مضرات گوشت قرمز در اکثر مواقع به این بستگی دارد که چه نوعی گوشت قرمزی را چندگرم و چند روز در هفته مصرف می کنید؟ هرچند گوشت قرمز سرشار از پروتئین است اما مصرف زیاد آن بدن انسان را دچار مشکلات جدی می کند. بارزترین مضرات مصرف گوشت قرمز، ایجاد بیماری های مربوط به قلب است. به طور کلی، مصرف گوشت سفید (گوشت بوقلمون، مرغ و…) یا استفاده از رژیم غذایی گیاهی بهترین گزینه برای داشتن یک رژیم و درنهایت زندگی سالم است.

گوشت قرمز چیست؟
منظور از گوشت قرمز در این مقاله گوشت پستاندارانی است که در دسته حیوانات اهلی قرارمی گیرند مانند بره، گوسفند، گوساله و گاو است. گوشت ها بر اساس میزان میوگلوبین در ماهیچه های حیوانات به دو دسته گوشت سفید یا قرمز تقسیم بندی می شوند. میوگلوبین نام پروتئینی است که در گوشت یافت می شود و وقتی در معرض اکسیژن قرار می گیرد، رنگ قرمز تولید می کند.
مضرات گوشت قرمز فراوری شده چیست؟
گوشت قرمز فرآوری شده حاوی مواد شیمیایی مضری است که آن مواد شیمیایی در گوشت تازه وجود ندارد. به صورت کلی گوشت قرمز فرآوری شده را در گروه مواد غذایی ناسالم قرار می دهند. در مطالعات متعددی سرطان و بیماری قلبی را ازمضرات گوشت قرمز فرآوری شده نام می برند.
طبق تحقیقات منتشر شده خوردن گوشت قرمزفرآوری شده با سبک زندگی ناسالم مرتبط است. به همین دلیل، خوردن مقادیر زیاد گوشت قرمزفرآوری شده در بین افرادی که عادات سبک زندگی ناسالم دارند، رایج تر است. به عنوان مثال، سیگار کشیدن در میان کسانی که گوشت قرمزفرآوری شده زیادی می خورند، رایج تر است.

مضرات مصرف زیاد گوشت قرمز چیست؟
حال می خواهیم پنج مورد از مضرات مصرف زیاد گوشت قرمز، از سلامتی انسان تا تاثیر آن بر محیط زیست، را ذکر کنیم.
افزایش بیماری های قلبی با مصرف زیاد گوشت قرمز
تحقیقات بارها ثابت کرده اند که یکی از مهمترین مضرات گوشت قرمز دارای کلسترول بالا، افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی مانند سکته و… است. مصرف کمتر گوشت قرمز نیز با کاهش میزان چاقی در کودکان و بزرگسالان مرتبط است که در موارد خیلی حاد آن پزشکان ناچار به انجام عمل لاغری روی فرد می شوند.
بر طبق گفته های اقای استنلی هازن محقق بیماری های قلب و عروق:
مطالعات بی شماری بر روی چند هزار بیمار دارای مشکلات قلبی صورت گرفته است که نشان می دهد بین خوردن گوشت قرمز، ابتلا به بیماری قلبی و مرگ بر اثر بیماری قلبی ارتباط وجود دارد. اینکه مضرات گوشت قرمز دقیقا چگونه به بیماری های قلبی منجر می شود دردست بررسی است. احتمالا دلایل متعددی وجود دارد ولی دو عامل احتمالی، افزایش کلسترول و چربی اشباع شده در گوشت قرمز است.
داده های جدید همچنین به کولین و کارنیتین، دیگر مواد مغذی موجود در گوشت قرمز اشاره می کند. میکروبیوم ها این مواد مغذی را تجزیه می کنند و (TMAO تری متیل آمین-N-اکسید) تولید می کنند. سطوح بالای TMAO در خون انسان خطر لخته شدن خون درشریان های قلب را افزایش می دهد و در نتیجه باعث حمله یا سکته قلبی می شود.
نکته: «میکروبیوم» به مجموعه وسیعی از باکتری ها و سایر میکروب ها اطلاق می شود که به طور طبیعی در بدن انسان، به ویژه روده زندگی می کنند. تحقیقات در سال های اخیر آغاز شده است که نشان می دهد این میکروب های روده چقدر حیاتی هستند – نه تنها در هضم، بلکه در دفاع از سیستم ایمنی، عملکرد مغز و سلامت سیستم قلبی عروقی.

ارتباط مضرات گوشت قرمز و بیماری ام اس
ام اس یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به نخاع و سیستم عصبی بدن حمله می کند. شواهد بی شماری نشان می دهد که باکتری های روده یکی از عوامل این حمله ها هستند. باکتری های روده می توانند سیستم ایمنی بدن را تحت تاثیر قرار دهند. از آنجایی که نقش رژیم غذایی بر باکتری های روده اجتناب ناپذیر است دانشمندان این رفتار سیستم ایمنی بدن را با خوردن گوشت قرمز مرتبط می دانند.
مصرف گوشت قرمز و نقرس
یکی دیگر از عوارض مصرف زیاد گوشت قرمز ابتلا به نقرس است. در افراد مبتلا مصرف مواد غذایی که میتوانند سطح اسید اوریک بدن را افزایش میدهند یعنی ماهی، گوشت قرمز، آجیل و الکل، باید محدود شود. در مقالهی مربوط به این بیماری به صورت کامل در مورد آن صحبت کردهایم.
مضرات مصرف زیاد گوشت قرمز برای کلیه انسان
مصرف زیاد گوشت قرمز می تواند باعث بروز نارسایی کلیوی در انسان شود. طبق تحقیقاتی که دانشمندان سنگاپوری در سال 2016 بر روی بیش از 10000 هزار نفر به مدت 5 سال انجام داده اند، مصرف گوشت قرمز خطر نارسایی کلیوی را افزایش می دهد. با توجه به مطالعات هرچه میزان مصرف گوشت قرمز بیشتر باشد عملکرد طبیعی کلیه زودتر دچار مشکل می شود.

مضرات گوشت قرمز برای معده
طبق مطالعات و تحقیقاتی که در امریکا روی 5000 نفر فرد بالغ در مدت 10 سال انجام شده ، کسانی که گوشت قرمز را در وعده های زیادی مصرف می کردند نسبت به کسانی که مصرف گوشت قرمز و فرآورده های آن را متوقف کردند، بیشتر دچار سرطان خاص معده و گلو شدند.
آلزایمر و مضرات گوشت قرمز
گوشت قرمز سرشار از آهن بوده و به قدری زیاد است که اگر در مصرف گوشت قرمز زیاده روی شود به مغز هجوم برده و باعث الزایمر مقطعی می شود. آهن می تواند بافت چربی شکلی که رشته های عصبی مغز را احاطه کرده از بین ببرد و باعث اختلال در سیگنال های عصبی مغز شود. این حالت معمولا با تغییرات خلقی و حواس پرتی های مقطعی نمایان می شود.

سرطان روده بزرگ از مضرات گوشت قرمز
براساس تحقیقات رابطه مواد غذایی با سرطان، از مضرات گوشت های قرمز فرآوری شده می توان به سرطان زا بودن آن اشاره کرد و آن ها را در دسته سیگار و الکل یعنی احتمال «سرطان زا بودن» قرار دادند. این تحقیق به بررسی سرطان روده بزرگ پرداخته و به این نتیجه رسیده که مصرف یک عدد سوسیس در روز خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را 1٪ افزایش می دهد. در مقابل، رژیم غذایی سالم سرشار از فیبر، میوه ها و سبزیجات با کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ مرتبط است.
رابطه مضرات گوشت قرمز و کاهش طول عمر
از دیگر خطرات گوشت قرمز می توان به کاهش طول عمر اشاره نمود. یک تحقیق از دانشکده بهداشت عمومی هاروارد منتشر شده که مصرف گوشت قرمز و خطر کاهش طول عمر را باهم مرتبط می داند. خوردن منابع پروتئین سالم تر مانند ماهی، مرغ و حبوبات با کاهش خطر مرگ و میر مرتبط است. لری سانتورا، مدیر پزشکی مرکز سلامت قلب و عروق بیمارستان سنت جوزف در کالیفرنیا، می گوید: یکی از مضرات گوشت قرمز، هنگام طبخ آن روی زغال نمایان می شود. سموم (نیتروزامین) هنگام طبخ گوشت قرمز روی زغال ایجاد می شوند که این سم موجب سرطان معده در انسان می شود.

ابتلا به دیابت نوع 2 از مضرات گوشت قرمز!
طبق گزارشی که توسط JAMA Internal Medicine منتشر شده است، خوردن گوشت قرمز یا فرآوری شده می تواند به مرور زمان خطر ابتلا به دیابت نوع دو را افزایش دهد. رژیم های غذایی که گوشت قرمز شاکله اصلی آن هاست به دلیل چربی اشباع شده و کلسترول بالا باعث چاقی و همچنین بیماری دیابت نوع 2 در انسان می شوند.
سرطان سینه از خطرات مصرف گوشت قرمز
گوشت قرمز حیواناتی که به صورت صنعتی پرورش پیدا می کنند پرازهورمون های مضربرای بدن انسان است. با توجه به تحقیق و مطالعه در ابعاد وسیع که بر روی بیش از 90000 زن در Archives of Internal Medicine منتشر شده است، هورمون های تزریق شده به حیوانات، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد. طبق مطالعات زنانی که بیش از 170 گرم گوشت قرمز در روز می خورند، دو برابر نسبت به زنانی که 80 گرم گوشت قرمز یا کمتردر هفته می خورند، در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان هستند.

مضرات گوشت قرمز برای محیط زیست
پرورش دام برای تولید گوشت از دیگر خطرات مصرف گوشت قرمز است که به طور قابل توجهی بر محیط زیست اطراف ما تأثیر می گذارد. طبق آمار بیش از 20 درصد غلات کشت شده در جهان به عنوان خوراک دام مصرف می شود. گاوها مقادیر قابل توجهی گازهای گلخانه ای تولید می کنند. کاهش مصرف گوشت نه تنها برای انسان ها، بلکه برای محیط زیست نیز مفید است. بنابراین کاهش مصرف گوشت به حفظ سلامت سیاره زمین برای نسل های آینده کمک می کند.
جایگزین کردن مواد غذایی گیاهی برای مقابله با مضرات گوشت قرمز
رژیم غذایی گیاهی باید شامل مقدار زیادی میوه، سبزیجات، غلات، حبوبات باشد. اما ترکیب رژیم غذایی مدیترانه ای که شامل ماهی و سایر گوشت های سفید می شود، با رژیم غذایی گیاهی فواید بسیاری را برای بدن به ارمغان می آورد. طبق تحقیقات افرادی که گوشت قرمز نمی خورند یا آن را بسیار محدود کرده اند، معمولا کالری کمتری مصرف می کنند و چربی کمتری به بدن آن ها می رسد. در نهایت، ابتلا به بیماری های قلبی مثل حمله یا سکته قلبی در این افراد کمتر مشاهده شده و مرگ کمتری دارند.

5 روش برای کاهش مصرف گوشت قرمز
- یک رسم جدید ایجاد کنید، مانند <هفته بدون گوشت> یا <ماه بدون گوشت>. اگر در حال حاضر مصرف گوشت قرمز شما در روز یا هفته زیاد است، یک روز در هفته یا یک هفته در ماه را برای تغذیه با مواد گیاهی انتخاب کنید.
- وعده های کوچک گیاهی را امتحان کنید. بسیاری از مردم به خوردن روزی سه وعده غذا عادت دارند و معمولا در وعده های ناهار یا شام از گوشت قرمز استفاده می کنند. شما می توانید وعده های غذایی خود را به روزی چهار یا پنج وعده تغییر دهید و در یکی از این وعده ها از مواد غذایی گیاهی استفاده کنید.
- آشپزی با مواد غذاهای دریایی هم امتحان کنید. ماهی یا سایر موادغذایی دریایی را یک شب در هفته طبخ کنید. می توانید ازمواد غذایی دریایی تازه، منجمد یا کنسرو شده استفاده و محصولات دریایی را به منوی هفتگی آشپزی خود اضافه کنید.
- گوشت قرمز را با گوشت سفید جایگزین کنید. هنگام پختن غذاهایی که به گوشت قرمز نیاز دارند، به جای گوشت قرمز از گوشت بوقلمون یا گوشت مرغ استفاده کنید.
- مواد غذایی گیاهی و سبزیجات را در معرض دید قرار دهید. برای پخت و پز سعی کنید مواد غذایی گیاهی را تا جایی که امکان دارد به غذای خود اضافه کنید و دستورالعمل های پخت جدید با مواد گیاهی را بیاموزید.
منابع:
my.clevelandclinic.org/stanley-hazen
سوالات شما
مضرات گوشت قرمز در دوران بارداری چیست؟
مصرف روزانه گوشت قرمز در دوران بارداری به مادران باردار توصیه نمی شود اما با توجه به میزان ویتامین B، B12وآهن و روی و… موجود در گوشت قرمز سالم، بهتر است زیر نظر متخصص تغذیه در وعده های غذایی خود گوشت قرمز را بگنجانند.
مصرف بیش از حد گوشت قرمز چه مضراتی دارد؟
مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و سرطان پانکراس و سکته قلبی را افزایش می دهد.
6 دیدگاه
من سالها کف پاهام التهاب داشت و پاهام در هنگام پیاده روی تیر میکشیدن و احساس بی حسی میکردم و زانوهام درد داشت به صورت اتفاقی یک هفته جایی بودم که نتونستم گوشت قرمز بخورم متوجه شدم همه مشکلاتم برطرف شده .
همچنین باعث ایجاد فیبروم در خانمها میشه که بنده سالهاست فیبروم دارم
مصرف زیاد گوشت باعث نقرس و بالارفتن اوره هم میشه که اشاره نشده بهش
سلام دوست عزیز.
بله حتما اضافه می کنیم. ممنون از یادآوری شما.
گوشت باعث دیابت میشود؟ عجب. خیر کربوهیدات باعث چاقی و دیابت میشود. چون گوشت گران شده دروغ میگن که مردم رو قانع کنند.بهترین غذا برای انسان گوشت و منابع حیوانی هست.
خیلی عالی و مفید بود ممنون از شما دوست عزیز🌹
ممنون از همراهی شما دوست عزیز.