رادیوتراپی یا پرتو درمانی، یکی از مهمترین شیوههای درمانی است که در سالیان اخیر برای کنترل و بهبود بسیاری از سرطانها مورد استفاده قرار گرفته است. در این شیوه درمانی متخصصان سعی میکنند تا از پرتوها در جهت از بین بردن اختلالات بافتی و توقف رشد سلولهای آسیبرسان استفاده کنند. اگر دوست دارید در این باره اطلاعات بیشتری به دست آورید، مطالعه این مطلب در مجله دکتر مایکو میتواند به شما بسیار کمک کند.
رادیوتراپی چیست؟
کار پرتو درمانی چیست؟ رادیوتراپی یا پرتو درمانی یکی از مهمترین شاخههای علم فیزیک پزشکی است که به طور مستقیم در خدمت بیماران سرطانی قرار گرفته است. در این شیوه درمانی متخصص با تنظیم اشعه ایکس، آلفا، بتا و سایر اشعههای کاربردی سعی میکنند تا سلولهای سرطان را از بین ببرند و از آسیبرساندن پیشتر این سلولها به بافتهای مختلف بدن جلوگیری کنند. لازم است بدانید که این شیوه درمانی علاوهبر سلولهای سرطانی ممکن است سلولهای عادی را نیز از بین ببرند. همین موضوع نیز باعث میشود تا بسیاری از افراد پس از استفاده از این دسته خدمات درمانی یکسری عوارض را مشاهده کنند.
رادیوتراپی چه زمانی انجام می شود؟
پرتو درمانی تنها یکی از روشهای درمانی موجود برای کنترل سلولهای سرطانی مانند شیمی درمانی است که گاهی به جای آن و یا همزمان با آن انجام می شود. از آنجایی که روشهای دیگری نیز برای کنترل این بیماری وجود دارد، این سوال مطرح میشود که چه زمانی از این روش استفاده میشود؟
در پاسخ باید بگوییم که رادیوتراپی زمانی استفاده میشود که سلولهای سرطانی به قدری رشد و حرکت کنند تا به اندامهای حیاتی بدن نزدیک شوند و رشد بیشتر آنها شرایط را برای بیمار بسیار حاد کند.
رادیوتراپی برای چه بیماریهایی است؟
از رادیوتراپی برای درمان و بهبود شرایط بیماران مبتلا به انواع و اقسام سرطانها و تومورهای مختلف استفاده میشود. برخی از این بیماریها عبارتاند از تومور مغزی، سرطان رحم، سرطان معده، انواع لوسمی و لنفوم، سارکوماهای مختلف و غیره.
عوارض پرتو درمانی
این شیوه درمانی در کنار مزایای گستردهای که دارد ممکن است یکسری عوارض نیز داشته باشند. به عنوان مثال برخی از بیماران ممکن است پس از دریافت خدمات رادیوتراپی کاهش شنوایی، ایجاد زخم در حفره دهان، اختلال در جویدن، کاهش میزان بزاق، سردرد، کاهش میل جنسی، کمخونی، حالت تهوع و حتی سرطانهای ثانویه را تجربه کنند.
عوارض پرتو درمانی برای اطرافیان
برخلاف تصور بسیاری از افراد رادیو تراپی هیچ گونه عوارضی برای اطرافیان ندارد. به عبارت دیگر در رادیوتراپی داخلی بیمار یک سری پرتو از خود ساطع میکند که میتواند بر روی اطرافیان اثرات بسیار کمی بگذرد. این اثرات آنقدر کم هستند که معمولا نادیده گرفته میشوند. در رادیوتراپی خارجی نیز این پرتوها ساطع نمیشوند.
درصد موفقیت پرتو درمانی چقدر است؟
موفقیت این شیوه درمانی به میزان رشد سلول سرطانی و تومور، مدت زمان شروع بیماری و همچنین تعداد جلسات دریافت خدمات درمانی متفاوت است. قطعا هر چه تومور کوچکتر باشد، درصد موفقیت درمان نیز بیشتر خواهد بود.
پرتو درمانی چند جلسه است؟
اینکه یک بیمار به چند جلسه دریافت خدمات رادیو تراپی نیاز دارد بستگی به میزان رشد تومور دارد. پزشک متخصص معمولا با بررسی شرایط بیمار تشخیص میدهد که برای بهبودی چند جلسه باید رادیو تراپی شد.
هزینه رادیوتراپی
هزینه دریافتی بابت خدمات رادیو تراپی به تعداد جلسات و همچنین روش به کار گرفته شده برای از بین بردن سلولهای سرطانی بستگی دارد. البته این نکته را در نظر داشته باشید که دریافت خدمات پرتو درمانی در مراکز خصوصی نیازمند هزینهای بیشتر است.
پرتو درمانی بهتر است یا شیمی درمانی؟
در پرتو درمانی تنها یک ناحیه از بدن هدف قرار میگیرد. بنابراین میزان عوارض بسیار کمتر از شیمی درمانی خواهد بود. این در حالی است که شیمی درمانی تمامی ارگانهای بدن را تحت تاثیر قرار میدهد.
شیمی درمانی و پرتو درمانی همزمان
چنانچه بیماری بسیار پیشرفت کرده باشد و شیمی درمانی یا رادیوتراپی نتواند به تنهایی کارساز باشد، متخصصان از این دو روش درمانی به طور همزمان استفاده میکنند تا اثرگذاری درمان را حتی تا ده برابر بیشتر کنند.
خوشبختانه باید بگوییم که این دو شیوه درمانی هیچ اختلافی در کار یکدیگر ایجاد نخواهند کرد.
پرتو درمانی درد دارد؟
با اینکه این شیوه درمانی هیچ گونه دردی ندارد اما عوارض ناشی از آن میتواند در بیمار درد و ناخوشی ایجاد کند. بیمارانی که تحت درمان با رادیوتراپی قرار میگیرند، معمولا پس از دریافت خدمات به مدت چند روز عوارض را تجربه خواهند کرد.
کشیدن دندان بعد از رادیوتراپی
بیماران پس از دریافت خدمات پرتو درمانی در صورت نیاز به کشیدن درمان باید به متخصصان خبرهای که در این زمینه فعالیت دارند مراجعه کنند تا پزشکان متخصصان در هنگام کشیدن دندان لبههای استخوان آلوئول نیز کشیده شود.
متخصص رادیوتراپی انکولوژی کیست؟ (متخصص پرتو درمانی)
متخصص پرتو درمانی آنکولوژی متخصصی است که تخصص خود را در این رشته به پایان رسانده است و حالا با استفاده از دستگاههای خاص تلاش میکند تا روند رشد سلولهای سرطانی و انواع تومور را متوقف و این سلولها و تومورها را در کمترین زمان ممکن قبل از آسیب دیدن جدیتر بیمار از بین ببرد.