قسمتهای مختلف گوش انسان یک سیستم پیچیده را تشکیل میدهند که در تامین شنوایی و تعادل انسان نقش دارد. این سیستم از سه بخش اصلی یعنی گوش خارجی، گوش میانی و گوش داخلی تشکیل شده است. گوش خارجی وظیفهی جمع آوری و هدایت امواج صوتی به گوش میانی را بر عهده دارد و به پردهی گوش ختم میشود.
گوش میانی یک حفرهی کوچک پر از هوا است که مسئول انتقال صدا از پردهی گوش به گوش داخلی است. قسمتهای گوش میانی و اجزایش صدا را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل کرده و آنها را برای تفسیر به مغز میفرستد. در این مطلب دکتر مایکو اطلاعاتی در مورد قسمتهای مختلف گوش و وظایف هریک داده شده است.
گوش چیست؟
گوش انسان؛ یک اندام حسی است که به سه قسمت گوش خارجی، گوش داخلی و گوش میانی تقسیم میشود. به لطف گوش، انسان میتواند صداهایی را که از بیرون میآید بشنود. گوش عملکرد مهم دیگری مانند حفظ تعادل بدن را دارد. هنگامیکه اختلالاتی در گوش رخ میدهد، مشکلات در این اندام نسبتا کوچک میتواند بر کل بدن تأثیر منفی بگذارد و کیفیت زندگی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. برای درمان بیماری های گوش، مراجعه به پزشک گوش و حلق و بینی ضروری است.
وظایف گوش چیست؟
قسمتهای مختلف گوش انسان وظایف مختلفی دارد اما اگر بخواهیم به صورت کلی بیان کنیم میتوان موارد زیر را بیان کرد:
وظیفه اصلی گوش جمع آوری امواج صوتی و هدایت آنها به کانال و پردهی گوش است. در نزدیکی ورودی غدد وجود دارد و ترشحات آنها جرم گوش هستند.
پنجرهی اتاق، پردهی گوش است که ساختاری انعطاف پذیر است. دری که اجازهی ورود هوا به اتاق را میدهد کانال استاش است که یک سر آن تا حفرهی بینی امتداد مییابد، یعنی حفرهی گوش میانی و مجرای بینی را به هم متصل میکند. شیپور استاش با حرکات بلع باز میشود و اجازه میدهد هوا وارد گوش شود.
لازم است بدانید که گوش داخلی از دو قسمت مرکز شنوایی و مرکز تعادل تشکیل شده است. این دو بخش در نقاط خاصی به یکدیگر متصل میشوند. گوش داخلی سیستمی از کانالها (لولهها) است که در استخوان تمپورال قرار دارد و این سیستم با مایع مخصوصی پر میشود. پایانههای عصبی حسی در مرکز شنوایی و تعادل وجود دارد. به عبارت دیگر در واقع یک بافت عصبی است که ادامهی مغز است. بافت عصبی بافتی است که در صورت آسیب، توانایی التیام بخشی کمی دارد.
گوش داخلی و خارجی
- گوش خارجی؛ از لالهی گوش و مجرای شنوایی خارجی تشکیل شده است. این ساختار صدا را گرفته و به سمت پردهی گوش هدایت میکنند.
- گوش میانی؛ بین گوش خارجی و داخلی قرار دارد. پردهی گوش و سه استخوانچهی کوچک شنوایی (سندان، چکش، رکاب) در گوش میانی قرار دارند. این ساختار امواج صوتی را تقویت کرده و به مایعات گوش داخلی منتقل میکنند.
- گوش داخلی؛ حاوی سلولهای میکروسکوپی سیستم شنوایی و تعادل و پایانههای عصبی در مایع گوش داخلی است. امواج صوتی که توسط ارتعاش استخوان رکاب در گوش میانی به گوش داخلی منتقل میشود، بر انتهای عصب موجود در گوش تأثیر میگذارد و تکانههای الکتریکی ایجاد میکند که به عنوان صدا در مغز درک میشود.
ارتباط گوش و حلق و بینی
در بخش گوش و حلق و بینی علاوه بر اندامهای حسی مانند شنوایی، تعادل، بویایی و چشایی، صدا و گفتار، عملکردهای تنفسی و بلع، صورت و گردن همه با یکدیگر در ارتباط هستند. بیماریهای گوش و حلق و بینی؛ بیماریهایی هستند که گوش، بینی، گلو، ناحیه سر و گردن را درگیر میکنند.
این موارد عبارتند از رینیت (سرماخوردگی)، التهاب لوزه (عفونت لوزه)، عفونت گوش میانی، فارنژیت ، وزوز گوش و مشکلات شنوایی که نشاندهندهی ارتباط همهی بخشهای گوش و حلق و بینی است. بیماریهای گوش، حلق و بینی ممکن است توسط ویروسها، باکتریها، قارچها یا آلرژی ایجاد شود و روی تمامی اعضای بدن بیمار تاثیر بذارد. در نتیجه درمان این نوع بیماری ها ممکن است بسته به نوع بیماری متفاوت باشد. با دکتر مایکو همراه باشید تا بیشتر در مورد مشکلات مربوط به سیستم شنوایی یاد بگیریم.
منابع:
https://blog.kiversal.com/en/the-ear-structure-and-functions
1 دیدگاه
عالی