شستشوی گوش برای به حداقل رساندن خطر عفونت و جلوگیری از ظاهر شدن پلاکهای جرم گوش ضروری است. همانطور که میدانیم گوشها اندامهای حسی بسیار شکنندهای هستند، بنابراین نیاز به تمیز کردن کافی و موثر دارند که جرمگیری گوش یکی از بهترین روشهای این موضوع است که در این مقاله از دکتر مایکو به بررسی آن میپردازیم.
شستشوی گوش برای حذف مایع گوش، یعنی مایعاتی که وسیلهای برای التهاب هستند از مجرای گوش انجام میشود. در کلینیک این کار توسط متخصص گوش و حلق و بینی، پس از انجام معاینه اتوسکوپی انجام میشود که در نتیجه وجود یک پلاک جرم گوش که پرده گوش را مسدود کرده است، مشخص میشود. این معاینه اولیه برای دانستن وجود مایعات در گوش است.
روش شستشوی گوش چگونه است؟
شستشوی گوش شامل شستشوی مجرای شنوایی خارجی با آب گرم است. دمای آب بسیار مهم است، زیرا باید از شوکهای حرارتی احتمالی به کانال جلوگیری شود. گوش یک عضو بسیار ظریف است و بنابراین باید به طور مناسب محافظت شود. توصیه میشود که شست و شوی گوش توسط متخصصی انجام شود که از بیماری های گوش و موقعیتهای خطرناک مانند عفونتهای گوش یا اگر گوش روزانه تحت استرس و صداهای بلند قرار میگیرد، اطلاع داشته باشد.
برای شستن گوش به این روش، یک سرنگ بدون سوزن برای از بین بردن جرم گوش استفاده میشود و سپس از بیمار خواسته میشود تا سر خود را کمی کج کند تا خروج مایع آسان شود. این عمل را میتوان تا 10 بار انجام داد، تا زمانی که مایع گوش خارج شود. در هر شرایطی باید از وجود مایع گوش جلوگیری کرد، زیرا میتواند وسیلهای برای التهاب و عفونت باشد. جرم پس از شستشوی گوش با آب گرم حل میشود، اما مهم است که مراقب باشید تمام جرم گوش را از بین نبرید زیرا محافظت مهمی از پردهی گوش میکند و از خشکی بیش از حد آن جلوگیری میکند.
انواع جرم گوش
از نظر ساختاری، دو نوع مختلف جرم گوش در انسان وجود دارد:
نوع مرطوب و نوع خشک
آسیای شرقی و بومیان آمریکا بیشتر دارای نوع خشک جرم هستند و مردم آفریقایی و اروپایی بیشتر احتمال دارد نوع مرطوب (قهوه ای عسلی، نارنجی تیره تا قهوه ای تیره و مرطوب) را داشته باشند. 30 تا 50 درصد از ساکنان آسیای جنوبی، آسیای مرکزی و جزایر اقیانوس آرام دارای جرم گوش خشک هستند.
ایا شست و شوی گوش درد دارد؟
شستشوی گوش، که به آن ایریگاسیون گوش نیز گفته میشود، در کل دردناک نیست اما ممکن است در حین تخلیه جرم گوش، احساس ناراحتی یا سرگیجه خفیفی ایجاد کند. در نتیجه شستشوی گوش فقط باید توسط یک متخصص پزشکی انجام شود. شستشوی نامناسب میتواند به مجرا یا پرده گوش آسیب برساند و منجر به کم شنوایی یا عفونت گوش شود. اگر مشکلات گوش مانند تجمع بیش از حد جرم گوش را تجربه میکنید، برای مشورت در مورد روشهای ایمن جرمگیری گوش با پزشکان ما مشورت کنید. برای اینکار می توانید به راحتی نوبت آنلاین برای ویزیت حضوری یا غیر حضوری یعنی تصویری، تلفنی و متنی ثبت کنید.
ساکشن گوش در منزل
کشیدن جرم گوش بخشی از گزینه های درمانی مفید برای شست و شوی گوش است. این روش شامل مکش واقعی جرم گوش با استفاده از یک کانول مخصوص متصل به دستگاه مکنده است. این کار بهتر است توسط یک متخصص گوش و حلق و بینی انجام شود. البته باید گفت که این روش انتخاب دوم است که عموماً در موارد منع شستشوی گوش که قبلا توضیح دادیم استفاده میشود. با توجه به ظرافت گوش و خطراتی که در صورت عدم انجام آن به صورت ماهرانه ممکن است رخ دهد، شستشوی گوش به صورت خودسرانه توصیه نمیشود.
جرم گیری گوش با شمع
کارایی و سودمندی جرم گیری با شمع برای تمیز کردن صحیح گوشها ثابت شده نیست. این شمعها مستقیماً در حفره گوش قرار میگیرند و پس از روشن کردن گوشها از طریق نوعی اثر دودکش جرم گوش را از بین میبرند. مخروطهای مومی در کنار شمع استفاده میشود که به طول تقریبی 20 سانتی متر بوده و دارای دو انتهای باز هستند.
انتهای باریکتر شمع باید مستقیماً پس از کج کردن سر به یک طرف روی یک سطح سفت (ترجیحاً) در گوش قرار گیرد. انتهای پهن تر باید مانند شمع روشن شود. گرمای آزاد شده در اثر احتراق مخروط موم شده، جرم گوش را نرم میکند و محتویات گوش به سمت بیرون مکیده میشود. برای خاموش کردن شعله، مخروط را به آرامی بردارید و شمع را در یک لیوان آب فرو کنید.
استفاده از مخروطهای موم برای تمیز کردن گوش غیرقابل اعتماد است و پزشکان با آنها مخالفند. مهمترین خطر ناشی از این روش این است که باقی ماندهی شمع به طور مستقیم در کانال گوش رسوب میکند و یک جرم دیگر ایجاد میکند که برداشتن آن بسیار دشوارتر از جرم گوش اصلی است. علاوه بر این، خطر سوختگی پوست و آتش سوزی مو را فراموش نکنید!
درمان درد گوش بعد از شستشو
درد گوش ناشی از تجمع جرم میتواند پس از شستشوی موفقیت آمیز تسکین یابد. جرم جدا شده انسدادی که باعث ایجاد درد شده است را رفع می کند. با این حال درد گوش همیشه ناشی از تجمع جرم نیست. اگر درد گوش ناشی از انسداد جرم گوش باشد شستشوی گوش قطعاً می تواند در اینجا کمک کننده باشد.
اما گاهی اوقات گوش درد علل مختلفی فراتر از تجمع جرم دارد. عفونت گوش، گوش شناگر (اوتیت خارجی) یا حتی مشکلات مفصل فک میتواند منجر به درد شود که در این موارد شستشوی گوش مشکل را حل نمیکند. اگر درد گوش دارید، بهتر است برای تشخیص و درمان مناسب به پزشکان دکترمایکو مراجعه کنید. آنها می توانند علت را پیدا و مناسبترین روش درمانی را توصیه کنند.
شستشوی گوش در منزل با سرنگ
کیتهای مختلف شستشوی گوش در بازار موجود است که از سرنگهای بدون سوزن یا نیهای کوچک تشکیل شده است که از طریق آنها میتوانید آب استریل یا محلول فیزیولوژیکی مناسب بدن را به آرامی وارد کانال گوش کنید. همچنین میتوانید از اسپریهای سرومینولیتیک استفاده کنید که هدف آنها حل کردن جرم گوش و تسهیل برداشت آن است که البته هیچکدام از این روشها توصیه نمیشود زیرا میتواند گوش شما را ناشنوا کند.
«اگر شما هم تجربهای در مورد راههای شست و شوی گوش دارید که میتواند به سایر خوانندگان کمک کند، در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.»