چگونه بفهمیم تخمدان پلی کیستیک داریم؟ اگر شما شک دارید که دچار این مشکل مهم هستید یا خیر لازم است اقدامات لازم برای تشخیص تخمدان پلی کیستیک را انجام دهید. به گفته ی متخصصان، 5 الی 10 درصد خانم های 18 الی 44 ساله مبتلا به تنبلی تخمدان هستند که در سنین بیست یا سی سالگی علائم خود را تجربه می کنند. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی راه های تشخیص این بیماری بپردازیم. با دکتر مایکو همراه باشید تا کشف کنیم که از کجا بفهمیم تنبلی تخمدان داریم.

از کجا بفهمیم تخمدان پلی کیستیک داریم؟
اگر مادر و یا خواهر شما دچار این سندرم باشند، احتمال اینکه شما هم تخمدان پلی کیستیک داشته باشید را بیشتر می کند. در مقاله ی کیست تخمدان با علت، علائم و درمان این سندرم آشنا شدیم و حال می خواهیم راه های تشخیص تنبلی تخمدان را مرور کنیم. اولین کاری که باید انجام دهید این است که از یک پزشک متخصص زنان نوبت بگیرید. در سامانه ی دکتر مایکو می توانید به هر چهار روش حضوری، تصویری، تلفنی و متنی با پزشکان مجرب ما در بیمارستان ها و کلینیک ها صحبت کنید. نکته ی مهم این است که حتما پیش از صحبت با پزشک به سوالات خود فکر کنید و آن ها را بنویسید. در هنگام صحبت با پزشک نکاتی که به شما گفته می شود را یا ضبط و یا بنویسید تا فراموش نکنید.
در این ملاقات، متخصص از سابقه ی پزشکی شما و علائمی که تجربه کرده اید سوالاتی می پرسد. احتمال زیاد بخش هایی از زیر شکم شما هم معاینه می کند پس بهتر است جلسه ی اول حضوری نوبت بگیرید. پس از آن برای اطمینال از تشخیص تنبلی تخمدان که از بیماری های زنان مهم و رایج است، پزشک سونوگرافی و آزمایش خون تجویز می کند.

بهترین زمان سونوگرافی برای تشخیص تخمدان پلی کیستیک
در این آزمایش از امواج صوتی و رایانه برای ایجاد تصاویری از رگ های خونی، بافت ها و اندام ها استفاده می شود تا در صورت وجود کیست، اندازه و مکان آن ها ثبت شود. برای بررسی اندازه تخمدان ها و دیدن کیست در آنها استفاده می شود.
بهترین زمان برای آزمایش تنبلی تخمدان معمولا زمانی است که هورمون های شما در اوج خود قرار دارند. اگر این آزمایش را در دوران پریود لازم باشد انجام دهید روز سوم پریودی زمان مناسبی است.
عکس تخمدان پلی کیستیک
در این قسمت می خواهیم عکس تخمدان پلی کیستیک و عکس تخمدان سالم و بدون کیست را مقایسه کنیم.

آزمایش تخمدان پلی کیستیک
این آزمایش برای بررسیِ سطوح بالای آندروژن و سایر هورمون ها انجام می شود. ممکن است پزشک در کنار هورمون ها، در آزمایش خون تشخیص تخمدان پلی کیستیک خواستار بررسی سطح گلوکز خون شما هم باشد که ممکن است یک آزمایش خون سه مرحله ای با فاصله زمانی یک ساعتی باشد.
آزمایش تنبلی تخمدان چگونه است؟
این آزمایش با یک آزمایش خون معمولی فرقی ندارد. ممکن است پزشک در ثبت آزمایش برای آزمایشگاه این موارد را ذکر کرده باشد:
- آزمایش FSH: این هورمون تحریک کننده ی فولیکول ها که برای باروری و عملکرد تخمدان ها لازم است. اگر دچار سندرم تنبلی تخمدان باشید این هورمون در شما کاهش می یابد.
- آزمایش LH: این هورمون عملکرد غده هیپوفیز را ارزیابی می کند و در صورت کیست تخمدان، سطح آن در فرد بسیار بالاتر از حد عادی است.
- تستوتسرون: هورمون مردانه که در زنان مبتلا از حد عادی بالاتر است که باعث علائمی مانند موهای زائد می شود.
- استروژن: استروژن یک هورمون جنسی است که نه تنها در زنان بلکه در همه ی افراد وجود دارد و از کلسترول (نوعی چربی) ساخته می شود. در افراد مبتلا سطح این هورمون یا نرمال و یا بسیار بالا است.
- SBGH: در خانم های مبتلا این هورمون از حد عادی پایین تر است.
- آنتی مولرین هورمون: هورمونی که برای بررسی عملکرد تخمدان و کیفیت فولیکول ها است و در افراد مبتلا از حد معمول بالاتر است.

جواب آزمایش تنبلی تخمدان
جواب این آزمایش در کمتر از یک هفته آماده خواهد شد. برای تفسیر جواب آزمایش کیست تخمدان و یا سونوگرافی نیازی نیست حتما به صورت حضوری به پزشک مراجعه کنید پس می توانید از امکانات سامانه ی دکتر مایکو برای ثبت نوبت تلفنی، تصویری و متنی استفاده کنید و از قبل عکس و فایل های لازم را برای پزشک بفرستید تا بررسی شوند. درنهایت پزشک داروها و سبک زندگی مناسب تری که برای شما نیاز است را به شما معرفی می کند. داروها از طریق کد نسخه ی الکترونیک در دسترس شما قرار می گیرد تا به راحتی به داروخانه مراجعه و آن ها را تهیه کنید.
تفسیر آزمایش کیست تخمدان
تفسیر دقیق آزمایش کیست تخمدان باید توسط متخصص انجام شود پس سعی نکنید بدون مراجعه به پزشک کامل وضعیت خود را بررسی کنید و یا از صحبت با پزشک منصرف شوید. به صورت کلی اگر سطح آندروژن بالا باشد و دو برابر یا بیشتر بودن نسبت FSH به LH در آزمایش های تخمدان پلی کیستیک مشاهده شود، تشخیص تخمدان پلی کیسیت تایید می شود. گاهی برخی علائم مانند پریود نامنظم مشاهده نمی شود اما ممکن است سونوگرافی و آزمایش تنبلی تخمدان از وجود این سندرم خبر بدهند.

بنابراین تشخیص تخمدان پلی کیستیک …
به روش های مختلف معاینه ی فیزیکی، آزمایش خون و سونوگرافی انجام می شود پس لازم است با پزشکان متخصص در این خصوص مشورت داشته باشید. این سندرم سن خاصی ندارد و گاهی بدون علائم و تنها در هنگام تلاش برای بارداری مشخص می شود پس لازم است زیر نظر پزشک باشید.
«اگر شما هم فرآیند تشخیص تخمدان پلی کیستیک را طی کرده اید، می توانید در قسمت نظرات تجربه ی خود را با سایر خوانندگان این مقاله به اشتراک بگذارید تا بهتر تصمیم گیری نمایند.»
منابع:
https://www.health.qld.gov.au/newsroom/features/7-signs-you-might-have-polycystic-ovarian-syndrome
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/polycystic-ovary-syndrome-pcos