تغییر رنگ چشم در نوزادان ممکن است به دلیل ملانین موجود در عنبیه آنها باشد. در نوزادی ملانین موجود در عنبیه باعث تعیین رنگ چشم و پوست میشود و بیشتر نوزادان با رنگ چشم قهوهای به دنیا میآیند؛ اما برخی از عوامل دیگر نیز میتوانند باعث تغییر در رنگ چشمها شوند. با دکترمایکو همراه باشید تا با عواملی که بر این موضوع موثر هستند آشنا شوید.
علت تغییر رنگ چشم چیست؟
- اثر برخی داروها
تغییرات رنگی ناخواسته چشم انسان در بزرگسالی ممکن است به دلیل مصرف داروهایی با عوارض جانبی خاص باشد. برای مثال، داروهایی که برای بیماری گلوکوم تجویز میشوند میتوانند باعث تیرهشدن رنگ چشم شوند. همچنین، قطرههای لاتیس که برای اهداف زیبایی و رشد مژه استفاده میشوند ممکن است باعث تغییر رنگ چشم شوند، بنابراین در استفاده از این قطرهها باید با دقت اقدام کرد.
- افزایش سن و پیری
افزایش سن نیز میتواند تغییراتی در رنگ چشم ایجاد کند که ممکن است باعث تاریکتر شدن و کدر شدن چشمها شود. با این حال این عامل به ندرت رخ میدهد.
- نور خورشید
نور خورشید به صورت مستقیم و به مدت طولانی میتواند روی رنگ چشم تأثیر بگذارد و سبب تیرگی آن شود.
- برخی از بیماریها
بعضی بیماریها نیز میتوانند باعث تغییرات رنگ چشم شوند که در بخش های پایانی مقاله با آن ها هم آشنا می شویم.
روشهای تغییر رنگ چشم
روشهای مختلفی برای تغییر در رنگ چشم وجود دارد. در این بخش به برخی از متداولترین روشها اشاره میکنیم.
استفاده از پرتو
برای تغییر رنگ در چشمها از پرتو نوری استفاده میشود که به لایه عنبیه چشم تابانده میشود. ملانین پروتئینی است که در عنبیه وجود دارد و رنگ چشم را تعیین میکند. مقدار کم ملانین سبب بروز رنگ چشمی بین آبی و خاکستری میشود. مقدار متوسط آن سبب بروز رنگ سبز و مقدار زیاد آن سبب بروز رنگ قهوهای میشود. در روش جدید تغییر رنگ چشم پرتو نوری به لایهای از عنبیه که دارای مقادیر ملانین است تابانده میشود و باعث پوستریزی لایه و کاهش ملانین میشود. به این ترتیب میتوان رنگ چشم را تغییر داد.
جراحی
در روش جراحی با قرار دادن یک ایمپلنت رنگی در چشم و تعویض عنبیه، رنگ مورد علاقه فرد به دست میآید. اما این روش هنوز توسط بسیاری از انجمنهای پزشکی در سراسر جهان تأیید نشده است و ممکن است با خطراتی مانند عفونت چشم، زخم و حتی کوری تدریجی همراه باشد. در این روش چشم پزشک یک لنز رنگی را بین عنبیه و قرنیه قرار میدهد. این عمل باعث افزایش فشار به قرنیه و عنبیه شده و ممکن است منجر به نابینایی فرد شود.
عمل تغییر رنگ چشم
عمل تغییر رنگ چشم یک روش نوین و پیشرفته است که در بعضی کشورها انجام میشود. در این روش با استفاده از لیزر و دستگاههای دیگر پیگمنتهای موجود در قسمت رنگی چشم (ایریس) حذف و با پیگمانتهای دیگر جایگزین میشوند تا رنگ چشم تغییر کند.
با این حال باید توجه داشت که این جراحی دارای مخاطراتی است و برخی از مشکلات آن شامل عفونت، خشکی چشم، اختلالات دید و حتی کوری می شود. همچنین، هزینه این جراحی نیز بسیار بالاست و در بعضی کشورها قانوناً ممنوع است؛ بنابراین قبل از انجام این جراحی، باید با مشورت پزشک متخصص تمامی موارد را بررسی و مزایا و معایب آن را در نظر گرفت.
هرچند که عمل تغییر رنگ چشم خطرناک است؛ اما طرفداران زیادی در سراسر جهان دارد. به دلیل پیشرفت تکنولوژی این روش جراحی در مدت زمان کوتاهی قابل انجام و با چند جلسه قابل تکمیل است. در حال حاضر، جراحی تغییر رنگ شامل روشهای مختلفی است که بسته به نوع عمل، اقدامات متفاوتی برای آن انجام میشود. یکی از روشهای مورد استفاده برای تغییر رنگ در چشمها، استفاده از عنبیه مصنوعی است. این عنبیه مصنوعی از پروتز نازک، انعطافپذیر و سازگار با بافت بدن تشکیل شده است. با این حال هیچ یک از روشهای تغییر رنگ چشم توسط سازمان جهانی دارو تأیید نشدهاند و تصمیم نهایی بر عهده پزشکان و صلاحدید آنها است.
تغییر رنگ چشم طبیعی
برای تغییر دائمی رنگ چشم به صورت طبیعی روشی وجود ندارد و برای این منظور نیاز به انجام عمل جراحی دارید. روشهای طبیعی برای تغییرات رنگ چشم موقتی هستند و باید در انتخاب روش تغییر رنگ بسیار مراقب باشید زیرا چشم یک ارگان حساس است.
- تغییر رژیم غذایی: تنوع و نوع غذایی که ما مصرف میکنیم میتواند تولید هورمونهای مختلف را تعیین کند. این هورمونها مانند نوراپینفرین و سروتونین، مسئول کنترل پاسخ فیزیکی اندامهای بدن هستند که به وسیله آنها مردمک چشم میتواند انبساط یا انقباض پیدا کند و در نتیجه رنگ چشم تغییر کند؛ بنابراین رژیم غذایی ما میتواند بر روی رنگ چشم تأثیرگذار باشد.
- مصرف نوشیدنیهای پاکسازی کننده: برخی نوشیدنیهای گیاهی میتوانند به طور موقت رنگ چشم را تغییر دهند. آنها میتوانند سطح هورمونهای بدن را تغییر داده و پاسخ فیزیکی بدن را تحریک کنند که منجر به تغییر رنگ چشم میشود.
- تغییر در احساسات: عواطف ما نیز میتوانند باعث تغییر در رنگ چشم شوند. هنگامی که شاد یا ناراحت هستیم بدن ما هورمونی تولید میکند که باعث انبساط مردمک چشم و چشمان متراکمتر میشود. به همین دلیل رنگ چشم ما ممکن است به صورت موقت تغییر کند.
قطره تغییر رنگ چشم
تغییر رنگ در چشم با استفاده از قطره یکی دیگر از روشها است. این قطرهها در دورههای محدودی مصرف میشوند تا اثر مطلوب خود را نشان دهند. در مقایسه با سایر روشهای تغییر در رنگ چشمها، استفاده از قطره با ریسک کمتری همراه است و به نظر میرسد کمترین خطر برای سلامتی را دارد. برخی شرکتهای تولیدکننده این قطرهها مدعی شدهاند که این قطرهها به بهبود بینایی فرد هم کمک میکنند.
دلیل تغییر رنگ چشم
عنبیه چشم کنترل کننده اندازه ی مردمک است. مردمک در نور کم بزرگتر و در نور روشن کوچکتر میشود و در تمرکز بر روی اشیا نزدیک، کوچک میشود. اندازه و رنگ مردمک تغییر میکند و احساسات میتواند باعث تغییر رنگ و اندازه آن شود. در بعضی از افراد، با افزایش سن، رنگ چشم تغییر میکند. تغییر رنگ در چشم میتواند نشانه بیماریهایی مانند ایریدوسیکلیت هتروکرومیک فوکس، سندرم هورنر یا گلوکوم رنگدانهای باشد. بهتر است در صورت بروز هرگونه تغییر چشمگیر در رنگ چشم به پزشک چشم مراجعه کنید.
چه بیماریهایی باعث تغییر رنگ چشم میشوند؟
این بیماری ها شامل موارد زیر می شود:
سندرم پراکندگی رنگدانه یا از دست دادن رنگدانه، اختلالی است که در آن رنگدانه از سطح عقب عنبیه جدا میشود و سلولهای رنگی قادر به انباشته شدن هستند و باعث افزایش فشار وارده به چشم میشوند. این اختلال میتواند روی رنگ چشم تأثیر بگذارد و قسمتهایی از عنبیه را که رنگدانه آنها از بین رفته روشن کند.
یوئیت یک نوع التهاب چشم است که معمولاً به دلیل عفونت، التهاب، ضربه یا سموم رخ میدهد. این اختلال ممکن است باعث قرمز شدن کنژنکتیویت (پوشش شفاف روی قسمت سفیدی چشم) و تغییر اندازه و شکل مردمک چشم شود. برای درمان این بیماری نیاز به مراجعه به پزشک دارید.
سندرم هورنر علائمی مانند افتادگی پلک، ناهنجاری مردمک و کاهش تعریق در یک طرف از صورت را ایجاد میکند و معمولاً به علت آسیب به طناب نخاعی ناشی از سکته مغزی یا تومور مغزی رخ میدهد. در موارد نادر، این سندرم میتواند در نوزادان و اطفال نیز رخ دهد و ممکن است به علت کاهش رنگدانه سبب تغییر رنگ چشم شود.
سندرم ICE یک ترکیب نادر از سه اختلال است که با هم رشد میکنند و روی قرنیه و عنبیه تأثیر میگذارند. این بافت روی عنبیه همچون لکه یا خال به نظر میرسد و میتواند منجر به گلوکوما شود.
هتروكرومی ايريدوسيكلیت فوكس یک التهاب در برخی از ساختارهای جلوی چشم است که علائمی مانند آتروفی عنبیه را ایجاد میکند. علائم آن شامل تغییر رنگ در چشم، التهاب و آب مروارید که نیاز به عمل آب مروارید چشم سریع دارد است. این اختلال میتواند به گلوکوما منجر شود و در صورت عدم درمان ممکن است باعث از دست دادن بینایی شود.
لیش ندولها برآمدگیهای کوچک قهوهای روی عنبیه چشم هستند که معمولاً با اختلال نوروفیبروماتوز در ارتباط هستند. این ندولها برای تشخیص نوروفیبروماتوز مفیدند، اما معمولاً بینایی را تحت تأثیر نمیگذارند. افراد با نوروفیبروماتوز ممکن است عوارض جانبی جدیتری داشته باشند، اما در کل میتوانند زندگی عادی داشته باشند.
منابع:
سوالات شما
تغییر رنگ چشم به چه عواملی بستگی دارد؟
اثر برخی داروها، افزایش سن و پیری، نور خورشید و برخی از بیماریها که در این مقاله با آن ها آشنا می شویم.
عمل تغییر رنگ چشم چگونه است؟
در عمل تغییر رنگ چشم با استفاده از لیزر و دستگاههای دیگر پیگمنتهای موجود در قسمت رنگی چشم (ایریس) حذف و با پیگمانتهای دیگر جایگزین میشوند تا رنگ چشم تغییر کند. این جراحی دارای خطراتی شامل عفونت چشم، خشکی، اختلالات دید و حتی کوری می شود. همچنین، هزینه این جراحی بسیار بالاست و در برخی کشورها ممنوع است.
5 دیدگاه
آقا یعنی راسته که قطره می تونه رنگ چشم رو تغییر بده… تو ایرانم یه سری پیج های اینستا گرامی میفروشن…
قطره تغییر رنگ چشم واقعیته
این محصولات وجود دارند اما در مورد اینکه عوارضی دارند یا چقدر ماندگارند یا اصلا تاثیری در رنگ چشم ایجاد می کنند باید با پزشک متخصص مشورت کنید.
ن واقعی نیس
دروغه