آرتروز یا آرتریت از بیماریهای است که مفاصل را درگیر میکند. آرتروز انواع مختلفی دارد و با علائم و نشانههای مختلفی همراه است و برای درمان آن از روشهای درمانی متفاوتی استفاده میشود. اگر احساس میکنید که به بیماری آرتروز مبتلا شده اید، در ادامه همراه دکتر مایکو باشید:
آرتروز چیست؟
آرتروز یا استئوآرتریت یک بیماری بسیار شایع در روماتولوژی است که میتواند هر مفصلی در بدن را درگیر کند. در حقیقت آرتروز به التهاب مفاصل است که بیشتر مفاصلی که وزن ما را تحمل میکنند و در طول روز از آنها بیشتر استفاده میکنیم، مانند مفاصل دست، پا و زانو را درگیر میکند.
انواع آرتروز
بیماری آرتروز انواع متعددی دارد که به شرح زیر هستند:
- روماتیسم مفصلی
- اسپوندیلیت آنکیلوزان
- اسپوندیلو آرتریت محوری غیر رادیوگرافی
- استئومیلیت چند کانونی مزمن عود کننده
- فیبرومیالژیا
- آرتریت پسوریاتیک
- زانو درد قدامی
- نقرس
- اسکلرودرمی موضعی (کودکان)
- لوپوس (لوپوس اریتماتوز سیستمیک)
- آرتریت واکنشی
- سندرم شوگرن
علت آرتروز چیست؟
از عوامل ایجاد آرتروز در شما میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چاقی
- افزایش سن
- استفاده بیش از حد از مفاصل
- ضعف عضلات ران و استعداد ژنتیکی
- داشتن سابقهی آسیب مفاصل
نشانه ها و علائم آرتروز
علائم و نشانههای آرتروز بسته به نوع بیماری و شدت آن میتوانند متفاوت باشند، برخی از علائم این بیماری به صورت زیر هستند:
- احساس خشکی و درد در محل مفصل پس از انجام فعالیت و استفاده بسیار زیاد از مفاصل، به خصوص مفاصل زانوها، رانها و پایین کمر
- محدودشدن دامنه حرکت مفاصل
- بروز صدا در زمان خم کردن مفاصل
- تورم خفیف در اطراف مفصل
- احساس دردی که بعد از فعالیت یا در پایان روز بیشتر میشود.
استئوآرتریت چیست؟
استوآرتریت یا OA شایعترین نوع بیماری آرتریت است. این بیماری میتواند هر مفصلی را تحت تاثیر قرار دهد، اما به طور کلی هدف اصلی آن، زانوها، دستها، رانها، مهرههای کمری و پاها است.
اولین علائم آرتروز
علائم آرتروز میتواند به صورت ناگهانی یا به تدریج ایجاد شود. اگر اولین علائم آرتروز را مشاهده کردید، باید در اولین فرصت نزد پزشک معالج بروید. برخی از اولین علائم آرتروز به شرح زیر هستند:
- درد: درد آرتروز میتواند به صورت موقت و یا ثابت باشد، همانند زانو درد
- تورم: در برخی از تنواع بیماری آرتروز، سطح پوست روی مفصلی که دچار آسیب شده، قرمز و متورم میشود.
- خشکی و سفتی مفصل: خشکی مفصل نیز بک نشانه معمولی است که هنگام بیدار شدن از خواب، پس از نشستن پشت میز برای مدت طولانی، رانندگی طولانی مدت، پس از ورزش و… رخ میدهد.
- اختلال در حرکت مفصل: حرکت بسیار دردناک مفصل و یا درد و خشکی در زمان بلند شدن از روی صندلی میتواند جزو اولین علائم آرتروز باشد.
درمان آرتروز
از روشهای مختلفی مانند اصلاح سبک زندگی، مصرف داروهای تجویز شده از سوی پزشک، تزریق، فیزیوتراپی و جراحی برای درمان آرتروز و استئوآرتریت استفاده میشود. به طور معمول درمان این بیماری ابتدا با استفاده از روشهای غیر تهاجمی و ساده همچون تغییر سبک زندگی و مصرف دارو انجام میشود. اگر با انجام این روشها هیچ گونه بهبودی در علائم مشاهده نکردید، پزشکان روشهای درمانی دیگر را در پیش میگیرند.
بهترین داروی آرتروز
داروها و مکملهای بسیار مختلفی برای درمان بیماری آرتروز وجود دارند که پزشکان آنها را برای بیماران مبتلا به آرتروز تجویز میکنند. طبق نظرسنجیها میتوان گفت که داروهای زیر از بهترین انواع داروهای آرتروز محسوب میشوند:
- قرص فلکساویت آپوویتال
- قرص پریفلکس پلاس هلث برست
- قرص گلوکوزامین نکستایل
- قرص استئو پلاس یوروویتال
درمان قطعی آرتروز چیست؟
متاسفانه هیچ گونه درمان قطعی برای آرتروز وجود ندارد و نمیتوان این بیماری را با به کارگیری یک روش درمانی خاص برای همیشه از بین برد. اما با استفاده از روشهای درمانی موجود، میتوان از پیشرفت و بیشتر شدن بیماری جلوگیری کرد و علاوه بر آن دردهای ناشی از این بیماری را به کمترین حد ممکن رساند. به طور کلی درمان آرتروز با هدف کاهش دردهای مفصلی و کاهش علائم مزاحم و همچنین بهبود شرایط جسمی فرد انجام میشود.
قرص برای درمان آرتروز
شما باید قرصهای آرتروز که به طور معمول به دو دسته زیر تقسیم میشوند را مصرف کنید:
- قرصهای ضد التهاب: این قرصها دارای داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ناپروکسن و ایبوپروفن هستند که به کاهش التهاب و درد مفاصل کمک میکنند.
- قرصهای غضروف ساز: این دسته از قرصها دارای کندرویتین سولفات و گلوکزامین هستند که ترکیبات طبیعی ساخت غضروف مفاصل دارند. اعتقاد بر این است که این نوع از قرصها میتوانند غضروفهای آسیب دیده را ترمیم کنند.
قرص آوودین برای چیست؟
قرص آوودین برای حفظ سلامت مفاصل و غضروفها مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع قرص به کاهش التهاب و درد مفاصل، بهبود انعطافپذیری و رفع خشکی مفاصل، کاهش نیاز به مصرف مسکنها و… کمک میکند. قرص آوودین ترکیبی از سویا و آووکادو است. از این نوع دارو در کاهش درد آرتروز استفاده میشود.
غذاهای مضر برای آرتروز
اگر شما نیز مبتلا به آرتروز هستید، باید مصرف برخی از مواد خوراکی را کاهش دهید. مصرف غذاهای فرآوری شده، شکلات، نوشابه، محصولات حاوی آرد سفید برای کسانی که مبتلا به آرتروز هستند مضر است. پس بهتر است که از این نوع خوراکی و غذاها در رژیم غذایی خود کمتر استفاده کنید تا بتوانید درد آرتروز خود را کاهش دهید.
بهترین روغن برای آرتروز
یکی از سادهترین و اقتصادیترین راههای کاهش درد آرتروز، استفاده برخی از روغنهای طبیعی است. البته انتخاب بهترین نوع روغن، به نوع درد بستگی دارد. از بهترین روغنها برای کاهش درد آرتروز میتوان به روغنهایی مانند روغن زیتون، روغن شتر مرغ، روغن سیاه دانه، روغن زنجبیل و روغن الاغ اشاره کرد.
عوارض آرتروز
بیماری آرتروز با عوارض متعددی همراه است و میتوان گفت که ایجاد این بیماری میتواند مشکلات مختلفی را برای شما به وجود آورد. از عوارض آرتروز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکل در حرکت دادن مفاصل
- کاهش حجم عضلات
- شنیدن صدای تق تق در مفاصل و یا صدای ترک خوردگی مفاصل
فرق آرتروز با روماتیسم
آرتروز و روماتیسم از بیمارهای بسیار رایج در میان مردم هستند که برخلاف باور افراد بایکدیگر تفاوتهایی دارند. روماتیسم مفصلی، در حقیقت یک بیماری خود ایمنی است؛ این بیماری بر اثر حمله اشتباه سیستم ایمنی بدن به بافتهای سالم ایجاد میشود. این در حالی است که در آرتروز، غضروف از بین میرود و در پی آن ساییدگی استخوانها روی یکدیگر به وجود میآید. آرتروز طی ماهها و سالها ایجاد میشود، درحالی که روماتیسم طی هفتهها و ماهها بروز پیدا میکند.
اگر آرتروز دارید …
نیازی نیست نگران باشید. آنچه اهمیت دارد این است که شما باید به فکر درمان خود باشید و هر چه سریعتر به یک متخصص مراجعه کنید. او شما را در درمان و بهبودی بیماریتان راهنمایی میکند.
«اگر درگیر انواع آرتروز هستید نکات و تجربیات مقابله با این بیماری را با سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید.»
منابع: