم ممکن است به کاهش علائم شما کمک کنند اما دارو برای از بین بردن باکتری های مضر و جلوگیری از عوارض بیشتر حتما نیاز است.
اگر درد هنگام ادرار کردن به خاطر عفونت باشد، لازم است برای درمان آن زودتر اقدام کنید تا عفونت بیشتر نشود. اگر این عفونت بیشتر شود می تواند حتی کلیه و پروستات هم درگیر کند. در صورت عدم پیگیری این عفونت پیشرفت کرده و حتی به خون وارد می شود که خطرناک است.
در بیشتر تحقیقات گفته شده که نوشیدن آب می تواند به دفع عفونت از سیستم ادراری کمک کند، اما همیشه هم اینطور نیست. در واقع، بدون آنتی بیوتیک این مشکل از بین نمی رود.
درمان خانگی درد هنگام ادرار
به غیر از آب خوردن زیاد، می توانید با استفاده از این پیشنهادها به درمان کامل ادرار دردناک کمک کنید:
- آب ذغال اخته
- پروبیوتیک ها
- سرکه سیب
- پد حرارتی
- سیر
- جوش شیرین
- انتخاب لباس زیر مناسب
- ترک سیگار
- ویتامین سی
- رعایت بهداشت پس از ادرار
- از غذاهایی که مثانه را تحریک می کنند خودداری کنید.
- از کافئین اجتناب کنید.
- تاخیر در دفع ادرار نداشته باشید.
- تخلیه ی مثانه به صورت کامل
- ادرار کردن بعد از رابطه جنسی
«اگر شما هم درد هنگام ادرار داشته اید و از سایر علائم و درمان آن مطلع هستید، در قسمت نظرات تجربه ی خود را با خوانندگان این مقاله به اشتراک بگذارید.»
منابع: